Intel Developer Forum 2010

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 15 сеп. 2010

По време на официалното си изказване, което сложи началото на годишния форум на Intel за технологични разработчици, Пол Отелини, главен изпълнителен директор на Intel Corporation, и Дади Пърлмутер, изпълнителен вицепрезидент и главен мениджър на Intel Architecture Group, представиха няколко новаторски технологии и идеи. Демонстрациите показваха как Intel разширява водещата си архитектура с цел да предостави постоянни интероперативни изживявания за широк диапазон от устройства.

По-бързи персонални компютри, които предоставят по-добри визуални изживявания

Пол Отелини каза, че процесорите от второто поколение на фамилията Intel Core (познати с кодовото име “Sandy Bridge”) ще позволи на компютърните потребители да изживеят няколко неща, които не са могли да правят преди, освен ако използват настолен компютър от висок клас с графична карта. Като доказателство за това, Пол Отелини показа човек, който играе StarCraft II: Wings of Liberty на лаптоп с процесор Intel Core от второ поколение. Визуалните ефекти на играта изглеждаха по същество същите като тези в подобно конфигурирания лаптоп с дискретна графична карта. И лаптопът беше достатъчно мощен, за да запише едновременно видео с висока разделителна способност на играта, което по-късно да се сподели с приятели. Компютърите с процесор от фамилията Intel Core от второ поколение ще излязат на пазара в началото на следващата година.

Пърлмутер направи и няколко демонстрации, включващи процесор от фамилията Intel Core от второ поколение

Като пример за това как потребителските интерфейси се развиват и необходимостта от по-мощни, „видимо интелигентни” компютри с приложения за ежедневието, Пърлмутер показа как бъдещата серия процесори ще даде възможност за по-бързи компютърни изживявания на хората, които използват триизмерен софтуер за проследяване в реално време от GestureTek до преглеждането на музика и снимки. Той също демонстрира геймърско изживяване, подобно на това с конзола, с второ поколение процесор от серията Intel Core и с модул за движение на Sixence.

Новите AVX инструкции на предстоящата серия процесори дават възможност за ускоряване на излъчването на видео със следене на движенията. Разработчиците ще могат да се възползват от тези нови инструкции, за да ускорят разпознаването на движенията и лицата, обработката на изображения, видео и звук, както и компютърните симулации и анализи. Като пример Пърлмутер показа широк спектър от приложения за сигурност и информация, с които да се анализират видео файлове. На входа на залата, където се състоя официалното откриване, беше инсталирана камера със “система за видео пътешествия”, която да преброява влизащите посетители и да „засича” предмети, които са преместени от стаята.

Процесорите от второто поколение на фамилията Intel Core ще предложат подобрена версия на технологията Intel Turbo Boost, която позволява на ядрата на процесора да използват наличния термален праг с цел увеличаване на тяхната честота, за да се справят със задачите по-бързо. Като пример Пърлмутер показа усилването на производителността при обработката на снимки с висока резолюция в триизмерен модел с ефекти на проследяване на светлините при по-високи производителни нива в сравнение със сегашните системи, базирани на процесор 2010 Intel Core.

Второто поколение процесори от фамилията Intel Core ще има и собствен хардуер за обработка на промените във видео форматите. За да подчертае ползите от тази функция, Пърлмутер бързо обработи видео материал от стандартен MP4 формат и след това го пусна на голям телевизионен екран, използвайки технологията Intel® Wireless Display.

По-умни и по-сигурни платформи за бизнеса и центровете за данни

Технологиите на Intel играят важна роля и в преобразяването на центровете за данни и интернет “облака”, както и при предоставянето на компютърни решения за бизнеса, които са по-сигурни, по-свързани и по-умни.

Главният изпълнителен директор на Intel подчерта как следващото поколение на процесорите Intel Core vPro ще помогне на бизнеса да защити информацията си с по-ефективни възможности за криптиране, вградени в хардуера. Като пример Отелини показа как трима индивиди могат да създадат гладка, криптирана видео конферентна връзка с 256 битово криптиране на живо, използвайки три компютъра и сървър с чипове, в които са вградени специални криптиращи инструкции, както и с оптимизиран софтуер за видео конференции от Vidyo. По време на демонстрацията сървърът криптира и декриптира всичките три видео потока с на практика никакво времево забавяне. Показаните компютрите използваха процесори Intel Core vPro от последно поколение, а сървърът – процесор Intel Xeon от следващо поколение, по-рано наречен с кодовото име “Romley.” Тези нови продукти ще предложат разширени специални инструкции – Intel Advanced Encryption Standard New Instructions, които ще позволят десетократно подобрение на криптирането и декриптирането за по-сигурен пренос на данни. В момента има няколко доставчици на софтуер, които оптимизират своите приложения с тези инструкции и регистрират десетократно увеличение на производителността на техните възможности за криптиране.

Осигуряване на постоянни интероперативни инживявания за широк диапазон от устройства

Главният изпълнителен директор на Intel показа два умни продукта с възможности за телевизионна свързаност с процесор Intel Atom CE4100, които се очаква да излязат на пазара тази есен – Sony Internet TV и приставката Logitech Revue. Устройствата съчетават мощта на интернет с телевизионното изживяване чрез комбинирането на процесори Intel и Google TV, която е базирана на платформата Android. Демонстрацията подчерта как един индивид може да иам богато интернет изживяване, гледайки телевизия и видео съдържание, публикувано в Facebook, използвайки телевизор, свързан с кутията Logitech Revue. Telecom Italia, D-Link и няколко други компании също очакват скорошното пускане на пазара на умните телевизионни устройства, базирани на процесора Intel Atom CE4100.

Като пример за новите методи за свързване на компютърните устройства Отелини показа концепция за безплатен начин да се насладите на съдържанието, запазено в таблет на голям телевизионен екран. Демонстрациите включваха прототип на таблет, базиран на процесора Intel Atom, който Intel леко беше променил, за да работи с Intel® Wireless Display (WiDi).

В момента Intel WiDi е налична в някои лаптопи с процесори от серията 2010 Intel Core и адаптера Netgear Push to TV и започва да се използва глобално в повече от 40 вида лаптопи в 11 държави. Intel WiDi използва стандартна безжична връзка, която вече е широкоразпространена при лаптопите и свързва компютъра към телевизор с висока резолюция посредством малък и лек адаптер. Технологията позволява на хората лесно да изпратят видео клипове, снимки и музика от своите лаптопи към телевизора, така че да могат да споделят съдържанието на големия екран от удобното си кресло, като избегнат струпването около малкия екран на лаптопа.

Повече информация за церемонията по откриването на форума и за предстоящото второ поколение процесори от серията Intel Core е достъпна на www.intel.com/newsroom/idf.

Автор: Петър Йорданов

Прочетете още нещо