Sapphire HD5970 2GB OC edition

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 20 мар. 2010

Radeon HD5970 (1, 2) представлява платка с два Cypress чипа от фамилията Evergreen заедно с PCIe 2.0 комутаторен чип (предоставящ 48 PCIe 2.0 линии: x16 за слота на дъното и по х16 за всеки от Cypress чиповете). При преминаването към 40nm производствена технология дезактивираният SidePort от HD4870X2 е премахнат, но можем да очакваме завръщането му при 28nm моделите. Също като nVidia – и AMD вече се отказват от X2 обозначението в продуктовите наименования на двучиповите продукти. За разлика от настоящите GeForce продукти HD5000 поддържат DirectX11 и многомониторна работа (съвсем скоро се очакват първите HD5870 платки с шест DisplayPort изхода и 2GB GDDR5 памет).

Производителността на Radeon HD5970 е с 30-50% по-голяма в сравнение с GeForce GTX295 като дори платките на ASUS с два GTX285 чипа (които са по-бързи от GTX295) не успяват да доближат HD5970. Единствените предимства на nVidia в момента са поддръжката на 3DVision (по-късно през 2010 се очаква и AMD да пуснат драйвер за стереоскопични 3D очила) и CUDA/PhysX – алтернативният пакет ATI Stream не придоби достатъчно популярност сред GPGPU разработчиците. Това предимство обаче е несъществено и ще става все по-маловажно, тъй като вече започват да се появяват първите приложения, използващи DirectCompute и OpenCL – стандарти, които се поддържат от всички графични ускорители (не само nVidia/ATI, но и Intel, PowerVR и др.) и се очаква да заменят изцяло CUDA и Stream.

Най-новата версия на Catalyst драйверите (10.2) добавя поддръжка за ULPS (ultra low power state) – режим с понижена консумация на енергия (със 7W по-малко) на неактивните чипове при CrossFire конфигурация (например втория Cypress чип на HD5970, когато не се използва 3D приложение). Освен това структурата на драйвера е променена така, че CrossFire профилите на игрите могат да се обновяват самостоятелно, без да се преинсталира целият драйвер (за съжаление все още няма удобен интерфейс за ръчна настройка на нови профили).

Следващото нововъведение, което се очаква в 10.3, е т.н. „bezel management” функция – възможността потребителят да посочи широчината на рамката на мониторите си и неприятният ефект на стъпаловидно разминаване на картината в Eyefinity да се премахне. Catalyst 10.3 освен това ще поддържа използването на няколко групи монитори (например две групи с по 3 монитора, една с 4 и друга с 2 и т.н.); индивидуални настройки за цветове/яркост/контраст за всеки монитор поотделно – независимо дали е в Eyefinity група или не; бързо превключване между различни конфигурации Eyefinity групи и обикновените многомониторни режими (клониран и разширен desktop); поддръжка на 3D очила (за разлика от nVidia 3D Vision, хардуерът се очаква от независими производители като iZ3D); поддръжка за Mobility Radeon (т.е. драйверите на преносимите компютри ще може да се обновяват както настолните видеоплатки, т.е. веднага – без да се чака производителят им да пусне поредната версия).

Sapphire HD5970 OC използва референтния дизайн на ATI за Radeon HD5970 и e с обем на паметта по 1GB GDDR5 на всеки от двата чипа. Тактовите честоти са леко повишени спрямо референтния дизайн: 735MHz за чипа (вместо725MHz) и 1010MHz/4040 за паметта (вместо 1000MHz/4000). Платката е с два DVI-I изхода (dual-link DVI до 2560х1600 + VGA до 2048х1536) с HDCP поддръжка и един mini DisplayPort (до 2560х1600). Общият брой едновременно управляеми монитори е три (независимо дали в многомониторен режим или в един общ „логически” Eyefinity изход). Както всички двучипови видеоускорители, след GF7950GX2 и HD5970 има само един CrossFire конектор за верижно свързване на втора HD5970 платка с още два чипа (вторият CF интерфейс на единия от Cypress чиповете не се използва). Платката заедно с охладителя заема пространството не само над своя, а и над съседния PCI/e слот и е дълга внушителните (и проблематични за по-малките кутии) 31 см. За захранване освен PCIe слота се използват един 6-изводен и един 8-изводен PCIe конектор.

Комплектацията включва един преходник DVI-към-VGA (твърд); един DVI-към-HDMI (твърд); един miniDP-към-DisplayPort (тъй като mini/DP куплунгите нямат винтове за разлика от DVI и VGA – използването на кабел вместо твърд преходник е много по-удобно, а освен това по този начин има достатъчно място за включване на кабели и в съседните изходи); гъвкъв CF „мост” за свързване на втора видеоплатка (отстояща на 2 или 3 слота от първата); един кабел за захранване на 8-изводния конектор от два стандартни Molex куплунги (каквито се използват за твърди дискове и записвачки) и един за захранване на 6-изводния конектор от един Molex куплунг. По принцип 6-изводните конктори се захранват от два Molex куплунга. HD5970 консумира 294W, което е близо до максималните 300W според ATX/PCIe спецификациите и затова въобще не е препоръчително да се използва заедно с 2хMolex-към-PCIe преходници, а още по-малко с единичен-Molex-към-PCIe – най-добре е толкова мощна видеоплатка да се използва с подходящо захранване, предоставящо необходимите 6- и 8-изводни конектори.

Документацията е незадоволителна и може да се счита, че въобще липсва – състои се от аскетична брошура в стил „поставете платката и заредете драйвер от CD-то” и избягва каквато и да е информация за конкретния продукт (схематичните картинки показват компютър с ISA слотове). Sapphire предоставят и своята RedLine програмка за промяна на захранващото напрежение на чипа и паметта (без необходимост от рестартиране), която заедно с ATI OverDrive (за промяна на тактовите честоти) спомага за overclock – HD5970 е проектиран с идеята за HD5870 честоти. Заедно с видеоплатката се получава и купон за сваляне на Colin McRAE Dirt 2 от Steam.

Производителност 6/6

Безспорно най-бързият видеоускорител (единствено комбинация от две HD5870 платки е по-бърза)

Производителност в класа 800-1500 лв.

6/6

След появата на HD5970 нито един продукт с чипове на nVidia не е конкурентоспособен във върховия сегмент

Функционалност 5,9/6  

+ DirectX 11 поддръжка
+ ускорена H.264 и VC-1 декомпресия
+ възможност за HDMI/DisplayPort със звук и картина, включително Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio
+ възможност за работа с три монитора
– няма ускорена ASP/DivX декомпресия
– не предоставя USB в DisplayPort кабела

Уникалност / Специфични свойства 0,5/6 + леко повишени тактови честоти
Оползотворяване на елементите 5,5/6
 

– три от видеоизходите не са достъпни
– един CF интерфейс е недостъпен

PCmania mark 6/6

 

 

 

 

 

 

Автор: Стоян Спахиев

Прочетете още нещо