The Wolf Among Us – PCM2.0

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Спомняте ли си онези готини моменти от детството, в които сте заспивали с приказка за лека нощ? Изправени пред различни препятствие, приказните герои винаги продължаваха напред, доброто побеждаваше, лошите бяха обречени и справедливостта възтържествуваше. Абе Happy End, от където и да го погледнеш… А някога чудили ли сте се какво е станало с въпросните герой след края на приказката? „И заживели дълго и щастливо до края на дните си.” Да бе! Как не?!

Базирана на небезизвестната поредица комикси „Fables”, The Wolf Among Us е едно криминално приключение, изпълнено с напечени ситуации и множество обрати. Играта ни запраща в мрачния Ню Йорк и по-точно във „Fabletown”, който се намира в западната част на Манхатън. Някои приказни герой са напуснали своите родни земи и са се засели в нашия свят. Точно така! Те живеят сред нас… Може би дори ни наблюдават докато спим… Не бе! Спокойно! Само се шегувам. И така… За да запазят общността си в тайна, нашите момчета (и момичета) използват мощно заклинание, някаква джаджа, магическа чудесия или нещо от сорта, наричана „Glamour”. Този „Glamour” скрива истинската им форма, карайки ги да изглеждат като нормални хора и е задължителен за всички герои които… Хъм… Как да го кажа? Нямат човешки облик. Тези пък, които не притежават „Glamour” и не могат да си позволят такъв, са длъжни да останат във „Фермата” докато си го набавят, като по всичко личи, че това никак не им допада.

Вие влизате в ролята на Bigby Wolf.

За тези, които все още не са се досетили, Bigby Wolf всъщност идва от Big Bad Wolf (Големият лош вълк)… Точно така! Той е същия пич, познат ви от приказките като „Червената шапчица”, „Трите прасенца” и т.н. и т.н. Загърбил мрачното си минало, Bigby е поел ролята на шериф на Fabletown, като се стреми да запази мир и разбирателство между Фейбълите. Абе какъв ти мир и разбирателство?! Работата на Вълчо далеч не е толкова проста, колкото всъщност изглежда. Тези откачени, приказни извратеняци никак не се щадят, постоянно влизат в конфликти помежду си и не е никак лесно да ги спреш да не се избият. Схващате нали? Случи ли се някоя гадост, то Bigby трябва да оправи нещата. В играта ще се сблъска с множество познати персонажи – приятели и врагове от приказките. Ще се заемете с разследването на мистериозно убийство и колкото повече напредвате, толкова повече ще се заплитат нещата. Е, все пак не се тревожете! Няма да сте сами в цялата каша. На помощ ще ви се притече Snow White или Снежанка, която работи като оперативен директор на Fabletown, а също е поела ролята и на асистент на заместник – кмета Ichabod Crane (от „Легендата за Слийпи Холоу”). Тя ще бъде нещо като морален компас за Bigby и ще ви тласка напред по правият път. Сблъсквайки се с адски заплетен случай, поел по следите на мистериозен убиец, Bigby не сам ще трябва да се бори за собственото си оцеляване, но и да се изправи срещу самия себе си. Дали ще се подаде на животинския си инстинкт или ще успее да запази човешкото у себе се? Това ще зависи от вас.

Но стига сме си говорили за история!

Все пак вървим по тънък лед и ако продължава така, досадните спойлери ще станат неизбежни. Да преминем към гейплея. Ами то… Геймпеят е готин. Толкова. Добре де! Спирам с безвкусните шегички. Всъщност, споменах ли, че цялата игра представлява нещо като филм? Не? Е, вече го направих. Играта е от типа point and click, като в основата на гейплея са собствените ви избори. Често ще ви се налага да мислите бързо, времето ще ви притиска и ще трябва да решите на момента какво да кажете или направите. Точно така – играта си има таймер. Не е важно дали ще избягвате атака, ще нанасяте удар, или пък просто ще кажете нещо, часовникът тиктака и ако не действате веднага, рискувате да пропуснете шанса си. На места таймерът е премахнат и ви позволява да поразмислите за по-дълго време, но тези моменти са рядкост. Което всъщност е нормално. Замислете се само – едва ли събеседникът ви ще ви чака половин час, докато се натуткате и му кажете нещо. Или пък другият вариант… Биете се с някого и в един момент той услужливо се спира, за да ви изчака, докато го блокирате и преминете в контраатака. Би било прекрасно, ако попаднете на такъв противник, но в реалността не става така. Интересно е, че в играта може да се изявите като брилянтен детектив или пък ужасяващ кошмар. Bigby има отлична интуиция, но също така борави много добре с юмруците си. И все пак внимавайте! Агресията може и да ви изиграе лоша шега в даден момент. Решенията, които вземате, водят до различни промени. Големи или малки, не е важно! Те се отразяват на света около вас, на пътя, по който поемате, отнемат, изменят и спасяват животи. Заобикалящите ви герои ще запомнят думите ви, отношението и предприетите към тях действия. Ако се държите зле, не очаквайте да ви приемат с отворени обятия. На кратко… В The Wolf Among Us, всяко действие или бездействие носи своите последствия.

Какво да кажа за финал? Telltale Games за пореден път доказват, че знаят как се правят игри и че са наистина адски добри в разказването на истории. Играта ви грабва още от самото начало и ви държи до самия край. А след като видите малко превю на следящият епизод, веднага започвате да точите лиги и да отброявате дните до датата на излизането му.

———————————————————–

В ролята на Кумчо Вълчо влезе Димитър Димитров (Деми). Това е поредната статия, създадена от читател, която публикуваме като част от новата PC Mania 2.0.

Искаш да публикуваме и твоята статия? Възможно е! Всички подробности ще намериш в обновените правила тук.

Автор: PCM 2.0

Прочетете още нещо