Fable: The Lost Chapters

 since 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 авг. 2005

Човек направо да не повярва какво може да роди гениалното съзнание на един гейм-дизайнер от ранга на Питър Молиньо. Първоначално излязъл в края на миналата година за Xbox, неговият първи опит в жанра на RPG-та, наречен Fable, взима назаем основната концепция за доброто и злото от другия му суперхит – Black & White – и я преобразува в може би една от най-оригиналните и добре замислени игри въобще. Увлекателен и разнообразен геймплей, примесен с неописуема свобода на действие и неподправено чувство за хумор – тази геймка ще ви ангажира до такава степен, че може да забравите дори и за World of WarCraft.

Светът

Добре дошли в Албион – един от най-живите компютърни магически светове, в които съм попадал. Място, където всяко малко виртуално човече си има своите грижи и задължения. През деня по каменните улици на неговите китни градчета, из които танцуват въз въздуха листата на обагрените в зелено, оранжево и жълто дръвчета, ще видите разхождащи се пазители на реда. Те са готови на секундата да се притекат на помощ на беззащитните жители. Децата от местното училище припкат нагоре-надолу или си играят в междучасието с учителя си, преди отново да влязат в класната стая за следващия урок. Работници старателно пренасят щайги с провизии от едно място на друго. Бардове чакат да се появи някой герой, за да му изпеят песен в негова чест. Тлъсти кокошки се клатушкат насам-натам със скрита надеждата някой да не им тегли един шут, ако се заплетат в краката му. А когато се стъмни, пускат кепенци и се прибират по домовете си, от чийто комини се вие ленив пушек. Останалите жители пък запалват уличните фенери и се оттеглят в кръчмата, за да пият по една бира и да си разказват истории. И когато някой окъснее и започне да се клатушка по улиците, замаян от кехлибареното пиво, ще чуе блажено хъркане почти отвсякъде, примесено с песните на щастливи щурчета.

И макар че жителите на Албион все още пазят спомена за дръзки воини, които се сражавали храбро със силите на злото, и за лукави тирани, бродели в мрака и тормозели техните предци, те все пак се нуждаят от нов герой, когото да превърнат в легенда. Тук и сега. Някой, който да ги предпази от нападения, обсади и отвличания. Или от когото да се страхуват, дори само при споменаването на неговото име.

Имало едно време…

Започвате Fable като малко хлапе, което си живее мирно и тихо в недокоснатия от меч или магия Дъбодол. Ще помагате на по-големите чичковци и лели, за да съберете достатъчно пари за подарък на сестричката си, която има рожден ден. Или просто ще се разхождате, ще вършите пакости и ще се наслаждавате на изключително красивия и шарен свят.

Това обаче няма да продължи дълго. В един момент нещастното градче ще бъде опожарено и ограбено от незнайни бандити. Те убиват баща ви и отвличат вашата майка и сестричка. Същата съдба щеше да сполети и вас, ако не бе магьосникът Мейз. Той ви спасява и ви отвежда в Гилдията на героите. Там ще прекарате своите тинейджърски години като изучавате основните елементи от геймплея на играта. Ще разберете как да боравите с меч и лък, да правите магии и въобще – как да се отнасяте с хората около вас. Докато един ден не разбирате, че сестра ви може и да е жива. И оттук започва вашето истинско приключение.

Рогат или с ореолче?

Най-привлекателната страна на Fable е, че може да я играете така, както вие намерите за добре. В нея няма невъзможни неща – може да завладеете света дори и с тиган! А на всичкото отгоре всяко ваше действие ще се отразява както на околните, така и на вас самите.

