Far Cry 3: Blood Dragon

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Far Cry 3: Blood Dragon е нелепа игра. Но нелепа по един конструктивен добър начин, който със сигурност ще ви достави солидна доза забавление, особено ако сте сред поколението, израснало през 80-те, когато екшън филмите, разпространявани апокрифно на VHS касетки, бяха основна тема за разговор на пейката пред входа, а всеки уважаващ себе си младеж имаше в детската си стая плакати на Рамбо, Терминатор, Кървав спорт и още половин дузина емблематични за периода филми.

С идеята за Far Cry в заглавието на играта се свиква трудно като концепция, но като практика няма такъв проблем. Blood Dragon изглежда като една леко опростена и модифицирана версия на шутъра от миналата есен, в която някои от елементите са променени, но базовата идея е същата. Отново имате голяма карта, отключване на зони и сходно управление, докато губите дърветата с умения (тук бонусите са фиксирани за определени нива), измайсторяването на предмети и разнообразието от оръжия.

Играта получава името си от титулярните Blood Dragons,

които освен, че са застрашителни чудовища, способни да изстрелват лазерни лъчи от устите си, играят важна роля в историята. Подобно на екшън и sci-fi Филмите от 80-те, действието в играта е отпратено къ една епоха, която е изглеждала безнадеждно далечна на тогавашното поколение – 2007 г. В един свят, опустошен от ядрени оръжия, на Рекс се пада задачата да изследва информацията за ново биооръжие, което се разработва на отдалечен остров. Кратката кампания не се нуждае от кой знае каква история, но Blood Dragon постига минимума по отношение на комбинацията от екшън, сюжет и хумор без да се напъва.

Няма съмнение, че стилът и визията на Blood Dragon са сред най-силните попадения. Цялостният вид е като екшън филм от някоя отдавна забравена видео касета, а ролята на Рекс Колт е поверена на Майкъл Бийн – емблематично за периода име, което киноманите познават от първите две части на Терминатор и Пришълци. Наскоро Бийн огласи недоволството си от реализацията на друга видео игра, в чиято вселена има участие той – Aliens: Colonial Marines – но сме убедени, че с Blood Dragon няма да има подобен проблем. Неговият герой отлично се вписва в концепцията за пълната със стилизирано насилие и препратки към отминала епоха игра, а за това спомага и ясното внушение, че играете просто на една игра. Подканяния от типа на

“Натиснете бутона, за да демонстрирате, че може да четете”

определено предизвикват усмивка на лицето. Всъщност единствената друга игра в това поколение, която доста успешно си правеше майтап с гейм индустрията и всички шаблони и клишета, на които сме свикнали, е Eat Lead: The Return of Matt Hazard. Екшънът от трето лице, озвучаван безупречно от комика Уил Арнет, имаше пропуски по отношение на реалния геймплей, но компенсираше отлично с духовит диалог и оригинален свят. За щастие Blood Dragon предлага с една идея по-добър геймплей, запазвайки хумора и стила.

Far Cry 3: Blood Dragon е нелепа. Казваме го пак, и то с най-добри чувства. Играта взима ядрото от механиката на относително новия тропически шутър на Ubisoft и го покрива с една атмосфера, която не може да сбъркате. Очевидно е, че вниманието към детайла е високо, а целият екип е бил обединен от привързаността си към периода. Въпреки че играта е относително къса, а темпото – неравно на моменти, тя е достатъчно богата на съдържание и осигурява както гейм забавление, така и носталгичен спомен за минали години.

Автор: Александър Рангелов

Прочетете още нещо