Gene Troopers

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Еуфорията около коледните празници отмина още в първите минути на Новата година. При едни, съпътствана от убийствен махмурлук, а при други – от потискаща равносметка за изминалите 12 месеца. Ваканцията, която бе отпусната на учениците, привърши. A отпуската за работещите се превърна в бегъл спомен. 2006-та се настани трайно в календарите по целия свят. Определено едно от първите заглавия, които ще ви препоръчам през годината на Кучето, е последният продукт на авторите на Knights of the Temple 2 – футуристичният фърст пърсън шутър Gene Troopers. А дали ще решите да се вслушате в предложението ми, не знам. Но предполагам, че ще съжалявате, ако не го направите.

Далеч в бъдещето

Gene Troopers предлага интересен и изпълнен с емоция сюжет, който отразява един доста напреднал стадий от развитието на човечеството и въобще – на цялата Вселена. Името ви е Йохансън Бриджър и въобще не подозирате за събитията, които ще усложнят живота ви съвсем скоро. Още в самото начало на играта ще се окажете на неподходящото място в неблагоприятен за вас момент. Междугалактическият кръстосвач, в който пътувате, ще бъде атакуван от извънземни, които ще отвлекат вас и дъщеря ви Марийн. Нападателите ви – армията на генетично модифицираните воини – ще ви отведат в техните лаборатории, за да ви превърнат в един от тях.

За щастие по време на процедурите, които ви прилагат, възниква проблем. В резултат на това ще получите само положителни качества от въпросната манипулация и няма да се превърнете в безмозъчна марионетка, която да се сражава за чужда кауза. А точно обратното – от вас ще излезе най-свирепият противник на съществата, виновни за вашето преобразяване.

Две пушки са повече от една

Благодарение на новите ви извънземни приятели ще успеете да се измъкнете от лабораторията, в която се намирате, и ще се впуснете в свирепи битки, търсейки безследно изчезналата си дъщеря. По време на издирването сюжетът ще бъде значително обогатен чрез появата на три извънземни персонажа – Кийша, Ал и Тригър. Всяко ваше действие ще бъде неизменно свързано с тях, а без помощта им няма да успеете да спасите рожбата си.

За да се справите подобаващо с всички изпречили се на пътя ви препятствия, често пъти ще ви се налага да решавате как да постъпите в дадена ситуация, държите ли на приятелството си с извънземните, обичате ли дъщеря си, пука ли ви за невинните обитатели на планетата Земя и т.н. В редица напрегнати моменти героят ви ще се изправи на кръстопът и ще трябва да вземе жизненоважни за него и цялата Вселена решения. За да улесните трудния избор, няма да е лошо да опознаете добре своите извънземни спътници.

Изобилие от животоотнемащи средства

Оръжията, които се срещат в света на Gene Troopers, са обособени в три класа – пистолети, пушки и гранати. Представителите на първия са само два – безшумен пистолет, разработен от учените в Грийнич, и полуавтоматичен патлак, използван от обитателите на Водния свят. Оръжията, които попадат в категорията “пушки”, са десет на брой като всяко е коренно различно от останалите. Измежду тях ще се натъкнете на футуристични ютии, бълващи обикновени оловни куршуми, плазмени залпове, електрични импулси, замразяващи капсули, огнени струи, взривяващи се ракети, пръски киселина и т.н. Определено подобно разнообразие не съм виждал в нито една игра. В третия клас се нареждат гранатите, които биват четири вида: електрически, подпалващи, замразяващи и експлодиращи. И за финал към всички тези играчки можем да прибавим и специалните ръкавици на главния герой, които се захранват с биоенергия. Те изпълняват ролята на гравитационно оръжие (Half-Life 2 стайл), което ще ви свърши добра работа в немалко ситуации.

Суперчовешки сили

По всичко личи, че словаците от Cauldron са прозрели факта, че конкуренцията на геймсцената е безмилостна. Особено във FPS жанра. Поради тази причина ще открием наличието на суперчовешки сили в Gene Troopers, които се явяват като своеобразен опит за различие.

При елиминирането на даден противник ще забележите, че от неговото тяло се отделя малка блестяща сфера. Можете да я абсорбирате като просто минете през нея или с помощта на гореспоменатите гравитационни ръкавици. Благодарение на тези реещи се кълба, съхраняващи биоенергията на противниците ви, ще имате възможност да използвате вашите умения, придобити след несполучливите процедури на генетична модификация. С някои от тях ще можете да си служите още от самото начало на приключенията ви, а за други ще трябва да съберете достатъчно точки (те се трупат при всяко убийство), чрез които да ги изучите.

Способностите ви са изключително полезни и могат да се ъпгрейдват неколкократно. Например умението, което увеличава тавана на здравето ви, се подобрява три пъти. И така в крайна сметка ще получите петстотин допълнителни точки, които можем да прибавим към първоначалните сто и петдесет. Благодарение на останалите умения ще регенерирате здравето си, ще образувате защитна обвивка, ще прилагате специални бойни техники и т.н. Имайте предвид обаче, че и противниците ви са способни да поглъщат биоенергийните кръгове, реещи се наоколо. Когато някой от тях абсорбира една от тези сфери, неговата броня ще нарасне значително, а когато се докопа до втора – тогава и щетите, които нанася, ще бъдат удвоени. Така че внимавайте.

Плюсове и минуси

Gene Troopers притежава интересен и динамичен сюжет, мистериозни персонажи и свежи хрумвания, допълващи геймплея (като суперчовешките сили например). От друга страна, във визуално отношение играта не е на нужната висота, за да се конкурира успешно с големците в жанра. Световете, в които ще бродите, очевидно са се родили в резултат на огромна доза въображение, но чисто технически не са пресъздадени достатъчно добре. С други думи – идеята е супер, но реализацията не е от най-качествените.

Недостатъци можем да открием и в липсата на разнообразие, което да събуди интереса на геймъра след няколко часа игра. Имайте предвид, че не геймплеят ще ви провокира да превъртите Gene Troopers, а любопитството и заплетената история. В комбинация със страхотното озвучение, което ненапразно съм удостоил с най-високата оценка, и всички останали положителни качества, Cauldron определено разбудиха духовете и напомниха на милионите геймъри по света за своето съществуване.

Автор: Асен Георгиев

Прочетете още нещо