Обзор на най-добрите мобилни игри 2015

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

2015-та определено е годината на мобилния гейминг. От края на миналата и началото на тази година се появиха поне половин дузина интересни заглавия за iOS и Android, а още няколко силни такива се очакват в първите месеци на 2015 г.

С идването на новия Android Lollipop 5.0, както и появилата се миналата есен iOS 8, мобилният софтуер става все по-развит и способен да възпроизведе комплексен и интересен геймплей, който доскоро се смяташе за непостижим на мобилно устройство. Същото се отнася за новата вълна от мобилен хардуер като мощния процесор Qualcomm Snapdragon 805 и 810, новия суперчип на Nvidia и дисплеите с все по-висока резолюция.

В следващите редове ще направим обзор на всички интересни и актуални мобилни заглавия, а геймплей от тях във високо качество може да видите в клипа, придружаващ материала.

Типичен пример за мобилна игра от новото поколение е Game of Thrones – новата приключенска серия на студиото Telltale Games, която дебютира за iOS и Android едновременно с появата си за РС и домашни конзоли. Предишната игра на студиото The Walking Dead също стигна до мобилните потребители, но със значително закъснение. В случая с адаптацията по успешния сериал на НВО обаче, мобилната версия идва веднага и без никаква загуба в качеството.

Преди няколко месеца се появи и последната част от хитовата шутър поредица Modern Combat 5, която без съмнение е най-доброто FPS заглавие, което мобилните геймъри могат да пробват. Колкото и клиширано да звучи, това е и най-добрата алтернатива на Call of Duty, която може да получите на вашия смартфон или таблет. Играта на Gameloft предлага разчупена сингъл кампания, солиден мултиплейър и поддръжка на различни видове геймпадове.

Ако трябва да сме откровени, ще признаем, че Godfire:Rise of Prometheus е далеч от класата на God of War, но както и в горния пример, това е играта, която най-близко пресъздава геймплея и атмосферата от култовата PlayStation поредица В нея геймърите поемат ролята на Прометей в неговата битка срещу титаните. Атрактивна графика и интересен ролеви елемент превръщат Godfireв задължително попълнение за колекцията на всеки един мобилен геймър.

Заедно с Modern Combat, Asphalt 8:Airborn е другото традиционно силно заглавие в каталога на Gameloft. Експлозивният рейсър без съмнение е най-доброто заглавие от този жанр и се радва на редовни ъпдейти.

Същото се отнася и до Dead Trigger 2 – студиото Mad Finger продължава да поддържа своя зомби шутър с множество ъпдейт, добавящи ново съдържание. Особено интересна бе изминалата коледна кампания и поредицата от турнири, в които геймърите имаха възможност да участват. Имайки предвид, че засега Dead Trigger 3 все още не е обявена, поне в следващите месеци вниманието на студиото ще продължи да бъде напълно отдадено на втората част.

Почитателите на FPS жанра добре познават поредицата Brothers in Arms на Gearbox и със сигурност са останали приятно изненадани, когато в навечерието на миналата Коледа тексаското студио и Gameloft обявиха появата на Brothers in Arms 3. Военният шутър е създаден ексклузивно за мобилни устройства и този път представлява екшън от трето лице, който ви отвежда по бойните полета на Франция непосредствено след десанта в Нормандия. Освен сингъл кампания, играта предлага поредица от допълнителни предизвикателства и мисии, както и възможности за ъпгрейди на оръжията. Brothers in Arms 3 е безплатна така, че задължително трябва да я пробвате.

Oddworld:Stranger’s Wrath е класически екшън платформър от близкото минало, който за пореден път доказва, че конзолните игри могат успешно да бъдат преработени за мобилни устройства. Ако искате да си спомните как изглеждаше тази част от поредицата Oddworld игри, определено не трябва да пропускате Stranger’s Wrath. Освен сериозно мобилно забавление, тя е и един отличен начин да подгреете атмосферата преди излизането на новата New’n’Tasty за РС и конзоли през февруари.

За GTA: San Andreas едва ли има какво още да се каже освен, че мобилният порт на класическия екшън с отворен свят вече е достъпен и за iOS и Android устройства. Той радва геймърите с преработена графика и ново управление, съобразено с тъчскрийн дисплеите. Ако по някаква причина досега не сте опитвали играта на Rockstar, то вече наистина нямате никакво извинение да не го правите – особено когато вече може да поберете целия Сан Андреас в джоба си.

Bladeslinger е един страхотен екшън в стил Weird West, който смесва атмосферата на Дивия запад с тези на един злокобен свят, населяван от демони и чудовища. Геймплеят е подобен на мобилната класика Infinity Blade, а играта има епизодичен характер. Въпреки че на моменти трудността наистина идва в повече, играта наистина си заслужава, най-малкото заради уникалната атмосфера,напомняща ни на PS2 хита Darkwatch.

Shadowrun:Dragonfall е заглавие, издържано в типичния стил на тази стара поредица с разликата, че вече може да го играете на вашия таблет. На свой ред Leo’s Fortune е един доста интересен и стилен 2D платформър, който ще допадне на феновете на този класически жанр. SimCity Build е поредната доза стратегическо планиране в джобен вариант, докато Anomaly Defenders пренася интересната стратегическа игра директно на екрана на вашия таблет. Alien vs. Predator:Evolution представлява интересен екшън от трето лице, действието в което се развива на фона на двете емблематични вселени от sci-fi поредиците.

И така, това са само част от актуалните мобилни заглавия, които наистина не трябва да пропускате, особено при положение, че повечето са безплатни. В следващите седмици и месеци ще ви представяме и други нови попълнение в iOS и Android каталога, които заслужават вниманието на геймърите.

Автор: Александър Рангелов