Fightback

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Няма да крия, че когато видях логото на известното английско студио Ninja Theory на екрана на своя таблет, се развълнувах доста. Имам много добри спомени от PS3 ексклузива Heavenly Sword, както и от Enslaved, а не трябва да забравяме, че Ninja Theory стои зад успешния рибуут на Devil May Cry. Затова когато талантливото студио най-сетне реши да навлезе и на мобилния фронт, очакванията закономерно са високи.

И в доста отношения се оправдават

Дебютът на англичаните се нарича Fightback и представлява доста симпатичен beat-em-up за iOS и Android устройство. В играта поемате ролята на Джак – типичният мъжкар от спецчастите, който трябва да освободи отвлечената си сестра. Нейн похитител е злодей на име Драго, който очевидно има зъб на Джак от времето му като командос. Между брат и сестра обаче стоят тълпи от гадове, които трябва да получат заслуженото си преди справедливостта най-сетне да възтържествува.

Подобно на Dead Trigger, тук картата също е разделена на отделни райони, които последователно трябва да прочиствате от лошите. Геймплеят в Fightback прилича на интересна кръстоска между Fruit Ninja и Batman Arkham игрите. Вашият герой е разположен в средата на екрана докато враговете идват от двете му страни. Изпълнявайки най-различни комбинации от удари с пръстите си, успявате да вкарате в употреба доста добри завършващи удари. В идеалния вариант те плавно се преливат и в един момент удряте с юмрук този отдясно, миг по-късно се завъртате с ритник към този отляво, а след това скачате над запратен срещу вас нож и при презимяването си стоварвате нов шут върху този, който го е метнал – от тук идва и препратката към Batman Arkham. Когато сполучите при подобни движения, играта на забавен кадър ви показва ефектните резултати от тях. Представянето на всяко ниво се оценява по 5 показателя, сред които точки, време и др.

Време за кустомизация

В трудната битка пред себе си Джак може да разчита на доста допълнителна помощ. Спечелените пари може да похарчите за ъпгрейд на нападателните и защитните му умения, както и в богатия арсенал от оръжия – от помпи и пистолети до гранатомети и автомати, всеки от които също подлежи на ъпгрейд. Визуално може да промените вида на героя си с татуировки, но към тях могат да се екипират и различни бонуси като допълнителен процент пари след всяко ниво и др. Накрая имате на разположение и различни бронежилетки, които ви пазят от различни удари.

Недостатъците

До този момент Fightback изглежда като доста силно предложение, но като всяка игра и тя има своите проблеми. От една страна това е презентацията. Ninja Theory е студио, известно с чудесните анимации в игрите си и буди недоумение фактът, че тук няма нито една кътсцена и нито една озвучена реплика. Очевидно е, че създателите на Fightback са се стремили да покажат ретро визия на екшън филмите от 80-те години, но целият интерфейс е само от квадратни менюта и определено не гали окото.

Другият по-сериозен проблем е свързан с познатите и мразени микротранзакции. Джак има “издръжливост” от 5 точки като всяко ниво ви отнема по една. Една точка се регенерира за 6 минути, т.е. когато ги изчерпате трябва да чакате половин час преди да може да играете отново. Това или да си купите злато с реални пари и да не губите време. Същото се отнася и до някои оръжия и ъпгрейди, които са практически недостъпни за хора, които не са склонни да плащат. За разлика от игри като Dead Trigger 2, тук няма как да спечелите злато като гледате видео реклами или инсталирате разни приложения така, че всички пътища водят към портфейла ви.  Пагубното влияние на т.нар. in-app purchases е обсъждано многократно, затова само ще кажем, че Fightback е поредната игра, която страда от тях.

Заключение

Fightback не е дълга игра. Дори с принудителното чакане едва ли ще ви отнеме повече от седмица, за да минете през всички зони. Освен основния режим играта предлага и Challenge, където може да пробвате да подобрите собствения си и на приятелите си рекорд за това колко пресечки ще изминете в битка с враговете. Ninja Theory обещава още ъпдейти по играта, които – когато се появят – навярно ще я удължат поне мъничко. Все пак Fightback е безплатна и има достатъчно стойност така, чи нищо не пречи да я опитате.

Автор: Иво Цеков

Прочетете още нещо