Как да станеш сам автор на книга-игра

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

The GameBook Authoring Tool е сравнително нов и елегантен софтуер на малката и независима компания Crumbly Head Games. Става дума за офлайн апликация, която се инсталира на вашия Windows компютър и която ви позволява да създавате интерактивна литература в най-добрите традиции на Майкъл Майдкрайм, Робърт Блонд, Джо Дивър и всички известни образци на жанра. Ако винаги сте желали да пишете книги-игри, но досега сте нямали идея как това може да стане, вече можете да действате. Просто си свалете безплатното демо от сайта на разработчиците.

Със самата програмата (която всъщност е доста малка и компактна) се работи лесно и интуативно. В нея създавате работни епизоди (за тези, които не знаят какво са книгите-игри, “епизод” са “главите” на тези произведения) и после ги редактирате, добавяйки всичко, за което можете да се сетите – цвят на епизодите, шрифт, фон, заглавия, връзки, котви, вкл. самият текст (бодито) на дадения епизод. Веднъж вкарани в програмата, епизодите заемат индивидуално място в нея и не могат да бъдат сбъркани нито като номерация, нито като местоположения в историята. Нещо повече, самата програмата е дотолкова автоматизирана, че чертае “готова схема” на всички завършени епизоди, по която бъдещият автор лесно и сам може да се ориентира работят ли връзките, кое към какво се съотнася, има ли кодови думи и какви са, както са указани и изборите към всеки един от епизодите.

Програмата е изключително подходяща за начинаещи писатели на интерактивна литература и се ползва вместо Word или всякакъв вид друг текстов редактор. Да, разбрахте ме добре, няма нужда да пишете или наливате текста на две или повече места, просто пишете в софтуера, а после, ако желаете, експортвате в какъвто си формат желаете, вкл. споменатия Word или дори HTML и после просто разцъквате готовата история в браузъра си, или я споделяте на евентуалните свои тестъри. А после – пътят вече върви към издаване!

Приветстваме всички пишещи и млади автори на книги-игри и нека те да дадат шанс на този софтуер. Гарантираме, че резултатите после ще си заслужават. Просто го опитайте!

Автор: Дамян Yann Gamgee Христов