Point of View Black Diamond 500W

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 мар. 2010

Докато играем поредната хитова игра, излязла наскоро на пазара, много рядко се случва да се замислим какво му е на компютъра в момента. Уникалната триизмерна графика, която сякаш те пренася вътре в действието, натоварва хардуера до степен, която трудно бихме постигнали по друг начин в ежедневата си работа на домашния компютър. И докато повечето от нас обикновено се колебаят дали графичната им карта е достатъчно мощна и дали охлаждането ще успее поддържа температурата на процесора достатъчно ниска, има един много по-важен компонент, за който обикновено се сещаме едва когато е твърде късно. Това е захранването.
Point of View е компания известна най-вече със своите NVIDIA видеоплатки, но подобно на своите конкуренти предлага и други продукти. Линията геймърски компютърни захранвания на Point of View се нарича Black Diamond (BD) и съдържа модели от 400W, 500W, 650W и 800W. Те осигуряват достатъчна мощност за комфортна работа, а охлаждането им е базирано на вентилатор с голям диаметър и ниски обороти, за да бъдат понижени нивата на шума.
С всеки следващ модел освен мощността се увеличава и броя на куплунзите за захранване на различните видове устройства в компютъра. При 400W захранванията са с обикновени кабели, а от 500W нагоре се използва оплетка. Моделите с 400W и 500W предоставят един или два PCIe 6-изводни конектори (по 75W) и 4-изводен “допълнителен” конектор за дънната платка, докато при по-големите има PCIe 8-изводни (по 150W) и 8-изводни „допълнителни” конектори за дъното. 400W и 500W моделите се предлагат – с официална SLI сертификация от Nvidia. Другата разлика между 400W/500W и по-големите модели е в схемата за корекция на фактора на мощността (PFC) – по-малките използват пасивна, а по-големите активна.
Цялата Black Diamond линия използва 12см изхвърлящ вентилатор (разположен „отдолу”), което осигурява доста по-ниско ниво на шума в сравнение с класическия 8см изхвърлящ вентилатор (разположен „отзад”). Колкото по-голям е диаметъра на вентилатора толкова повече въздух успява да премести за 1 оборот и съответно по-големите вентилатори успяват да преместят необходимото количество въздух за охлаждане на компютъра (и самото захранване) при по-ниска скорост (обороти/минута) в сравнение с по-малките. По-ниската скорост в общия случай означава и по-малък шум.
BD-400W (R-720166-3/SLI) е с тегло около 1кг и размери 8,5х14х15 см, цветът му е лъскаво черен със златиста решетка, страните му са плътни с изключение на долната (която е заета от смукателната решетка на вентилатора) и на задната, която играе ролята на изхвърляща решетка (с подредба на пита с шестоъгълни отвори) и където са разположени един куплунг за 220V захранване и ключът за включване. Ключът е без светодиодна индикация, което е добре ако така или иначе достигате задната част на компютъра опипом или всякакви допълнителни светлинки ви пречат. От друга страна индикацията би била удобен начин да разберете дали компютърът е под напрежение.
Захранващият кабел за 220V включен в комплекта е достатъчно дълъг 150см. Захранването предоставя следните куплунзи и кабели: 20/24-изводен „основен” (последните 4-извода могат да се отделят и да се използва с по-старите 20-изводни дънни платки); 4-изводен „допълнителен” 12V (за дъното); 6-изводен 12V PCI Express (за видеоплатка); един кабел с четири SerialATA куплунга (за твърди дискове и оптични устройства),; два кабела с по два Molex 8981 (за твърди дискове, оптични устройства и др.) и един „флопи” (Berg) куплунзи (т.е. общо захранването има 4 Molex и 2 флопи куплунга). Molex куплунзите, използвани при Black Diamond не са „чисти 8981″, а модифицирани с две „уши” за по-лесно хващане и изваждане. Включването на втори флопи куплунг е положително, тъй като напоследък покрай премахването на флопидисковите устройства от много компютри повечето захранвания предоставят само един такъв куплунг – ако все още имате флопи вторият куплунг може да потрябва за захранване на различни други устройства (някои стари видеоплатки, вътрешни SATA-към-UATA конвертори, n-ти вентилатор и т.н.)
От едната страна на захранването е залепена таблица (която е и върху кутията) с максималния товар, който може да поеме всяка линия отделна. Общата консумация от линиите за +5V и +3.3V не може да надвишава 120W, а общата консумация от всички линии – максималните 400W.
При BD-500W (R720167-3/SLI) кабелите са с оплетка и малко по-дълги: 20/24-изводен „основен”; 4-изводен „допълнителен” (за дъното); кабел с два 6-изводни PCIе куплунга,; един кабел с четири SerialATA куплунга,; два кабела с по два Molex и два „флопи” куплунзи. Molex куплунзите са модифицирани, отделните линии поддържат малко по-големи натоварвания. Комбинираната консумация на +5V и +3.3V си остава ограничена на 120W, а общата за цялото захранване естествено е увеличена на 500W.
Point of View Black Diamond ви позволяват да бъдете уверени в стабилността на системата си, дори когато прекарате целия ден на стола, избивайки до крак враговете в подредния 3D екшън. За да бъдете стабилни колкото компютъра си обаче, не забравяйте да се поразходите на свеж въздух в парка. Там врагове няма…

 

 

Автор: Стоян Спахиев

Прочетете още нещо