The Lord of the Rings Online: Riders of Rohan

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Покорихте Ангмар и преминахте живи през Мория. Отдъхнахте си в златистите гори на Лориен и се сляхте със сенките в Мраколес и обсадихте Дол Гулдур. Дори се изправихте лице в лице срещу Исенгард и самия Саруман. А сега – на 5 септември – е време да пояздите и с рохиримите сред техните обширни поля.

Точно така – четвъртият експанжън за The Lord of the Rings Online (LotRO) е почти на прага ни. След по-малко от два месеца светът на популярната масова онлайн ролева игра на Turbine ще бъде обогатен с една от най-впечатляващите територии от „Властелинът на пръстените”. И авторите са се постарали тя да бъде пресъздадена подобаващо.

Спомняте ли си колко бе голяма Мория?

С всичките и подземни нива и скрити местности? Сега я умножете по две и ще получите само източната част на Рохан в LotRO. Както знаете, това е една особено обширна местност без планински райони и с множество диви цветя и всякаква друга флора. За да бъде поднесена максимално качествено, Turibne са решили да увеличат т.нар. Draw Distance (максималното разстояние, на което обектите се изобразяват от енджина).

Цялата тази огромна област ще бъде населена с множество културно различни един от друг градове, всеки със своя собствена хералдика и облекло. Северен Рохан ще преобладава със сгради, вдъхновени от скандинавската архитектура. Всяко селище ще е има Mead Hall (Зала на медовината), които ще изпълняват ролята на своеобразен социален център, пълен с куестове.

Южният Рохан е повлиян по-скоро от Гондор. Ще забележите павирани пътища и по-монолитна архитектура. Когато навлезете в Амон Хен пък,

ще зърнете култовите Аргонавти

Двете велики статуи на Исилдур и Анарион, които пазят прохода на Великата река Андуин. Ще станете свидетели на разпада на Задругата, но няма да тръгнете по пътя на Сам и Фродо, които отплават по реката към Мордор. Поне не засега. По-скоро ще последвате Арагорн, Гимли и Леголас. Ще навлезете дори и във Фангорския лес, където ви очакват някои зловещи противници. И тук Turbine са направили корекции по енджина, най-вече по отношение на светлинните ефекти, за да вдъхнат живот на тази величествено-страховита гора. Можем да очакваме и наличието на епичен момент като изненадващата поява на Гандалф Белия. Поне за Задругата. Ваша милост вече се срещна с него в Лориен в един от последните главни куестове в играта.

Що се отнася до Едорас – главният град на Рохан и седалището на Теоден, той няма да бъде достъпен първоначално. Turbine обясняват решението си с факта, че кралят е все още под влиянието на Грима Змийския език и Саруман. Шлемово усое също няма да бъде достъпно преди 2013 г. Все пак авторите трябва да създадат технология, която ще може да изобрази по убедителен начин многохилядна армия от орки.
Може би най-любопитният геймплей аспект в Riders of Rohan обаче ще бъде

възможността да се сражаваме от своя кон/пони

Веднъж щом пристигнете в Рохан, ще получите специален маунт, който ще качва нива и ще получава нови умения и характеристики. Неговият външен вид ще може да бъде променян според вашите собствени вкусове – от гривата, през цвета на опашката, до седлото. По-късно Turbine дори ще добави и специални брони за коня/понито със специфични статистики.

Засега този тип битки изглеждат сравнително прилично. Ако конят е далече от противника и задействате умение за близък бой, той автоматично ще се приближи до него, за да ви позволи да го изпълните. Щурмът също няма да бъде пренебрегван. Що се отнася до някои специфични за героите умения, като това на крадеца да изчезва в сенките, Turbine все още не са решили как да го вместят в новия геймплей елемент.

Предстоят и сериозни промени по PvP режима, твърдят от авторите, а поканите за участие в бетата на експанжъна вече са разпратени. Така че си проверете пощата! 

Общо взето Riders of Rohan се очертава като изключително приличен експанжън, който е задължителен за феновете на LotRO. И не само. 5 септември наближава. Готови ли сте?

Автор: Владимир Тодоров

Прочетете още нещо