Когато цифрите не казват истината

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Едва ли има сериозен геймър, който да не е попаднал на една от горещите новини за последната седмица – тази за излизането на независимата класация Develop 100, чиято задача е да подреди най-добрите студия в гейм индустрията.

Когато бе обявен, списъкът предизвика широк отзвук сред разработчици, фенове и журналисти. Тъй като се числя едновременно към последните две категории, просто нямаше начин да не се развълнувам.

И изпълня с възмущение!

Според класацията второто и третото място на почетната стълбица за най-добрите студия в момента се заемат от независими разработчици, известни с нискобюджетни игри, които макар и забавни, едва ли присъстват в каталога на сериозния геймър. В челната десятка се намират още три такива студия, докато сериозни и любими имена подозрително отсъстват.

В същото време един бърз поглед ни показва други и още по-тревожни факти – студиото Treyarch, създало комерсиалния мастодонт Call of Duty: Black Ops е едва на 64-то място. Red Dead Redemption пък е уникално заглавие, което завинаги промени представите ни за това как може да изглежда уестърна като видео игра, но студиото Rockstar San Diego е дори още по-назад, на незавидното 72-ро място. Смятате, че продажбите не са всичко? Добре, нека потърсим BioWare. Канадците не са в топ 10, но със сигурност ще са съвсем близо, нали?

Грешка, не са и в топ 100!

Точно така, създателите на Mass Effect 2 – една от най-успешните игри на 2010 г., за когато са взети данните за класацията – изобщо не фигурират сред първите 100 студия. Причината, според авторите от Develop и Gamecity: Hamburg е, че BioWare е оплескало работата с DLC-тата за Dragon Age, оценките на деветте пакета с допълнително съдържание са много ниски и това е провалило студиото.

Darksiders беше страхотна игра, но очевидно това е достатъчно единствено за 91-то място, което нейните създатели от Vigil Games заемат. Познати студия като 2K Marin, Codemasters Birmingham, Grasshoppeer Manufacture, Relic, Harmonix и др. също са извън топ 50.

За сметка на разни псевдоразработчици, направили софтуер, на който да “играят” от мобилните си телефони разни хора, които изобщо не са наясно с термина “гейминг”. Силни думи, безспорно, но е крайно време някой да тегли чертата и да отдели сериозните игри, проекти и компании от любителските и “кежуъл” изпълнения. Независимите игри и заглавията за мобилни платформи са иновативни и популярни, но не трябва да се смесват с онова, което съставя гръбнака на гейм индустрията, след което да се правят гръмки заглавия от типа на “Игра за iPhone е по-добра от StarCraft II”. Класацията Develop 100 е амбициозно начинание, но реализацията му е тотален провал, какъвто може да възникне само ако сравняваш Red Dead Redemption и Mass Effect 2 с Angry Birds и Cut the Rope.

Пардон, забравих – Cut the Rope HD.

Да, бе…

Автор: Иво Цеков