Какво видяхме на Sofia Game Night 2019

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 ное. 2019

Не знам дали Sofia Game Night е най-голямото геймърско събитие в София, но в хладната вечер на миналата събота определено се усещаше по този начин. За няколко часа след мръкване, столицата беше превзета от над тридесет по-малки събития, обединени с една цел – да празнуват духа на игрите. Целта беше именно приповдигнатият дух, защото далеч не всички събития бяха свързани с видеоигрите – на тях беше посветена около една трета от мероприятията. Друга една трета беше отделена на настолните игри – едно истинско възраждане на аналоговите забавления. Последната третина бяха най-разнообразни неща, свързани повече или по-малко с приятното прекарване на време.

Изправен пред такова изобилие от събития, малкият екип на PC Mania реши да посети три от тях – тези, които ни се сториха най-благодатни, за да можем после да разкажем какво сме видяли. Започнахме от изложението Games Made in BG 3, помещаващо се в Гьоте-институт – институтът беше един от основните организатори на цялата Sofia Game Night. После прескочихме до Полския институт в София за Ретро гейминг с Retrospection и аркадни игри от ARCADA. И накрая, за да отдадем дължимото и на настолните игри (и защото ние самите сме фенове), завършихме вечерта с “Нощ на игрите в замъка“, която се проведе в клуб Другия замък. А сега, в детайли…

Games Made in BG 3 събира на едно място различни гейм-студия, произвеждащи игри в България. Целта на събитието беше да покаже, че в нашата страна има стабилна гейм-индустрия – дори тя да не е с размерите на тази в Полша например, имаме причина да внимаваме какво се случва в това пространство. На цял етаж в сградата на Гьоте институт, различни компании представяха проектите си, които бяха в различен етап на завършеност. Имаше дори възможност повечето игри да бъдат тествани. Направи ни впечатление липсата на най-големите играчи на това поле – отсъстваха Ubisoft Sofia и Haemimont например, но това даде възможност и на по-малките да покажат какво могат. Големите родни играчи все пак получиха представителство, в лицето на Creative Assembly Sofia, които представиха предстоящата част от поредицата “Total War” – “Troy”.  Като цяло ние си записахме доста имена, с които ще се постараем да се свържем в близко бъдеще, за да ви държим в течение с различните им произведения.

На долния етаж имаше демонстрация на проектирани в България настолни игри – ако разбрахме правилно, почти всички бяха прототипи и бяха в етап на тестване. Настолните игри разбира се искат по-малък ресурс за създаването си от видеоигрите, но това не ги прави лесен проект.

Следващата спирка беше приятната зала на Полския институт в София, където ARCADA, фирма за отдаване под наем на аркадни автомати, и сувенирния магазин Ретроспекция бяха извадили на показ истинско съкровище. От супер стар компютър със зелен монохромен екран, през различни преносими конзоли, като първия Game Boy, до разнообразни “телевизионни игри”, както наричахме едно време конзолите – тук всеки можеше да се докосне до технологии, които иначе се намират изключително трудно. Всеки посетител над 25-годишна възраст беше обзет от цунами на носталгия, а по-малките деца – от които имаше доста – с интерес гледаха съвсем чужди за тях идеи, като монитор със само един цвят, Quake 2 на 15 инчов CRT монитор, в режим на софтуерно рендиране, както и аркаден автомат с легендарната по нашите ширини “Cadillacs and Dinosaurs”, по-известна у нас като “Мустафата”.

Тъй като не искахме да разваляме удоволствието на по-малките да играят необезпокоявани “Кадилаци и динозаври”, решихме да приключим скитосването и да седнем на маса за по-дълго. Финалната ни дестинация беше клуб “Другия замък“, където всички игрални маси бяха препълнени с хора. Някои строяха влакови линии в Ticket to Ride, други печелеха торти в Portal: The Uncooperative Cake Acquisition Game (да, има и такава игра), а трети бяха вплетени в яростна викингска битка в Blood Rage. Ние избрахме да откраднем съкровище от замък, обитаван от дракон в Clank!

Имаше множество интересни събития, на които не успяхме да отделим време – различни е-спорт турнири и мачове, уроци по програмиране и роботика за деца и какво ли още не. Но останахме доволни от това, което видяхме. Ще очакваме с нетърпение третото издание догодина. Само ако може организаторите да изберат не толкова студен ден, би било идеално…

Автор: Terwell