Pro Evolution Soccer 2013

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 сеп. 2012

Отново е тази част от годината и отново имаме версии на FIFA 13 И Pro Evolution Soccer 2013, които за пореден път ще разделят геймърите в мнението им за това кой е властелинът на футболния трон и кой – претендентът. В очакване на това, което ще ни предложи EA Canada тази година не губим време, а разпечатваме диска с ревю копието на PES 2013, долетял от далечна Япония. Отборите излизат на терена, подреждат се около центъра и след първия съдийски сигнал, топката вече е в игра!

Първите впечатления са положителни

Дизайнерите на PES 2013 твърдят, че играта им представлява завръщане към корените на серията и следователно геймърите ще имат повече индивидуална свобода откогато и да било. Действително движенията на футболистите изглеждат по-плавни от миналата година, а цялостното чувство е по-реалистично. Под екзотичните имена като Full Control, Player ID и ProActive AI, за които представителите на Konami често говореха, се крият доста практични решения за игра, при които ударението се поставя най-вече върху индивидуалните умения и възможности на футболистите. Трикове, единоборства, светкавични удари и пасове – всичко изглежда гладко и интуитивно. За това помага Full Cоntrol механизмът, който позволява подаванията в играта да се насочват изключително прецизно, като геймърите наистина имат контрол върху посоката и силата, с която ще насочите топката.

По подобен начин функционират и изстрелите. Още след първите няколко мача ще усетите, че отправените към противниковата врата шутове повече или по-малко отразяват вашите желания за посоката и силата им. За да се пресъздаде реализма на големите звезди на помощ се притича Player ID функцията, чрез която Konami се опитва да накара виртуалните копия на Меси, ван Перси и Иниеста да се държат по начина, по който правят това техните именити оригинали. Ако трябва да сме честни, системата работи що се отнася до някои от най-известните играчи, но Player ID все още е доста избирателен по своята функция механизъм и на този етап обхваща не повече от 40-тина играчи.

На терена всичко е добре

Благодарение на повишения изкуствен интелект, който Konami нарича с галещата ухото дума ProActive ID, съотборниците ви са по-активни, включват се по-често в атака и като цяло се движат повече, опитвайки се да се открият за пас. Подобреният интелект е най-видим при движението на защитниците, които плавно и сигурно се люшкат ту напред, ту се връщат в собственото си поле, реагирайки адекватно на позицията на топката и приливите и отливите на атаките. Може би въпреки обещанията на Konami единствените играчи, чието поведение не е било подобрено, както бихме искали, са вратарите, които редовно правят по два-три калпави пропуска на мач.

Отборна лудост

Ако случващото се на терена е солта на PES 2013, то гръбнакът на играта са различните турнири, в които може да премерите силите си. Лицензите за Шампионската лига, Лига Европа и за южноамериканската Копа Либертадорес, както и Master League (с доста подобрена трансферна система и мениджърски опции) ви позволяват да поемете по пътя на славата с любимите си отбори. Отново присъства и режимът Become A Legend, а налице са дребни подобрения, които целят да го направят по-привлекателен за онези, които търсят дълготраен ангажимент на индивидуално ниво. Master League Online е мястото за мултиплейър срещи, а връзката с Facebook внася дори социален елемент в играта.

Лошото си е лошо

За съжаление, докато хубавите неща се подобряват отново, то лошите продължават да бъдат все така набиващи се на очи. Липсата на достатъчно лицензи – проблем, който преследва поредицата от години – отново е очевидна и помрачава пълното удоволствие. Въпреки че няколкото турнира са автентични, то преобладаващата част от отборите и играчите продължават да носят измислени имена и очевидно за поредна година ще разчитаме на амбициозни модъри да пуснат ъпдейти, оправящи съставите на любими отбори от различни първенства. Особено неприятна е липсата на достатъчно отбори от Бундеслигата, но със сигурност почитателите и на други първенства ще останат разочаровани, когато не видят своите любими тимове. Друго нещо, което се набива на очи е и понякога фрапиращите статистически данни на играчите. Естествено е, че резюмирането на всичко, на което е способен даден професионален футболист в едно-единствено число е условно, но налице са очевидни разминавания като например това, че хулиганът Джоуи Бартън има по-висок рейтинг от коравият ветеран в полузащитата Франк Лампард. Очевидно фактът, че Бартън бе натирен под наем към Франция, където ще продължи да изтърпява наказанието си за неспортсменски прояви, не е взет предвид от създателите на играта. Освен това реалната форма на играчите в последно време също изглежда подозрително отсъстваща от PES 2013, където Роналдиньо продължава да бъде на върха по оценки, при все, че безспорно гениалният бразилец от известно време е далеч от светлините на прожекторите. 

Накрая няма как да не споменем и може би най-набиващото се нещо, особено в сравнение с FIFA 13 – PES 2013 просто не е достатъчно излъскана игра, която да защити претенциите си за кралската корона при футболните симулации.

Движенията на самите играчи са плавни, а там, където те са пресъздадени достоверно, виртуалните футболисти наистина приличат на реалните си събратя. Останалото обаче е сива маса, която се движи на фона на безумния коментар на Джон Чемпиън и Джим Беглин, който в по-добрия случай просто се разминава със случващото се, а в по-лошия е истинска гавра със събитията на терена. Саундтракът на играта – ако изобщо така може да се нарекат няколкото безумни мелодии, които ще ви втръснат след първия половин час – е безобразно оскъден и повтарящ се. Менютата отново са неестетични и въобще цялата атмосфера в играта е далеч от онова приятно чувство, което съпътства FIFA 13.

Дебатът за FIFA vs. PES със сигурност ще продължи да се води и тази есен. От известна гледна точка той е напълно безсмислен, защото онези, които през годините са гласували доверие на едната или другата поредица, едва ли ще изберат точно този момент, за да сменят пристрастията си. Ако трябва обаче да излъчим дори задочен победител в този сезон на футболната драма, то това най-вероятно ще бъде FIFA 13. Pro Evolution Soccer 2013 се държи достойно и предлага редица подобрения спрямо миналата година, но Konami все още не може – или просто не иска, кой знае – да докара онзи приемлив и лъскав вид, който се харесва толкова на западните геймъри. PES 2013 е много добра футболна симулация и ако посегнете към нея, със сигурност няма да останете недоволни. Въпросът е дали обаче ще сте наистина щастливи от това, което играта ви предлага.

Автор: Иво Цеков

Прочетете още нещо