FIFA Manager 06

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Трябва да призная, че вече не съм особено голям фен на EA Sports. Усещам, че ако знаеха за съществуването ми, и те нямаше да ме тачат особено, така че нещата се уравновесяват. А не съм им фен, защото от известно време в свое основно хоби превърнаха опитите си да купят правата за направата на софтуерен продукт, посветен на всеки възможен спорт, да издигнат въпросния продукт до (айде ще добавя едно “почти”) култов статус, и след това със скорост, способна да засрами всяка средностатистическа светкавица, да натикат продукта в калта. Може би сте доловили тази моя неприязън към корпорацията ЕА в игривия тон на повечето мои статии, където става дума за нейни отрочета (с други думи – попържам ги яко). Ако правеха само посредствени игри – да им простиш – на Atari простихме, та на ЕА Sports ли няма? Обаче те първо правят добри игри, които впоследствие просто отказват да бутат напред в идейно, геймплейно и каквото се сетите друго отношение.

В случая обаче трябва да призная, че като че ЕА ли са се смилили над тазгодишното издание на мениджъра си. За познавачите на жанра може би не е тайна, че FIFA Manager 06 всъщност е новото издание на стария Total Club Manager. Сега са му сложили едно “ФИФА” отпред – според мен правят мечешка услуга на играта, но защо пък не – франчайзът си е техен, нека си го слагат, където искат. За щастие, епидемията заразила новите издания на футболния сим FIFA, явно е пропуснала мениджъра и съм длъжен да призная, че това всъщност е една наистина солидна игра.

Таблици, всеки да се спасява както може!

Понякога ми се струва, че началствата ми дават мениджъри, само за да се посмеят след това на главоболието, което предизвикват в мен таблиците с хиляди цифри. Представям си ги как гледат разфокусирания ми поглед и си мислят “lol pwned!”. Все едно. Този път външният вид на джитката е доста по-приемлив от преди или от този на конкурентите си в жанра. Страниците са с изчистени линии и лесен за разчитане шрифт, което е важно, защото в края на краищата всеки manager си е една голяма деловодна книга. Ако обаче се чудите на оценката за графика – не, тя не се дължи само на шрифта. Досега за най-сериозната еволюция при този тип игри можеше да се смята преминаването от дискета на CD-ROM. FIFA Man 06 обаче прави голяма крачка напред – вече мачовете не са просто плосък терен с наредени двадесетина разноцветни точки отгоре. Сега е добавена възможността да гледате срещите в напълно триизмерна среда – powered by FIFA 06. Да, играта използва леко модифициран енджин от последното издание на футболния симулатор, за да представи мачовете. Графиката е малко по-грозна от оригинала, затова пък системните изисквания също са снижени. Аплодирам, въпреки че определено си беше време.

Задължения

Те са си същите още от зората на този жанр – вземете футболен клуб и го управлявайте. Играта предлага почти 40 държави и техните първенства, от които да избирате (България я няма), 2000 отбора и 20,000 футболисти. Освен стандартните настройки като име (Гацо Бацов ftw!), рождена дата и т.н. можете да изберете и дали да управлявате само един клуб, един клуб плюс национален отбор, или пък сами да си създадете отбор – нагласяте името, от кой град е, “никнейм” (Шпорите, Топчиите, от тоя род), правите емблема и екипи и сте готови. Тук е моментът да спомена колко много неща могат да бъдат import-вани: можете да използвате собствена снимка за треньора си, да си нарисувате лого за отбора и да си го лепнете на фланелките, дори можете да сложите собствени MP3-ки.

Въпреки че като мениджър на цял отбор ще ви се наложи да се занимавате с куп неща, някои по-интересни, други по-малко, всичко може и да бъде автоматизирано. Дори бих казал, че е препоръчително – не е задължително да се занимавате с всичко сами, но пък ако искате, възможностите присъстват. Няма да описвам подробно всяка опция, но да приемем, че всичко, което евентуално бихте искали да промените, си е там. Имате и множество инструменти за водене на тима си, например in-game уеб сайт, където са описани всички статистики на противниковите отбори и има досиета на повечето футболисти, с които можете да правите трансфери. База данни, ама направена по-завъртяна.

Червени картони

И все пак това не би била достойна игра на EA Sports, ако всичко си й беше наред. Като първо е адски бъгава, дори с най-последен пач. Даже не искам да започвам да говоря през колко кръга на Ада преминах в опити просто да подкарам играта, за да напиша тази статия. После, макар лично на мен да не ми се е случвало, други изпробвали я разказват за куриозни ситуации от типа на това футболист да седи на тъч линията, за да изпълни странично хвърляне и да не се сети да се наведе и да вдигне топката… и така докато не натиснем магическите Alt+F4. Много странни неща се случват и при трансферите, например футболист ви отказва сделка “защото запалянковците и на двете страни ще са недоволни”, и седмица по-късно подписва с друг отбор от същата дивизия…

Звукът на играта е добър, направен е във FIFA стил, а коментатори отново са Джон Мотсън и Али МакКойст, които добре познаваме. Единственото странно нещо е, че поне при мен песните винаги бяха подредени по един и същи начин – всеки път като включите играта и чувате все същото парче.

Няма да се впускам в по-големи детайли, защото току-виж съм се сетил, че всъщност не харесвам EA Sports и съм напълнил статията с негативизъм. Ставам от стола и спирам компютъра без проблем – мен не ме лови прилепчивостта на този тип игри, колкото и да е странно. Явно съм следващото ниво от човешката еволюция. Или просто мързелив. За всички останали футболни фенове – FIFA Manager 06 се оказа добра игра, полезна за запълване на времето между мачовете от Световното (айде, германците!).

Автор: Пламен Димитров

Прочетете още нещо