NAS: Western Digital My Book Live Duo 4TB

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 апр. 2012

С появата на многопикселовите джобни фотоапарати, телефоните с възможност за запис на 1080p видео и съб-устройствата като таблети и нетбуци, потребителите започнаха да  трупат все по-голямо количество дигитална информация. Ако след едно море в чужбина през не толкова далечната 2005-та година се прибирахте с 2 карти по 1GB, пълни с общо 700 снимки, през 2011-та година се връщате със снимки и FullHD видео с общ обем поне 40GB. Като добавим и една скромна филмова колекция с размери около 2TB, картинката добива застрашителни размери. В същото време не е разумно да съхранявате всичко на едно-единствено място, където  техническа авария или зловреден софтуер могат да нанесат опустошителни  поражения за нула време.

Решението на подобен проблем всъщност е изненадващо просто. Големите играчи на пазара на устройства за съхранение на данни предлагат решения, които комбинират висока скорост и отлично ниво на сигурност. Точно такъв продукт е Western Digital MyBook Live Duo 4TB. С този модел компанията разширява своята добре позната MyBook Live серия, надграждайки с допълнително гнездо за втори диск. Както  подсказва името му, WD MyBook Live Duo е вече с два твърди диска от 2ТВ, които могат да работят в RAID-0 (едновременно писане върху двата диска за максимална скорост) или RAID-1 (дублиране на данните върху двата диска). Ценното при RAID-1 е, че се създава огледален образ на съхраняваните данни и при евентуален проблем, системата ви предупреждава чрез администраторската конзола или чрез приложението WD Quick View. В такъв случай просто вадите дефектиралия диск и го заменяте с друг, при което масивът автоматично възстановява огледално копие на данните.Разбира се, предвидена е възможност и за JBOD конфигуриране, при което сториджът използва втория диск след като първият е запълнен. 

Всъщност, MyBook Live Duo изглежда доста стилно за сторидж. Дизайнът е подчертано елегантен – заоблени форми и матова повърхност с цвят тъмен графит. Съхранението на два твърди диска не позволява прекалено компактни  размери, затова и устройството изглежда точно като два единични MyBook Live диска, сложени един до друг. Върху предния панел се вижда един-единствен мъничък LED индикатор, а върху задния панел са разположени 1000Mbps LAN интерфейса, един USB порт и буксата за захранването. През USB порта може да свържете флашка или външен диск, да архивирате данните от тях, да ги споделите в локалната мрежа или просто да разширите обема на сториджа. За съжаление, не е възможно да използвате този порт за директно свързване с компютър. 

Огромният плюс на MyBook Live Duo е в хардуера и скоростта. Благодарение на своя PowerPC 800 MHz процесор и вградениете 256 MB памет, устройството постига завидни резултати при обработката на файлове. Прехвърлянето в сторижда на нашия тестов файл – филмът The Darkest Hour с обем 18.05GB – стана със скорост 79 мегабайта в секунда, а четенето от него – с изумителните 90 мегабайта в секунда! Направихме малък тест с произволна папка, включваща около 5000 текстови и музикални файлове, най-малкият от които беше 160KB, а най-големия – 33MB. Обемът на папката беше 3.36GB, а скоростта на четене беше 47 мегабайта в секунда, което е отличен резултат предвид броя на файловете. За сравнение, нормален USB 2.0 диск прочита същите файлове със скорост под 10MB в секунда.  

 Архивирането върху този NAS е еднакво удобно както под Windows, така и под MacOS. Apple любителите могат да разчитат на функциите на Time Machine, която е бърза и с много добри възможности за настройка. На свой ред  Windows разполага с програма, наречена SyncToy, чрез която може да  изберете всякакви папки от вашия компютър и да ги синхронизирате към друг диск в  мрежата. Удобно е и информацията остава лесно достъпна, като се избягва архивиране на ненужни файлове, кеш файлове и т.н.

Много силна характеристика на My Book Live Due е способността му да  функционира в облачната инфраструктура. Казано с други думи, може да достъпвате устройството от всяка точка на света, при това напълно безплатно, през вашия таблет или смартфон. Програмите са безплатни и имат версии за Android и iOS. Първа се появи WD Photos, с помощта на която получавате достъп от всяко място до снимките, съхранени на вашия NAS сторидж. Снимките могат и да бъдат кеширани на вашия телефон за многократно разглеждане, без това да изяжда допълнителни ресурси. Макар че има специфично приложение, WD Photos наистина една е удобна малка  програма.

Това, което обаче може да заинтересува по-широк кръг потребители, е WD 2go. Именно с нея става пълноценният достъп до облачната услуга, с която Western Digital толкова се гордеят. Като цяло, идеята е проста и ефективна – My Book Live Duo е свързан към вашата локална мрежа, а от там и към интернет, а WD 2go ви дава достъп до цялото съдържание на  устройството, независимо къде се намирате. Обемът на нужния файл и  скоростта на трансфер могат да внесат някои ограничения, но няма спор,  че да получите достъп до един документ или архив, когато сте на стотици  километри от офиса или дома си е наистина чудесно. WD 2go работи бързо и стабилно и се явява като мост между локалните възможности за съхранение  и непрекъснатия достъп до мрежата. 

Western Digital My Book Live Duo е отлично предложение за дома и малкия офис. Устройството е изключително безшумно, много бързо и свръхнадеждно. Допълнителният софтуер е безплатен и дава чудесни облачни възможности, които доскоро струваха солиден месечен абонамент. 

Автор: Филип Станиславов

Прочетете още нещо