В самото начало сте никому неизвестен начинаещ герой, който жителите на Албион не познават. За да се превърнете в основната клюка на деня обаче, ще трябва да изпълнявате куестове, да показвате трофеите си, да се перчите пред хората и какво ли още не. Може да решите да бъдете добър и да помагате на всички, да спазвате реда в градовете, да не лъжете, да не крадете и въобще – да се въздържате от всякакви вандалски изпълнения. Тогава малко по-малко над главата ви ще се оформи златисто ореолче и ще започнете да привличате бели пеперудки. Хората ще ви се радват, възхищават и аплодират. Ще подхвърлят реплики от типа “That’s my man!” и “What a man, what a hero!”.

Но имате възможност и да действате доста подмолно. Да лъжете, мамите, убивате невинните жители и какво ли още не. В такъв случай ще ви пораснат рога, очите ви ще засветят в червено, а около вас ще кръжат досадни буболечки. Тогава хората ще се страхуват от вас – ще бягат и ще ви се молят да не ги нараните. Всъщност и двата варианта изглеждат страхотно…

Професия герой

Общо взето от вас зависи по кой точно път ще предпочетете да тръгнете. Обикновено почти всеки куест ви дава възможност да изберете по какъв начин предпочитате да го изпълните – като пичове или като гадове.

Особено интересен е моментът с предизвикателствата. В случай че решите, може да започнете да се хвалите пред хората и да настоявате, че ще изпълните някоя задача без въобще да ви ударят или пък чисто гол – без никакви доспехи. А защо да не се пробвате да убиете враговете си единствено с юмруци. Ако успеете, ще получите допълнителни облаги.

Възможните начини за развитието на вашия герой са най-различни. Основните умения, в които може да се съсредоточите, са сила, ловкост и воля. Първото ще направи от вас по-як и по-издръжлив боец, който ще може да размахва всяко едно от десетките оръжия в играта. Ловкостта е важна в случай, че решите да боравите с лък, да обирате чуждите къщи или пък да се пазарите с търговците за по-добри цени. А благодарение на волята ще получите достъп до осемнадесетте магии в играта. Освен това винаги може да направите някакъв микс от тези три основни умения.

Не крийте чувствата си

За да подсилите амплоато си на добър или лош герой, в играта ще откриете една страхотна опция. Тя ви позволява да изразявате най-различни емоции и жестове, които ще се отключват с течение на времето. Например представете си, че вървите по улицата и решите да разкарате поредния фен, който ви лази по нервите със своите истерични крясъци. Защо просто не му покажете къде може да си завре устните с един простичък жест “цуни ме отзад”? Ако ви се нрави идеята, може и да пръднете или пък да се оригнете – по-добре навън, отколкото вътре. А за да го отвратите още повече, хубаво е и да се хванете за оная си работа. След това се изхилете маниакално страховито, за да могат всички да бъдат наясно с плановете ви за световно господство.

Ако пък искате да бъдете добряци, тогава може да спретнете един танц – я фламенко, я степ, я нещо по-така (например диско :)) и да впечатлите всички около вас. Или пък застанете в най-сексапилната геройска поза и демонстрирайте мускули. Тогава жените веднага ще започнат да припадат в краката ви. Над главата им ще се появява едно розово сърчице и колкото по-голямо е то, толкова по-влюбени ще са те във вас.

Ако искате да накарате някое пиленце да ви хареса, започнете да го ухажвате с подаръци – розичка, кутия шоколадови бонбони, парфюм или пък дори рядък скъпоценен камък. Проявявайте въображение и не я отегчавайте с еднакви дарове. Тогава тя няма да може да ви устои и ще поиска годежен пръстен. Готово! Изприпквате до местния магазин, вземате един и й го подарявате. Вече сте на една крачка от семейния живот. Остава да си купите къща, където да живеете. Щом и това стане факт – сватбата е вдигната. И вие си имате съпруга, с която редовно да правите

цензурирано джиджи-биджи

Дръжте се добре с нея, карайте я да се чувства желана и току-виж ви подарила някое мощно оръжие (брадва в моя случай). Бийте я и я третирайте като боклук, изневерявайте й с други – и ще си изпросите развод. Ако пък ви лази по нервите, овдовейте, като я принесете в жертва в местния зъл храм в гората. Отново изборът е единствено и само ваш.

