Championship Manager 4

 since 1998
  • Играй си играта, човече!

Сhampionship Manager е най-успешният футболен мениждър, появявал се в света на компютърните игри. Някои сравняват отрочето на SI Games със “златна кокошка” – играта просто се продава твърде добре и се радва на огромна фенска любов.

Посвещавам времето си на СМ сериозно едва от няколко години. Прекараните часове с играта обаче са създали в мен особен инстинкт. Мога спокойно да кажа, че СМ възпитава футболно знание в запалянкото. Думата ми беше, че с всяко следващо издание играта става все по-сложна и някак неприветлива за начинаещия. Виновник за това са нарастващият брой на футболистите, отборите и комплексност на модела за управление. За да успееш в СМ, се иска много постоянство – просто защото трудно ще съумееш да налучкаш правилната постройка на игра, правилните титуляри в тима, правилните нови попълнения и миризливите резерви, които трябва да бъдат пренасочени към заслужения изход.

Да започнем с… избора на отбор

Извън българските състави всички знаем имената на Манчестър Юнайтед, на Ливърпул, Барселона, Депортиво и Валенсия, Байерн Мюнхен или Борусия Дортмунд, та дори и Аякс. Името Витес обаче говори твърде малко на масовия запалянко. Това е средняшки холандски отбор, в който за щастие някога е играл и Пиер ван Хойдонк, днес топ нападател на Фейенорд. Ами Сент Тряуден?! Средняшки белгийски отбор. Използвам този пример, за да илюстрирам нагледно какво е да избереш отбор от 88 първенства. Без да броим долните дивизии.

Затова, ако сте начинаещи, не се притеснявайте, че ще играете с Манчестър Юнайтед. Разбираемо е. Най-малкото имената на футболистите ви говорят нещо. По-нататък, когато навлезете в “мача”, опитайте и със Сент Тряуден. Е, ще ви трябва време и постоянство. Както да играеш с Добруджа в родното първенство.

Потенциал на отбора

След като сте избрали отбор, като истински треньор ще ви се наложи да оцените оперативната обстановка. Какви футболисти играят, възрастни или млади са повечето, достатъчно ли е бюджетът за трансфери, правилна ли е селекцията, за какво точно ще се борите – да не изпаднете или да станете шампиони. Ако отборът е известен, със сигурност идва първото предимство – поне знаете със сигурност кой играч на коя позиция играе и доколко той има достатъчно качества, за да задоволи амбициите на тренера. С някой по-неизвестен и малък тим ще трябва да приложите най-известната тактика в света – на пробата и грешката. Така е в истинския футбол – славата идва после.

Играчи – нови или стари?!

След като вече сте наясно с отбора си, със сигурност ще разберете и какви играчи ще ви трябват, за да запълнят тактическата схема. Качествата на футболистите се определят с един от 34-те фактора. Те се точкуват от 1 до 20. Играчи с равномерно разпределени 16-ици са по-добри от състезатели с една или две 20-ици, но преобладаващи 10 или 12 за другите качества.

Когато пазарувате нови футболисти, добре е да вземете нещо евтинко. СМ има тази особеност, че сделка се сключва много трудно, а веднъж закупен играч, който не е оправдал доверието, се продава трудно – най-малкото защото току-що подписахте тригодишен договор с негова милост за доста прилична заплата. Досущ като в реалния свят, звездите на отбора ще бъдат търсени и преследвани от скаутите на противниковия тим, а пък средняците и издънките ще търкат скамейката – докато не се отървете от тях.

Обратно на борсата. Евтиното решение се нарича играчи с изтекъл или изтичащ договор, млади играчи или играчи с добри показатели, но все още ниска цена поради забутаното първенство, в което играят. Със сигурност такъв е бил Христо Стоичков навремето – изгодна и апетитна сделка за Барселона, която срещу парите си получава топ нападател.
По принцип играчите с изтекъл договор не са особено добри, но от време на време има истински перли, които отборът им трябва продава поради финансови затруднения. Когато купувате играчи, търсете недоволните или хора, седящи на резервната скамейка. Понякога сред тези футболисти има и немалко добри спортисти. Друг важен съвет – три са държавите, от които винаги може да очаквате нови, млади, перспективни и евтини играчи – Бразилия, Аржентина и … Швеция. Има и отбори, които са в перманентно клатушкащо се положение и от които могат да бъдат закупени качествени футболисти – Астън Вила и Уест Хям, Аталанта, Ривър Плейт, Коринтианс или пък Бока Хуниорс.

