ATV Offroad Fury 4

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2006

ATV-тата (или с други думи – онези странни четириколесни хибриди между кросов мотор и бъги) очевидно се радват на сериозна популярност и по нашите географски ширини. Наскоро по улиците на София ме подмина едно такова чудо, управлявано от някакъв пич, който дори се беше изтупал със съответното костюмче в педер…, ммм, в папагалски разцветки. Странно наистина, ако човек тръгне из града, пременен като Наполеон да речем, най-вероятно ще го приберат в лудницата до час-два. В същото време явно е повече от нормално да караш ATV по тротоарите, костюмиран като Валентино Роси.

Колкото до поредицата ATV Offroad Fury, както сами виждате (съдейки по цифричката в името на поредното издание), тя явно не е от вчера. Четири издания (без да броим това за PSP) означават солидни приходи, или с други думи – сериозен потребителски интерес. Напълно оправдан потребителски интерес, мен ако питате. Без да блестят с някакви бомбастични визуални и/или геймплей екстри, игрите с тази марка винаги са били гаранция за сериозна доза купон.

ATV Offroad Fury 4 категорично не прави изключение от това правило. Нещо повече – новата игра спокойно може да мине за каймака на поредицата. Освен осезателно подобрена графика в “четворката” ще видите и един от най-богатите набори от състезателни опции в offroad жанра като цяло. Играта дори предлага нещо невиждано и нечувано за този тип игри – story mode. В него играещия дори може да определи пола на своя аватар, за да се впусне после в интригуваща поредица от надпревари, разхвърляни из цял свят. Друг е въпросът, че въпросното “story” вероятно е дело на някой от невъзпятите сценаристи на Рамбо 3, но пък поне състезанията си ги бива.

Иначе главни действащи лица в ATV Offroad Fury 4 са всевъзможните превозни средства за пресечен терен – ATV-та, кросови мотори, бъгита и прочее. В някои от режимите дори е възможна надпреварата между представители на отделните класове, от което произтича и може най-якият купон в играта. Именно там си проличава най-добре и разликата в начина, по който всяко от возилата се държи на пътя.
Играта отново предлага трасета както на открито, така и на закрито, като всеки от двата типа си има своите специфични предизвикателства. Като цяло дизайнът на “пистите” този път е по-добър от всякога, което е може би най-сериозният плюс на ATV Offroad Fury 4. Жалко наистина, че авторите на играта не са се справили малко по-добре с изкуствения интелект. Подобна оригинална комбинация от завои и възвишения само би спечелила от наличието на малко по-убедителни и по-находчиви компютърни противници.

Автор: Ивелин Иванов

Прочетете още нещо