Клопка за победители

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Осмели се да се включиш заедно със звездните рейнджъри в една рискована експедиция в космоса… Или поне изиграй най-новата българска компютърна игра, базирана върху класическа българска книга-игра и при това – в платформата за игри Steam!

Поредната междузвездна война е завършила. Земята е победила планетата Дория, която сега е окупирана от хората. Ала посветените продължават да се измъчват от мисълта, че някой много могъщ дърпа конците в Галактиката и разпалва междупланетни конфликти. Елитен отряд заминава за секретна мисия на Дория, за да открие истината. Опитай се да му помогнеш!

Така започва интрото на тази история… през 1997 година! Тогава, най-популярният български автор на книги-игри Майкъл Майндкрайм създава за ИК “Хермес” една фантастична интерактивна книга. Вероятно повлияна от “Звездни рейнджъри” на Робърт Хайнлайн, книгата на Майкъл стъпва на идеята, че играчът се потапя в една чуждоземна планета. Множество ефектни тайни мисии, важни разговори, битки и поръчения, и резултатът е налице: героят в играта е на път да разбули интергалактическа мистерия, която заплашва да унищожи нашата собствена планета!

Дотук добре, но нека сега с вас се върнем обратно в 21 век, където съвсем наскоро в платформата за компютърни игри Steam се появи нова българска компютърна игра, залягаща в сюжета на тази книга-игра от края на 90-те! Невероятно – поне така биха възкликнали повечето от вас. Първо, че изобщо имаме нова българска компютърна игра в Steam и второ, баш правена по книга-игра и – трето – баш на самия Майкъл Майдкрайм! Но всичко това днес става възможно благодарение на младото и амбициозно студио Prime Games, ситуирано в Пловдив, България.

Създателите от това ново студио вече имат завиден опит в претворяването на книги-игри и са работили (преди “Клопката”) още цели 4 интерактивни заглавия, от които първите две са пуснати за свободно теглене, а третата и четвъртата им игра са в серията “Прах и Сол” (Dust and Salt) и също се продават вече в Steam. Специално внимание обръщаме, че именно разказът-игра по “Прах и Сол” беше ласкаво приет първо в сборника за книги-игри “Призвание Герой”, преди да излезе изцяло на английски като компютърна игра в Steam. След него излезе и продължението му “The Battle for Murk” (или “Битката за Мрак”) също в Steam. Ще разкажем за тези игри също и по-нататък, а за сега си  потърсете “Клопка за победители”, за да научите повече.

Но не си мислете, че тази книга е просто автоматизиран четец на оригиналната книга-игра на Майкъл! Напротив, създателите на тази игра са включили много повече елементи като автоматизиран дневник, стратегически битки по полета с бойни единици, изпълнение на конкретни мисии по цялата  карта на планетата и множество места за ходене и изпълнение на други задачи. Като добавим и страхотните цветни картинки и подходящата музика за фон, “Клопката” става един страхотен начин за прекарване на времето, особено, ако си спомняш или си играл оригиналната книга през 90-те. Но дори да не си – дай шанс на тази игра! Тук не обаче не говорим за носталгия, а за чисто нов и изпипан продукт в Steam!

Автор: Дамян Yann Gamgee Христов