Тренерът – майка на всяка ОФП*

Без обща физическа подготовка (ОФП) и без стратег (слава богу, не от Мировяне), вашият отбор скоро ще затъне  в криза. Добрият екип от помощници, асистент-мениджър, масажисти и скаути е критично важен за успеха. Ако играете с голям отбор от ранга на световните величия, почти със сигурност няма да ви се наложи да правите големи размествания в структурите на управленския екип. За успеха на отбора обаче е нужна стратегия и тактика. Един съвет – в някои първенства като турското, бразилското или гръцкото може да намерите истински добри треньори без зашеметяващи претенции за заплати. Друг важен фактор са застаряващите играчи, които рано или късно ще пожелаят да станат играещи помощник-треньори.

Силните качества на помощниците ви се наричат обучение на резерви, работа с млади играчи и тактика.

Също така е необходимо да си имате специален тренер за вратарите. Когато избирате човек, който да обучава отбора ви, не подценявайте факта дали говори езика и от каква националност е. Ако човекът не може да се адаптира, той трудно ще работи въобще, което го прави по-скоро тежест, отколкото преимущество за тима.

Тактика

Знаете ли каква е разликата между добрия мениджър и мениджъра от световна класа? Способността му определя тактиката според играчите, с които разполага. Факт е обаче, че повечето хора, които играят СМ, предпочитат обратната постановка. Използваш някоя от стандартните схеми, след което купуваш/продаваш няколко играчи и хоп! – вече имаш изграден състав, който по-късно може да бъде видоизменян леко според условията.

Когато си изберете отбор, отделете достатъчно време (може час, може повече, а може и по-малко), за да прецените качествата му. Според наличния човешки материал лесно може да се определи някаква тактическа постройка. Така, ако налице са няколко добри централни защитници, може да опитате с формация 3-5-2. Ако имате силни крила и бекове, тогава изберете 4-4-2. Ако пък нападателите ви не са много стока, заложете най-добре на масираното присъствие на полузащитници.

Няма универсална тактика. За да постигнете успехи, трябва да се нагодите към наличния състав или да го промените спрямо нуждите си. И тук е верен принципът за проба и грешка. В първия сезон може и да не сте първи – ако сте в челната десетка, със сигурност обаче заслужавате похвала.

Сутрин рано на стадиона

Системата за тренировки е една от най-големите промени в СМ 4 в сравнение с предшественика му. Включена е възможност за заучени положения и комбинации, които невероятно разнообразяват начините, по които вашите състезатели се потят по пътя към успеха. Все пак, добре е да се знае, че подобряването на качествата няма да е лесна задача. СМ е като живота – все пак няма футболист, който за един месец да подобри дотолкова играта си с глава, че всички да забравят как преди това не е можел да отиграе правилно и едно центриране.

Промените в тренировъчните схеми дават ценната възможност за подобряване на няколко показателя едновременно. Ежедневната програма на състезателите е разделена в сутрешни, обедни и следобедни занятия. Важно е точно как ще подредите упражненията на своите възпитаници, за да постигнете ефективност. Така например на ранната сутрешна тренировка не е добре да възлагате силови занятия – играчите ще се изморят и няма да успеят да да вземат пълноценно участите по-нататък през деня. Затова в сутрешния график е добре да бъдат тренирани неща като удар с глава, центрирания, техника, стрелба или дори просто почивка за някои от състезателите. Естествено, можете да ги накарате да направят крос по плажа – ако след това имате възможност да ги оставите да починат през деня. Кросът е най-ефективен преди сезона, когато трябва да подобрите фитнеса на своите играчи.

Обедните занимания са времето, когато тези мързеливци ще трябва да се поизпотят истински. Сега може да им възложите задачите със звучно име като например Pig in the Middle (нещо като пиян морков на български) – замесените търчат и повишават както физическата издръжливост, така и показателите за движение, контрол над топката и работа в екип. Въобще – заложете на всички схеми с движение и преливане. Нека се мъчат – златните медали после!

Следобед, след дългия тренировъчен ден, е време за тактически и физически упражнения. Вдигане на тежести, мачле, биене на дузпи или просто почивка – след близо 30 разнообразни упражнения вашите състезатели са ле-екичко изморени, за сметка на това обаче перфектно подготвени за сблъсъка в края на седмицата.

В заключение

Championship Manager не е заглавие, в което успехът се постига чрез стриктно следване на предварително разработен сценарий. Всяка игра е различна, както и всеки играч – най-малкото съществува разлика заради различните представи що е то  трансферна политика в главата на двама геймъри. Какво да говорим за тренировките или пък за тактическата схема. Проба и грешка – няма да се уморя да повтарям тази стара, но изпитана стратегия за успех. Затова и СМ е велика – защото можеш да играеш не просто с часове, не просто с дни, а докато имаш сили да не заспиш пред монитора.

Автор: Александър Бойчев

Прочетете още нещо