Споменах ви, че може да си купите къща, в която да живеете, нали? Е, имате възможност и да я дадете под наем. В началото ще ви плащат малки суми, но ако подобрите декорацията и например окичите на стената някой от трофеите си, които сте спечелили от битки със страховити чудовища, ще увеличите цената й. Че дори може да станете горд притежател и на магазин. Това обаче е малко по-трудно. За тази цел трябва или да се ожените за собственика (не се притеснявайте, ако е мъж – в играта дори и гей може да бъдете ;)) или да го убиете тихо и кротко през нощта. И воала – на следващата сутрин магазинът ще е обявен за продажба. По този начин може да придобиете целия град и да трупате пари от наеми. Яко, а?

Убиване на време

Когато ви омръзне да се шляете из гори и пещери и искате да разнообразите малко изпълненото си с опасности ежедневие на герой, просто отскочете до местната кръчма. Там ще намерите най-различни забавления и мини-игрички. Като например блекджек.

Или пък голф с монети. Може и да гаврътнете десетина бири, да се натряскате като прасе, заедно с жена си, и да си изповръщате червата, както подобава. Ако пък ви доскучае, публичният дом на Тъмногор е на един хвърлей разстояние. На това място ще си поиграете с едни от най-сексапилните и перверзни момичета в цял Албион. Срещу съответното заплащане, разбира се. Ако финансите не ви достигат, винаги може да опънете и една дърта евтина кранта, наричана някога Красивата Поли. А сега просто Поли.

С това обаче възможностите за убиване на време не се изчерпват. Ако си купите въдица, ще може да ловите риба и дори ще има голяма вероятност да попаднете на някой ценен предмет, потънал и забравен във водата. Ако пък се въоръжите с лопата, ще търсите скрити съкровища, заровени под земята или скрити в гробовете на отдавна загинали герои.

Из целия свят са разпръснати и множество сребърни ключове – открийте ги и ще отворите малките ковчежета, криещи най-различни ценни предмети. Или пък се опитайте да разберете какво искат претенциозните демонични врати, за да ви пуснат в хранилищата, където ви очакват несметни богатства. Едни от тях ви се ядосват, че сте прекалено слаби, други настояват да набиете в мутрата им стрела, трети съжаляват, че са се родили такива и биха предпочели да бъдат обикновени съндъчета, а четвърти никога не се доверяват на любимите си още на първата среща и биха предпочели да им докажете, че наистина ги обичате, преди да отворят вратите си.

Нарцисизъм

От изключително важно значение е да се грижите и за външния вид на своя герой. От това как точно ще го облечете, каква прическа ще му направите при бръснаря или каква татуировка ще му лепнете по тялото, зависи дали ще е привлекателен или страховит. Възможностите са почти неограничени. Може да го направите и тлъсто прасе като го храните постоянно с висококалорични храни. Или пък да го накарате да хване малко тен, като се разхождате гол под слънцето единствено по своите боксерки с шарка на английското знаме. Ако пък решите да го излагате твърде много на лунна светлина, лицето му ще стане бяло като платно.

Безспирните битки с чудовища ще оставят и своите белези по вас – я през лицето, я по гърба. Може естествено да внимавате и да се пазите, но рано или късно ще получите някое нараняване. Отърване няма дори и от времето – с течение на играта героят ви остарява, косите и брадата (ако има такава) му побеляват, челото му се сбръчква и рано или късно удря тавана, който е 65 години.

The End

За разлика от своя Xbox събрат, PC версията на Fable предлага малко по-дълга история, нов град, предмети и куестове и въобще – сто пъти по-красива графика. Това е една от най-амбициозните ролеви игри, излизали досега. При това носеща запазената марка на създателя на Black & White. Мога и до утре да ви разказвам за нейния геймплей, но защо просто не я пробвате сами.

Автор: Владимир Тодоров

Прочетете още нещо