Какво научихме от E3 2011

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Nintendo показа наследника на Wii – с контролер с гигантски екран, наподобяващ гигантски таблет. Нарече го Wii-U.

Microsoft представи услугата Live TV, която ще предостави на потребителите на Xbox Live Network достъп до ТВ предавания на живо.

Sony пък, въпреки хакерските атаки, които се стовариха върху компанията през последните седмици, демонстрира нова конзола за мобилен гейминг, наречена Vita.

Това разбира се далеч не изчерпва онова, което научихме по време на E3 – най-голямото и най-важно събитие, посветено на игрите. Ето някои от по-важните тенденции, които можем да откроим тази година:

Хората все още обичат сериозните игри

Напук на мнозина, които продължават да твърдят, че сме навлезли в епохата на мобилните и социалните игри като Farmville и Angry Birds, заглавия от ранга на Crysis все още са в светлините на прожектора. И E3 2011 доказа това.

Вижте само колко и какви заглавия бяха демонстрирани тази година – като се започне от динамичната Call of Duty: Modern Warfare 3 и нейният конкурент Battlefield 3, минем през епичната The Elder Scrolls V: Skyrim и въздушната BioShock: Infinte и стигнем до приключенските Tomb Raider и Assassin’s Creed: Revelations.

Кой е казал, че хората не обичат сериозните игри, били те и с леко кретенски привкус тип “Мръсни копилета”? Разбира се – става дума за Brothers in Arms: Furious 4.

И тоалетните забавления могат да покоряват други платформи

Въпреки очевидното преимущество на по-сериозните игри, и в социалните приложения и забавления имат доста живец. Да вземем за пример Angry Birds, която вече си има свое собствено ТВ шоу.

От друга страна – смартфон играта Fruit Ninja пък успя да си проправи път до самия Xbox Kinect.

Оказва се, че тоалетните игри могат да покоряват и други платформи.

Nintendo ще покори и кежуъл, и хардкор играчите

Разделението между хардкор и кежуъл геймъри не е от вчера.  Първите играят на своето PC, Xbox 360 или PlayStation 3 до късно през нощта, а на другия ден отиват на работа или училище с кръвясали очи. Кежуъл играчите пък играят на Wii Tennis със съседите или цъкат по Farmville, гледайки новия епизод на „Стъклен дом“.

Това, което Nintendo ще се опита да направи с Wii-U, е да покори и двете аудитории – начинание, в което множество компании са се проваляли изначално. Президентът Сатору Ивата е убеден, че новата конзола притежава всички необходими качества, за да успее.

„Опасявам се, че ако поддържаме тази стена, тази психологическа бариера между двете групи, един ден културата на видео игрите ще изчезне – коментира г-н Ивата – Ние от своя страна бихме искали да създадем един период, в който кежуъл играчите постепенно порастват и се превръщат в страстни играчи. За да поддържаме този период жив, трябва първо да разбием стената.“

Игрите са изкуство

На E3 игрите са изкуство. И това не е тайна за никого. Да вземем за пример изложбата Into the Pixel, която се провежда за осма година подред. В нея откриваме седемнадесет специално подбрани гейм изображения, които през следващата година ще обиколи различни фестивали по света. Сред победителите тази година са BioShock: Infinite, Mass Effect 2 и Uncharted 3.

Същевременно и други организации започнат да разпознават игрите като изкуство. Например Смитсониън – научноизследователски и образователен институт в САЩ, към който е създаден голям комплекс от музеи. През 2012 г. той ще открие изложбата „Изкуството на видео игрите“, която ще предлага изображения на игри от последните 40 години. Страхотно, нали?

За съжаление, E3 2011 е вече зад гърба ни. Макар и тази година изненадите да бяха по-малко, отколкото се надявахме, изложението бе все така бляскаво и запомнящо се. А какво ни очаква догодина? Тепърва ни предстои да разберем…

Автор: Владимир Тодоров