Endless Space

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Endless Space е една от онези игри, които ще ви накарат да се влюбите в нейния интерфейс в мига, в който го видите. Той е самото олицетворение на елегантността и функционалността – две характеристики, особено необходими за стратегическия жанр. И най-вече – за космическите 4X заглавия.

Endless Space е игра, наситена със съдържание и възможности, която

ще ви отведе в безкрайния Космос и ще ви погълне като една истинска черна дупка.

Искате да промените възрастта и формата на Галактиката, в която ще играете, да поставите нови услувия за победа? Няма проблеми. Не може да си харесате нито една от осемте раси? Създайте си нова, избирайки измежду десетки различни отличителни черти, които ще ви помагат в хода на приключението ви.

А веднъж щом навлезете в самата игра, ще бъдете поразени от наистина разкошния й интерфейс. Навигацията в него е изключително интуитивна. Ще се ориентирате, без да се налага да изчитате подробния тутотиъл – поставете курсора на мишката над даден обект и веднага ще разберете какво е неговото предназначение. А най-хубавото е, че неговата простота не се отразява на геймплея. Той е все така комплексен. Просто е лесен за усвояване и игра.

Да вземем за пример технологичното дърво.

То няма нищо общо с това на Civilization да речем – едно цяло с взаимnoзависими технологии. Напротив – предлага четири различни категории, всяка от които ви предлага нови и любопитни открития. Наблегнете на военните изследвания и много скоро ще осъзнаете, че вашият народ – т.нар. колонизатори, не са особено доволни от условията на новата планета, на която сте ги захвърлили, и трябва спешно да изучите тераформиране.

Рано или късно ще трябва да започнете да навлизате и в други системи. Бързо ще откриете, че новите светове притежават специфични характеристики, поднесени по възможно най-интересния начин. Така например като нищо може да попаднете на планета с халюциногенни газове, които пречат на населението ви да се съсредоточи върху технологичните изследвания, но същевременно го прави сравнително добродушно.

По-интересното в случая е, че всяка игра на Endless Space е различна. Това е един своеобразен космически пясъчник, в който може да прекарате часове наред, преди да се усетите, че вече е станало 5 сутринта и само след два часа ще трябва да ставате за работа.

Що се отнася до битките,

някои играчи могат и да останат разочаровани от тяхната краткотрайност. Това обаче не е нещо непременно лошо. Всяко космическо сражение протича около две минути, в които вие не контролирате директно вашите кораби. Вместо това им задавате поредица от заповеди, които определят тяхното поведение на дълго, средно и късо разстояние (трите фази на битката). Идеята е да бъдете улеснени максимално, а микромениджмънтът – елиминиран до колкото е възможно. Това е особено полезно в мултиплейър игрите, където в по-късен етап на игра всяка допълнителна минута може да опъне нервите на останалите геймъри.

Онези от вас, които искат да оформят своите кораби, ще останат особено доволни. Всеки корпус разполага с множество слотове, които могат да бъдат запълнени с разнообразни брони, оръжия, двигатели и поддържащи модули. Общият им брой е ограничен от цялостната им тежест. А тя, разбира се, може да бъде увеличена с изучаването на съответната технология.

Във визуално отношение играта определено няма да тества пределите на вашия хардуер, но като цяло ще ви потопи в някои наистина красиви галактики. Озвучението пък – преплитащо оркестрални изпълнения с електронна музика, е повече от подходящо, макар и в по-късен етап да започне да ви се струва еднообразно.

В заключение – това е една „умна” стратегия, която ви поднася своя геймплей по изключително елегантен начин. Това, че е зарибяваща, не я прави задължително и вълнуваща. Да, няма да ставате свидетели на поредната епчина сцена в Космоса. Но преди да станете от стола си, ще си кажете – „Чакай само да изуча тази технология”, „Нека построя и тази сграда”, „Виждам какво има на тази галактика и става”… И така до безкрай.

Автор: Петър Йорданов

Прочетете още нещо