Call of Duty: Advanced Warfare

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Току що обявена, а информацията около нея вече изтекла в интернет  – в днешно време никое заглавие не е в безопасност от дигиталните ловци на информация, които преобръщат сайт след сайт, за да се доберат до всичко налично за новите хитове.

В този случай въпросният хит е Advanced Warfare

Новата Call of Duty игра се появи по-рано днес в още горещия брой на списание Game Informer (т.нар. юнски брой, който излиза в началото на май), което е посветило цели 12 страници на шутъра. Те са пълно с информация около предстоящата игра, а ние ще се опитаме да ви я обобщим по най-ефикасен начин.

Играта – затаете дъх – ще ползва съвсем нов енджин и ще има някакъв тип кооперативен режим, макар че на този съвсем ранен етап за него не се говори изобщо.

Нека тогава обърнем внимание на историята в играта. Сюжетът ни пренася директно в 2054 година и се развива около апокалиптично събитие за международната сигурност, което съоснователят на Sledgehammer Games Майкъл Кондри описва като “глобален 9/11”. В рамките на този необиблейски сценарий са засегнати няколко световни мегаполиса, а зад случващото се стои тайнствена терористична организация, известна само с инициалите KVA. За достоверността на този бъдещ свят създателите на играта са се обърнали към специалисти по индустриален и продуктов дизайн, които да им дадат своите прогнози за това как може да изглежда обществото и войната след няколко десетилетия.

Вие пък влизате в ролята на редник Мичел,

чиято роля се озвучава от небезизвестния Трой Бейкър, който миналата година обра овациите с превъплъщението с в кожата на Джоел от The Last of Us. В началото на Advanced Warfare Мичел е редови боец от военноморските сили на САЩ, а по-късно получава предложение от Уил Айрънс, син на Джонатан Айрънс, да се присъедини към частната военна компания, основана от баща му. Както вече пък се досещате, това е същият този Уил, който ще се озвучава от холивудската зведа Кевин Спейси. Когато приема предизвикателството, Мичел надява и прочутия екзокостюм, който видяхме в трейлъра. Както се казва, свиквайте с Мичел, защото той ще бъде единственият герой, когото ще управлявате. Както най-често се случва в суровите военни шутъри, той няма да обели нито дума по време на геймплей моментите, но ще говори в кътсцените.

Точка по точка ХР

По време на сингъл кампанията след всяка мисия ще получавате ХР точки, които след това може да използвате за ъпгрейд на вашия екзокостюм. След възможностите, които той предлага, са временно невидимо покритие за героя ви, катерене на стени, супер скокове, значително повишена маневреност при влизане в укритие и отбягване на куршуми, както и … небрежно летене на ниска височина. И не, всяка прилика с Crysis е случайна.

Интересно е, че гранатите, с които разполагате, ще бъдат “умни” и ще могат да променят функцията си дори към момента, в който ги хвърляте. Една функция е т.нар. откриване на заплаха, при която на визьора ви ще бъдат разкрити позициите на враговете. Advanced Warfare ще включва и превозно средство, наречено “Питбул”, което е базирано на реален модел от американската армия. Все още не е ясно дали “Питбул”-ът ще бъде наличен от самото начало или ще трябва по някакъв начин да се сдобиете с него.

И още нещо

Саундтракът към Advanced Warfare ще бъде дело на талантливия композитор Хари Грегсън-Уилямс, когото геймърите познават от серията Metal Gear Solid. Аудиото ще бъде ръководено от Дон Века, който преди това бе във Visceral, където е създал атмосферните и доста стряскащи звучи в Dead Space. И накрая, редовният за серията мултиплейър ще присъства отново.

“Навярно може да си представите, че доста от нещата, които ги има в сингъл кампанията, имат потенциала да бъдат приложени онлайн”, загатва Майкъл Кондри, но не разкрива повече подробности. Без съмнение те ще се появят съвсем скоро, а на този етап какво е вашето мнение за Advanced Warfare? Следите ли все още поредицата, сингъл или онлайн компонентът ви привличат повече или вече отказвате да се занимавате с годишните превъплъщение на комерсиалния шутър?

Автор: Иво Цеков

Прочетете още нещо