Championship Manager 2010

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 14 сеп. 2009

От години наред футболният свят се вълнува от два въпроса: ще влезе ли за втори път български отбор в Шампионската лига и ще се намери ли най-сетне достоен претендент за трона на Football Manager? И ако първият въпрос занимава предимно българските привърженици на най-популярната игра, вторият е предмет на обсъждане в по-широки кръгове. Откакто през 2004 г. авторите на оригиналната поредица Championship Manager от Sports Interactive се разделиха с издателите Eidos, двата лагера постоянно си съперничат за вниманието на милионите кандидат-мениджъри по света.  SI запазиха своето „ноу-хау” и в тандем със Sega започнаха да произвеждат поредицата Football Manager, която безспорно се оказа хитова. На свой ред Eidos запазиха името на старата си игра и възложиха разработката на новите части от нея на лондонското Beautiful Game Stidos. Не че това има голямо значение, защото досега спорът между CM и FM бе по-скоро символичен, тъй като последният неизменно обираше овациите.

Жокера в ръкава

Това обаче може да се промени с поредното издание на Championship Manager, тъй като това което Beautiful Game Studios и Sega ни предлагат най-сетне прилича на достоен претендент. Първоначално това издание на CM беше предвидено за миналата година, но явно авторите му решиха, че могат са жертват една пропусната цифра в заглавието на поредицата и в резултат на това CM 09 стана CM 2010, дебютирайки през септември 2009 г. След известен брой часове на кормилото на отбори от различни дивизии и калибър можем да кажем, че чакането е оправдано и в лицето на новата игра най-сетне имаме приятна алтернатива на FM.

Общото чувство, с което ви оставя играта е, че тя вече не е по-малкото и явно недохранено братче на FM. Може и да не ви се вярва, но СМ 2010 успява да изгради собствено присъствие и заслужава известно внимание, особено ако досега по някаква причина не сте се докосвали до предните версии на FM. Без да блести с нещо особено, играта ви представя няколко дребни нововъведения и опции, които изиграват важна роля в общото усещане за реализъм и автентичност.

Край на кръгчетата и квадратчетата

Ако не най-важната, то със сигурност най-видимата промяна във СМ 2010 е въвеждането на триизмерните мачове. Това означава, че фигурките на футболистите, изглеждащи като излезли изпод ръката на болен от тендовагинит алкохолик, които представляваха отборите на терена на СМ 08 вече са история. Новият изглед е далеч от артистичното съвършенство, но независимо от това е важна крачка в правилната посока и онагледява случващото се на терена по приемлив начин. Разбира се, набитото ви око винаги ще забележи тук-там някои странности като футболисти, които се сблъскват, докато топката е на няколко метра от тях или пък я изкарват в тъч просто, защото в момента им се е сторило интересно хрумване. И ако такива сцени са допустими и почти няма да ви направят впечатление, ако играете с отбори от втора албанска дивизия, безспорно създават неприятно усещане. Въпреки това 3D мач енджина е плюс и можем само да се надяваме, че в следващото издание ще бъде подобрен допълнително.

Повторението е майка на победата

Друга важна характеристика на СМ 2010 е възможността да изпробвате нови тактики в тренировъчни мачове между футболистите ви. Не че нещо ви пречи да правите това и през сезона, но така няма да треперите за поста си при неуспех. Освен това редакторът на статични положения ви позволява да създавате заучени ситуации, при които указвате откъде например да дойде центрирането, към кого да бъде насочена топката и как да реагира защитата при ъглов удар на съперника. На практика тези опции работят трудно, но за сметка на това удоволствието от това най-сетне да видите как плодовете на вашия труд се материализират като топка във вратата на съперника е голямо.

СМ 2010 изостава най-чувствително в нефутболната част, където липсват безкрайните възможности за контакт с медиите, шефовете и феновете на отбора, познати ни от FM. Информацията също може да ви бъде подавана по-точно, а менютата също се нуждаят от малко редакция, за да бъдат по-достъпни. Но ако сте решили да потърсите алтернатива на FM, Championship Manager 2010 е едно удачно и по-неангажиращо решение.

Автор: Иво Цеков

Прочетете още нещо