A Game of Thrones

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 апр. 2012

„Игра на тронове” се превърна в безпрецедентен хит. Говоря за сериала. Книгата, въобще целият епос „Песен за огън и лед” на Джордж Р. Р. Мартин е култ още от 1996 г. насам. Ако го оприличим на фентъзи за възрастни, няма да сме далеч от истината. Но това е само драскотина по повърхността на целия свят, изграден от невероятния гении на писателя.

Феновете безспорно знаят, че втори сезон вече дебютира успешно – по-кървав, по-интересен и по-разголен отвсякога. А много скоро – в началото на юни – ще излезе и ролева игра по вселената. Неин автор е френската компания Cyanide. Като гледам портфолиото й до момента – Diablo-подобната Loki и посредствената  стратегия A Game of Thrones: Genesis – ме хваща леко страх относно крайния вариант на продукта. Може би това превю е своеобразно пожелание за нещо хубаво. За продукт, който ще ме плени така, както книгите успяха преди години, както сериалът го направи за първи път през 2011 г. Какви са шансовете?

От всичко, което успях да изчета и изгледам по темата, шансовете са 40 процента за нещо прилично и 60 – за поредният посредствен продукт, използващ вече добре установен лиценз. Да, положението не е толкова отчайващо, колкото изглежда.

Ролевата игра ще ни повери управлението на

Морс Уестфорд и Алестър Саруик.

Досега имената на тези герои не са се появявали из страниците на епоса. Джордж Р. Р. Мартин обаче заяви, че за в бъдеще може и да ги спомене. Все пак му остават още цели две книги – „Ветровете на зимата” и „Надежда за пролет”, които спокойно биха могли да прераснат и в три, ако авторът прецени, че се нуждае от още място, за да разкаже историята на десетките герои по начин, който наистина го удовлетворява.

Най-общо казано Морс е надянал черното. Т.е. е от братята на Нощния страж. Освен това е превъплъщенец. Това значи, че той ще може да влиза буквално под кожата на своето куче и да открива тайни пътеки из света или да подслушва нечии разговори. Дори ще има възможност да проследява даден човек само по миризмата му. От друга страна, Алестър е червен жрец, който може да се взира в огъня, за да прозира скрити истини, да посича противниците си с огнен меч, а в по-късни нива – дори да използва огнена магия.

Историята на двамата герои ще се развива паралелно, като ние ще играем ту с единия, ту с другия. На моменти пътищата им дори ще се преплетат. Авторите обещават също така, че всеки един от тях ще предоставя коренно различен геймплей. От появилото се преди известно време видео, посветено на бойната система в играта, съм склонен да се съглася.  Тя ще предоставя известен елемент на тактика. Всеки път, когато искате, ще може да паузирате битката. Тогава пред вас ще се появява едно кръгово меню с отделните способности на героя. Представете си нещо като системата в Mass Effect и няма да сте далече от истината.

Същевременно всеки един от героите ще може да специализира в

най-различни класове,

повечето от които звучат доста любопитно. Морс например може да бъде Landed Knight, който борави с тежки брони, предпочита къси и обикновени мечове и боздугани и специализира в защитата. Разбира се, има възможност да бъде Hedge Knight и да доминира противниците си с двуръки мечове или Magnar, който посича всички с две оръжия едновременно.

Алестър от своя страна може да избира между Archer, което говори само за себе си, Sellsword, своеобразен роуг, и Water Dancer – боец от ранга на прословутия Срио Форел, който обучаваше Аря в „Игра на тронове”.

Cyanide са се постарали да направят играта и колкото се може по-брутална. С помощта на Unreal Engine 3 ще ставаме свидетели на множество брутални довършващи анимации, които спокойно могат да се конкурират със сцените от сериала.

Къде ще можем да странстваме?

Почти навсякъде, обещават авторите. Поне що се отнася за континента Вестерос. От Вала до Кралски чертог. Разбира се, това е малка част от самия свят. Но трудно някой би могъл да обгърне всички местности в едно заглавие. Освен познати на феновете селища, крепости и местности, като Речен пад, ще пътуваме и до напълно оригинални за света райони като Castlewood, изградени от самите автори. Същевременно ще се срещнем с познати герои като кралица Церсей и Лорд командирът на Нощния страж.

Що се отнася до историята,

целта на Cyanide не е да адаптира книгите. Това честно казано би било грешка. За сметка на това те ще ни представят Вестерос от друга гледна точка – оттук и непознатите за света Морс и Алестър. Самият факт, че Джордж Р. Р. Мартин е одобрил историята в играта,  би трябвало да е показателен. Що се отнася до самото действие в нея, то ще се развива сред събитията в първата книга – „Игра на тронове”, малко след смъртта на Джон Арин, Ръката на краля.

Дори и играта на Cyanide да се провали, със сигурност ще има и още. Особено сега, на фона на новината, че “Игра за тронове” ще има и трети сезон. Тепърва хайпът по този уникален фентъзи свят ще започне да се експлоатира. Въпросът е от кого и дали ще е качествено.

Автор: Владимир Тодоров

Прочетете още нещо