Call of Duty: Modern Warfare 3

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Обичана от милиони и мразена от малко, но доста гласовито малцинство, Call of Duty е поредица без еталон в съвременната гейм индустрия. Само последните две игри от серията Modern Warfare 2 и Black Ops генерираха повече печалби, отколкото външния дълг на средноголяма африканска държава. Това може да значи само едно – Modern Warfare 3 е на хоризонта и всеки един геймър, журналист, разработчик и издател трябва да се съобразява с нея.
 
По много от същото

Виртуалната ни разходка в новия шутър на Infinity Ward, Sledgehammer и Raven Software започва под крилото на мистър 402 (fourtwozero) или просто Робърт Боулниг, шеф на комуникациите в IW. Вездесъщият Боулинг свърши страхотна работа покрай рекламната кампания на Modern Warfare 2 и е практически единствената по-известна личност от IW, която не напусна студиото покрай скандала с Боби Котик.

„Още докато завършвахме работата си по Modern Warfare 2 вече имахме много солидно виждане за това какво искаме от Modern Warfare 3. Става въпрос за нещата, които бихме желали да добавим, за други, които да изгладим и да поднесем на феновете”, казва Боулинг.

Глен Шофийлд, генерален мениджър и съосновател на Sledgehammer Games продължава, обяснявйки, че „Modern Warfare 3 подхваща историята от там, откъдето завърши Modern Warfare 2. Вашингтон е в плачъци след ЕМР взрива, хората, които някога съставляваха Task Force 141 са или мъртви, или бегълци, а руската инвазия по Атлантическото крайбрежие на САЩ продължава с пълна сила”.

Ню Йорк! Но не като в Crysis 2

Функционалното демо започва с появата на войник на име Frost, който е член на елитния Delta Team. Той и партньорът му Sandman са в хеликоптер над центъра на Манхатън, който току що е ударен от RPG снаряд. Машината катастрофира, но двамата войници оцеляват и пред тях се разкриват като на длан небостъргачите на Ню Йорк.

„Този път мащабът в играта ще бъде на съвсем различно ниво”, бърза да обясни гледката Боулинг. „Ще извадим играчите от предградията и ще ги поставим в сърцето на огромни мегаполиси по целия свят. Ще водят градски битки в места като Манхатън, Лондон, цяла Европа, части от Африка и Русия и дори по склоновете на Хималаите. Това е конфликт, който наистина обхваща целия свят”.

След като двамата вече са извън хеликоптера, действието наистина започва и установяваме, при това без особена изненада, че то силно наподобява онова, което сме свикнали да очакваме от Call of Duty вече толкова години. В тази мисия американците трябва да отблъснат руските сили, които се опитват да окупират Ню Йорк и управлявайки Frost, играчите ще трябва да си пробият път през най-различни познати ни от филмите места. Като Уол стрийт, например. Да, малко по-нататък м играта има ожесточена престрелка в сградата на нюйоркската Фондова борса.

Оръжията говорят

Основното оръжие, което се използва по време на демото е вид автоматична пушка, но представителите на Infinity Ward не дадоха точното й име. Въпреки това тя изглежда като главен кандидат за най-популярно оръжие в мултиплейъра на играта, най-малкото заради уникалния атачмънт, който има. Той представлява комбинация между познатите ви Red Dot Sight и ACOG и дава възможност на играча да превключва между далекобойна стрелба и такава на средно разстояние. ACOG мерникът стои отстрани и отзад на Red Dot Sight и при нужда играчът само сменя положението му, така че той да стане водещ.

Друго оръжие, което видяхме представлява кръстоска между граната и Rocket launcher. Практическият резултат от това е, че може да хвърляте гранати като се целите през визьора за много по-голяма прецизност. Третото ново оръжие, което играта показа е 9-Bang граната, която прилича на обикновената flashbang граната, но гърми по няколко пъти за максимален ефект.

Ало, нямаме сигнал

Задачата на екипът на Frost и Sandman е да се качат на покрива на една сграда, където да монтират устройство, което обърква комуникациите на врага. Когато успяват да го направят, руснаците реагират веднага и от съседните покриви, както и от кръжащите хеликоптери се посипва дъжд от куршуми. В този момент играчът получава познатото куфарче и Predator drone, за да изравни силите.

Когато пътят вече е чист на хоризонта се появява американски хеликоптер, който взима бойците и играчът е поставен зад една тежка картечница на борда му. Целта е да свалите няколкото вражески хеликоптера, но дори и да се справите, стартира скриптирана сцена, при която последната машина се врязва във вашия хеликоптер. За няколко секунди всички впиват безмълвно поглед в екрана, където изглежда, че американците ще свършат мисията си в адска експлозия, но за щастие хеликоптерът се стабилизира.

Демото завършва с нова мисия, в която управлявате англичанина Burns. Той и хората му са изпратени на тайна мисия, чиято задача е да придобият съдържанието на един камион. Геймплеят тук е по-скоро стелт, като използвате оръжия със заглушители, докато стигнете крайната цел. Там всичко минава в открит бой, за да сложите ръка върху камиона. Оказва се обаче, че той е празен – това е било клопка! Ситуацията прераства в бясно бягство и последваща катастрофа между един от камионите, управлявани от ваши съюзници и влак. Части от огромната експлозия може да видите в скорошния геймплей трейлър.

И тук демото вършва

Да, точно тук. Със сигурност в следващите седмици ще видим и чуем още доста неща за Modern Warfare 3, както за сингъла, така и за мулти режима. Да не забравяме и Spec Ops мисиите, които по думите на Шофийлд „ще се завърнат още по-страховити”. Визуално видяното в Modern Warfare 3 ни напомня за предните части. Играта изглежда солидно, но енджинът не е нов и това може да се окаже слаба страна в битката с Battlefield 3. Утешението е, че конзолните версии на шутъра ще вървят на солидните 60 кадъра в секунда, поне по думите на екипа.

Няма спор, че Activision има тежката задача да продаде на геймърската общност един леко похабен продукт. Но колкото и да е оплюван, Боби Котик знае как се правят пари. Затова не бива да се съмняваме, че машината за хайп вече усилено се смазва и ще заработи на пълни обороти. До 8 ноември има доста време, така че не забравяйте да проверявате сайта редовно за всичко най-интересно около новата Call of Duty: Modern Warfare 3.

Автор: Иво Цеков

Прочетете още нещо