Thermaltake Level 10 GT

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 апр. 2012

Когато се появи на пазара през 2009 г., кутията Level 10 бе плод на едно безкрайно интересно партньорство между специализираната компания за РС компоненти  Thermaltake и автомобилният гигант BMW. Уникалният дизайн на Level 10 и стилното изпълнение впечатлиха веднага, но относително високата цена се оказа сериозен възпиращ фактор. Сега Thermaltake и BMW отново ни предлагат съвместен продукт, който този път се нарича Level 10 GT. Новата кутия се отличава със същите основни характеристики, които превърнаха в хит оригинала, но вече има подобрена система за охлаждане и по-разумна цена.

Ако все още се чудите защо точно BMW е партньорът на Thermaltake, един поглед върху кашона, в който се предлага кутията ще ви убеди, че двете компании наистина са сериозни в намеренията си да пленят РС потребителите. На кашона виждаме изобразени самата кутия и скица на джип на BMW заедно с девиза „Imagination without boundaries” или „Въображение без граници”. Точно под него масивно лого ни уверява, че кутията ползва новия USB 3.0 стандарт.

Самата Level 10 GT е надеждно обезопасена от две стиропорови прегради отгоре и отдолу, но това което прави най-голямо впечатление по отношение на опаковката е стилното черно платено покритие с логото Thermaltake и надписа Level 10 GT. Няма съмнение, че и обикновен найлонов плик би свършил същата работа, но точно за това е похвално, че компанията е решила да изпипа максимално опаковката.

Освен самата Level 10 GT вътре откриваме и черна кутия за аксесоари, в която са намерили място всички най-важни принадлежности, необходими за сглобяването на кутията – винтчета, свински опашки за защипване на излишни кабели, един 8-пинов CPU кабел и книжка с инструкции. Най-интересният аксесоар без съмнение е специалната поставка за слушалки, която може да се монтира отстрани на кутията, за да поставяте там вашите слушалки, когато не ги ползвате. Хрумването е изключително интересно и практично, защото позволява да съхранявате слушалките на удобно и леснодостъпно място.

Първото впечатление е най-важно и дизайнерите на Thermaltake добре знаят това. Ето защо те са хвърлили максимални усилия, за да превърнат Level 10 GT в привличащ вниманието и погледа продукт, дори без да сте пристъпили към неговата експлоатация. Кутията е издържана изцяло в черно, а гладкото покритие изглежда безкрайно стилно, като тук-там се прекъсва от мрежесто покритие. Лицевата част на кутията условно може да се раздели на две части – горна и долна – между които е разположен междинен елемент. Именно там се намира специална заключалка за предния панел, чрез която се освобождават хард дисковете.

В долната половина са разположени пет последователни слота за оптични устройства или твърди дискове.Горната половина пък представлява мрежеста конструкция, под която има филтър за прах. Той може да се сваля лесно, което прави почистването му безпроблемно. Под филтъра е разположен огромен 200-милиметров вентилатор. Той може да свети в три LED светлини – червена, синя и зелена – или пък в два допълнителни режима: последователно примигване на всеки един и т.нар. party mode, при който светлините мигат малко по-ускорено. Контролният панел на Level 10 GT е разположен на доста нестандартно място – хоризонтално по дължина от дясно на предния панел. Там последователно са разположени бутон за пускане, индикатор за работа на твърдия диск, два USB порта, вход за микрофон и слушалки и още два USB порта. За отбелязване е, че всички USB портове са от новия 3.0 модел, което гарантира по-високи скорости при трансфер на данни.

Задната страна на Level 10 GT изглежда относително стандартно като мястото на захранването е отдолу. В средата има осем PCI слота заедно със заключващ механизъм, който застопорява всичко, което вържете там. PCI слотовете удължават задницата на кутията точно толкова, колкото да позволят инсталирането на PCI видео карта. Най-горе са намира още един вентилатор, който този път е 140-милиметров. Заедно с него с цел регулиране на температурата е предвидена и инсталацията на водно охлаждане. Там откриваме три гумирани отвора, през които да минат тръбите на въпросното охлаждане.

Отварянето на Level 10 GT е съвсем просто. Предният панел лесно може да се откачи от пантите си, докато задният се маха като развинтите две винтчета. Вътрешността на кутията е просторна и лъскава. Широкото място за процесора се допълва от достатъчно отвори и изходи за всеки един вид кабел, който може да попадне вътре. За да минимизирате безцелно въргалящите си кабели и жички са предвидени специални метални кукички, където може да окачите кабелите.

От петте слота за оптични устройства и дискове четири са 5.25-инчови, а най-отдолу има един 3.5-инчов. Инсталирането на оптично устройство се свежда до това да го плъзнете в слота и да дръпнете заключващия механизъм, който ще го застопори.

Захранването пък се поставя на две метални плоскости, които го издигат точно над дъното на кутията. Това е доста добре по отношение на охлаждането, но от друга страна създава потенциален проблем от допълнителни шумови вибрации. На тавана на кутията е разположен последният вентилатор, който отново е 200-милиметров и с LED светлини. Фабричното му предназначение е да извежда навън горещия въздух от вътрешността на кутията, но при желание посоката на духане може да се смени. Алтернативно Thermaltake ви предлага да замените този 200-милиметров гигант с два 120-милиметрови или 240-милиметрово водно охлаждане.

В завършен вид Thermaltake Level 10 GT е истинска радост за окото. Това става благодарение най-вече на двата Colorshift вентилатора, чиито динамични цветове наистина придават екзотично излъчване на кутията. Освен че са доста ефектни, вентилаторите вършат отлична работа по охлаждането и не са шумни. В добавка, без да бъде елемент от първостепенно значение, поставката за слушалки се явява отличен допълнителен аксесоар. Вниманието към детайла е очевидно и няма как да отречем, че дизайнерите на Thermaltake и BMW са се постарали максимално, за да създадат продукт, който задоволява почти всички изисквания на геймърите.

Автор: Филип Станиславов

Прочетете още нещо