Unearthed: Trail of Ibn Battuta

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Оригиналната Uncharted беше първата игра за PlayStation 3, която имах удоволствието да изиграя и силата на поредицата на Naughty Dog само затвърди впечатлението ми, че подобни игри имат всички шансове за успех независимо от платформата, за която се появяват. Интересно е обаче, че доста дълго време никой не бе имал смелостта да се опита да направи сходно екшън приключение за Android, където до момента най-близкото – като идея, разбира се – си остава Shadow Guardian на Gameloft. А още по-интересно е, че с тази тежка задача се нагърби абсолютно неизвестното студио Semaphore, което е базирано в Саудитска Арабия.

Играта, както се досещате, е Unearthed: Trail of Ibn Battuta

Миналата година тя всъщност се появи за iOS и PS3 и както можеше да се очаква, нискобюджетното заглавие бе тотално оплюто. Тотално, наистина – рейтингът от 11 пункта в Metacritic и спрените в следствие на това версии за XBLA и WiiWare го доказват. И Unearthed: Trail of Ibn Battuta просто щеше за стане поредното заглавие, потънало на бунището на гейм индустрията, ако арабското студио не бе проявило изненадващо упорство. То преработи играта, правейки повече от 100 промени по нея и я пусна в т.нар. Gold Edition, което от миналата седмица е налично и за Android. Това трябва да ви говори две неща – от една страна, че оригиналната игра наистина е била много зле, а от друга – че момчетата от Semaphore са или много глупави, или твърдо убедени, че могат да се справят и по-добре.

За щастие изглежда по-скоро второто

Сваляйки очакванията до абсолютния минимум, поемаме ролята на Фарис Джауад – авантюрист и приключенец, който заедно със своята сестра Даниа се оказва въвлечен в пътешествие по дирите на едноименния арабски изследовател Ибн Батута, прекосил цяла Северна Африка и Близкия изток преди 9 столетия. Unearthed: Trail of Ibn Battuta се играе като типично екшън приключение от трето лице като геймплеят включва по равни дози битки, решаване на пъзели и платформинг. Звучи ви познато, нали? Влиянието на Uncharted е повече от очевидно, но играта наистина се опитва да разкаже своя история и да я претвори с максимално добър за ограниченията на платформата и уменията на авторите геймплей.

Престрелките обикновено изискват Фарис да се укрие някъде и да обсипва враговете си с олово от безопасно разстояние. Когато все пак ви се наложи да се изправите лице в лице с някой враг, играта ви пуска в режим на ръкопашна схватка с опции за юмручен удару, ритник и блок, които използвате докато елиминирате противника си. Платформингът като цяло работи, същото се отнася и за пъзелите. Периодично играта се опитва да разнообрази случващото се с някои по-интересни сцени като on-rails преследване в пустинята, което е добре дошло. Личи си, че проблеми все още има и ако създателите на играта държат да доведат делото си докрай ще трябва да пуснат някой пач за нея. Засега по-фрапиращите случаи са свързани с няколко внезапно прекъснали кътсцени и невъзможност да реализирате действия, свързани с контекста на ситуацията – например при опит да се качите на поставена над пропаст греда, бутонът за действие остава неактивен и героят ви просто не може да изпълни командата, което налага рестартиране на чекпойнта. За щастие самите чекпойнтове са разположени на често и няма да се връщате прекалено назад.

Uncharted за Android това не е

Когато се появи за PS3 миналата година, играта стана може би първото PS3 заглавие, ползващо енджина Unity. Човек би предположил, че когато се ползва в по-естествена за него среда като Android той ще бъде по-способен, но очевидно уменията на Semaphore са по-ограничени и Unearthed: Trail of Ibn Battuta не впечатлява с нищо особено. Това обаче не значи, че играта е грозна, както героите, така и средата са реализирани добре, но в никакъв случай не може да става сравнение с някои от добре изглеждащите Android игри като Dead Trigger 2 или Dead Space. Всъщност обаче може би най-големият недостатък на Unearthed: Trail of Ibn Battuta е, че не поддържа контролер. Триизмерно екшън приключение на тъчскрийн се управлява трудно независимо от майсторството на дизайнерите, просто това са естествените ограничения на средата. При наличието на толкова опции за физически контролер обаче наистина щеше да бъде добре, ако създателите бяха включили някаква поддръжка. Засега обаче единствената опция остава да имате приложението Sixaxis Controller и Dualshock 3 контролер, но то изисква руут на устройството ви.

Unearthed: Trail of Ibn Battuta изглеждаше като шега на гърба на своите създатели, но Android версията й заслужава поне малко внимание. Играта струва 2.81 лв. в Play Store – наистина приемлив разход, дори и само за да видите едно заглавие, чиито добри намерения и амбиции очевидно изпреварват значително възможностите на авторите му. Но предвид, че 95 процента от “игрите” в Play Store са нелепи еднодневки, подобно усилие наистина заслужава внимание.

Автор: Филип Станиславов

Прочетете още нещо