Не и върви на Ion Fury…

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 авг. 2019

Ion Fury излезе на 15-ти август и бе посрещната с изключително позитивни оценки. Шутърът е напълно в духа на 90-карски класики като Duke Nukem 3D и Shadow Warrior, като освен това се захранва от същия енджин, като споменатите две игри. Приликите не се изчерпват с това, тъй като Ion Fury се издава от 3D Realms – хората зад двете класики и освен това хуморът и коментарите в играта са сходни с тези на Дюк. Именно с последните е свързан и най-новия “проблем” около заглавието.

Разработчиците от студиото Voidpoint, което стои зад новия ретро FPS “Ion Fury” (познат още и като „Ion Maiden“, но след разправия с Iron Maiden името беше сменено) се извиняват за коментари, които бяха определени като „хомофобски“ и „трансфобски“. Те са били отправени от двама от разработчиците в Discord. Освен това от студиото обещаха да отстранят и няколко „хомофобски“ шеги, които понастоящем се намират в играта.

В края на миналата седмица потребител на гейминг форума ResetEra публикува скрийншоти от Discord, със съобщения от някои от създателите на играта. Някои от тях бяха на ръководителя на екипа, който е с никнейм „Terminx” и обяснява как „SJW-тата“ (”Social Justice Warrior”) са „напълно откачили“.

[Бележка на редактора – ResetEra е форум, създаден от част от  потребителите на популярния в миналото сайт NeoGAF. Форумът е известен като място за хора с ултра-либерални възгледи по всички съвременни социални въпроси, като отношенията между половете, малцинствата, хомосексуализма и други, където противоположни мнения не се допускат и всяко несъгласие води до бан. Ние от PC Mania страним от политически теми и държим да оставим политиката далеч от игрите, но сме длъжни да ви запознаем с идеологическата война, която се води от половин десетилетие в западните гейм среди и гейм-журналистиката в частност.]

Нещо, което наистина не разбирам по отношение на „SJW“ двеижението е, че те организират неща, като „slut walk“, което например мисля, че е за правото да не бъдеш обиждан за това как те се обличат, но в същото време ако изобразиш жена, облечена по същия начин – ще те залеят с л@*на, за това.” – написа той в Discord дискусия, заедно с други членове на техния Discord канал.

Друг от разработчиците, който е с псевдоним „Daedolon“ изрази сходна, скептична позиция по отношение на травеститите, заявявайки, че „обезобразявайки едно напълно здраво тяло, поради депресия и други големи проблеми“ може да доведе до самоубийство. Първоначално от Voidpoint заявиха, че тези коментари са извадени от контекста. „Би трябвало да направите собствено проучване, преди да стигнете до това заключение. Да не забравяме, че инструментът за изрязване във Photoshop служи както за премахване на определено съдържание, така и за запазване на определено съдържание.“ – написаха от студиото в Twitter, по повод на фен, който изрази съжаление след „грозните“ коментари на разработчиците, че е закупил играта.

Нещата обаче не спряха до тук, след като през уикенда друг потребител на ResetEra откри хомофобски шеги в Ion Fury, включващи пародия на марката шампоани “Olay”, които бяха кръстени „OGAY“, както и тайна зона, в която можете да намерите думата „Fagbag“. Това вече наложи както на Voidpoint, така и на 3D Realms, да излязат със становище по медиите. От Voidpoint заявиха, че членове на екипа са направили „сексистки и транфобски коментари, както и че са вкарали хомофобски език в Ion Fury“, като определиха тези действия като „несъобразителни, неприемливи и контрапродуктивни за каузата на равенството“. Компанията поднесе своите извинение на членовете на LGBTQ общността и заяви, че ще прилага „политика на нулева толерантност за този тип език“, която ще включва и „задължително обучение относно чувствителността“ за служителите. Въпросните шеги в самата игра ще бъдат коригирани. И накрая, но не на последно място – Voidpoint планират да дарят $10 000 от приходите на Ion Fury на Trevor Project – организация с нестопанска цел, която се фокусира върху превенцията на самоубийства сред LGBTQ младежите. Издателят 3D Realms отбеляза, че въпросните шеги в играта „не са били одобрени от нас“, както и че се надяват този тип неща да не се случват никога повече.“

Автор: