Най-тъпите игри, правени някога – І

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 12 апр. 2011

Всяко нещо на този свят е субективно и РС и видео игрите не правят изключение. Сред тях има заглавия, които обичаме и такива, за които съжаляваме, че сме омърсили хард диска си с тях. Това е нормално, защото на един качествен продукт се падат поне дузина, които са обречени на забвение и поругание от целокупната геймърска общност. Понякога вината за това носи лошата графика, друг път историята е просто безумна, възможно е още играта да е техническо недоразумение, а доста често тези фактори действат в ужасяваща комбинация помежду си.

Следващите два материала са посветени именно на такива игри от „мръсната дузина”. Отчасти те са субективни, защото подборът е извършен на базата на лични изживявания. От друга страна, едва ли има уважаващ себе си геймър, който не би се съгласил, че следващите десет игри, които ще ви представим тази седмица, заслужават мястото си на бунището на гейм историята.

По една или друга причина.

Crime Life: Gang Wars (Konami/PC, PS2, XBOX)

В средата на изминалото десетилетие гейм индустрията беше обвзета от GTA мания. На всеки виртуален ъгъл дебнеха кандидат-гангстери и концепции за отворен свят, в рамките на който може да градите своята престъпна империя. Кеф ти Scarface: The World is Yours, кеф ти Godfather: The Game, кеф ти… Crime Wars. Макар че в последното заглавие възможността да се накефите на каквото и да било се измерва с шанса български отбор скоро да играе на финал в Шампионската лига.

За съжаление. Защото на теория концепцията, ако не и оригинална, не е с нищо по-лоша от други подобни игри. Вместо това геймърите получиха безумна графика, несъществуваща история и виртуално мъчение през повече от 20 мисии. От всяко дърво не става свирка и не всеки нехранимайко може да изгради престъпна империя. Дори когато това е само игра.

RoboCop (MGM Interactive/PC, PS2, XBOX)

В наши дни Робокоп е доста позабравен герой, но по-възрастните ни читатели сигурно с умиление си спомнят за няколкото филма от края на 80-те години с този строг пазител на реда и закона. Но дори и самият Робокоп би се изчервил под металната си каска, ако види своето превъплъщение в едноименната игра от 2003 г.

Преценете сами – недоразумението от първо лице ви предлага практически празни нива, липса на смислена история (това очевидно е характерен белег на слаба игра, каквото и да говорят феновете на Halo), и ужасно управление. Шведското списание Gamereactor обяви RoboCop за „най-лошата видео игра от Superman 64 насам”. Иронично, защото Superman 64 е създадена от същото студио, отговорно за RoboCop – Titus Software.

Land of the Dead: Road to Fiddler’s Green (Groove Games/PC, XBOX)

Обичате ли зомбита? Ами, разбира се, те са несекващите герои на стотици игри, комикси и филми. Но доста преди да се зарадваме на Left 4 Dead бяхме принудени да изживеем ужаса на една игра, действаща като прикуел на един на свой ред доста слабичък филм на Джордж Ромеро.

С графика, която ни връща назад в мрачните времена на MS DOS, и изкуствен интелект, пред който дори зомбитата от други игри изглеждат умни, Fiddler’s Green може би е най-лошото FPS за зомбита, правено някога. „Това е или най-авангардната и неразбрана игра, която някога сме виждали на пазара, или абсолютно най-слабото заглавие на годината”, написаха нашите колеги от Gamespot навремето за нея. Добре че скоро ще видим Dead Island!

Catwoman (Electronic Arts/PC, XBOX, PS2, GameCube, GBA)

Живо доказателство, че да си герой от популярна комикс вселена не ти гарантира с нищо успех в геймърската джунгла. Както и че дори най-големите компании могат да бъркат, когато правят избора си кой проект да финансират. Холи Бери най-напред взе „Оскар”, а след това за малко не съсипа образа на прословутия комикс герой с изпълнението си като Жената-котка.

Catwoman излезе за доста платформи, но нито една от версиите й не успя да спечели дори частичка от обичта на феновете. Слаб геймплей, неизпипани платформър елементи и опит за евтина печалба на гърба (и други части на тялото) на шоколадовата красавица. Описвайки играта, сайтът Gametrailers кратко и ясно поясни: „След нея ще ви се иска да давите котенца!”.  За щастие седем години по-късно всичко това е забравено и геймърите с нетърпение чакат Batman: Arkham City, за да се докоснат до качествена игра в тази област.

Bad Boys: Miam Takedown (Empire Interactive/PC, PS2, XBOX, GameCube)

Не е тайна, страхотен почитател съм както на Мартин Лорънс, така и на Уил Смит. Затова игра, правена по филм с тях двамата, би трябвало по естествен път да се превърне в едно от най-любимите ми заглавия. Нищо подобно и причината не е единствено в това, че Empire и Blitz Games дори не успяха да си осигурят лиценза да пресъздадат симпатичния Мартин в играта. Да, на обложката наистина са двете лоши момчета, но това е първото и последното нещо от филма, което ще видите в играта.

Потресаващо е как игра, произведена през 2004 г. може да изглежда и да се държи толкова зле. Бъгав геймплей, безлични персонажи и потресаващо слабо АІ са само най-добрите неща, които можем да кажем за нея. Miami Takedown се появи на пазара, точно след като Bad Boys 2 пък бе пуснат на DVD и отчая веднъж и завинаги много фенове на полицейския тандем от Маями.

Автор: Иво Цеков