Rambo: The Video Game

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 24 февр. 2014

„Рамбо“ – поредицата, посветена на ветерана от Виатнамската война Джон Рамбо – ще остане в историята като пуканкова продукция, която си заслужава да бъде изгледана с приятели. Но нищо повече. Изключение, разбира се, прави първата част.

Днес, години след премиерата на филма, идва ред и на съответната игра, която никой не е очаквал с особен ентусиазъм. И има защо.

Rambo е своеобразен „on-rails” шутър от първо лице

Това е и първото нещо, което прави играта по-старомодна дори и от нейния главен герой. Фактът, че поемате управлението на Рамбо, предполага, че ще се впуснете в истинско приключение – със свободата да правите каквото е необходимо, за да приключите дадена мисия. Rambo: The Video Game прави тъкмо обратното. Вместо да ви позволи да изследвате света, вие сте принудени да се движите по предварително зададен път. Вместо да избирате как да изпълните дадена мисия, вашата задача е просто да простреляте всичко, което се появи на екрана, докато играта не реши, че е време да се придвижите по-напред.

Разбира се, съществуват и интересни геймплей механики, като например активната система за презареждане, позната ни от Gears of War. Натискането на десния бутон на мишката активира своеобразен таймер. Ако кликнете отново на правилното място, имате шанс да презаредите с двойно повече муниции. В случай, че не успеете, оръжието ви може да засече. 

Точките, които печелите в дадена мисия, са най-важното нещо за вас. Те се определят от трудността, на която играете, от това колко перфектни презареждания сте изпълнили, както и на още няколко други фактора. Ако сте гледали филмите, то знаете, че в определени моменти Рамбо се сражава и с полицаи. Един от начините да натрупате голям брой точки, е като избягвате убийството на пазителите на реда. За тази цел е достатъчно да ги простреляте в крака.

Quicktime Events – страшилище почти за всеки геймър –

присъстват и в Rambo. Без значение дали ги обичате или не, ще бъдете принудени да ги извършвате, за да приключите цели секции от нивата (понякога и цяло ниво). Ако се сражавате срещу полицаи, перфектното изпълнение на QTE ще ви позволи да ги обезвредите, без да ги убиете. Объркате ли комбинацията, ще заколите всички по пътя си. Пак ще получите точки, но определено няма да са толкова много.

Общо взето Rambo е еднообразна игра

с бегли проблясъци на забавен геймплей. Особено ако си намерите приятел за кооп. Стига да имате допълнителен геймпад. Играта не поддържа онлайн мултиплейър, само локален кооп. 

В заключение, ако си търсите on-rails шутър и сте фенове на Рамбо, вероятно ще искате да изиграете това заглавие. То е натъпкано с бъгове, които вероятно ще бъдат отстранени с някой пач. Като цяло обаче това е едно старомодно заглавие, което най-добре да не беше излизало на пазара.

Автор: Петър Йорданов

Прочетете още нещо