Е3 2011 – трудно е да не се вълнуваш

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В плодотворната си кариера на гейм журналист съм имал щастието да следя отблизо няколко поредни издания на Electronic Entertainment Expo – най-голямото изложение на всичко, свързано с игри. Компютърни и конзолни заглавия, нов хардуер, трейлъри на предстоящи игри, интервюта с някои от най-известните личности от индустрията, сензационни анонси и неподозирани партньорства. Това са само чат от нещата, които може да видите ежегодно по време на Е3.

А този път нещата изглеждат направо зашеметяващo

Преценете сами – между 7 и 9 юни в Los Angeles Convention Center ще си дадат среща някои от най-големите имена, които определят насоката на индустрията в последно време. Но това няма да бъде просто сбирка, на която всяка компания ще сподели докъде го е докарала и ще си продължи по пътя. Очакват се страхотни анонси, сред които два са с потенциала да бъдат сред събитията на годината.

Без съмнение вече сте се досетили за какво става въпрос. Сигурната новина е новата конзола на Nintendo, за която се очаква да има страхотна HD графика и хардуерни възможности, равни или дори по-големи от тези на PS3 и XBOX360. По всяка вероятност Project Café все още ще запази името си, тъй като еволюцията на контролера Natal във вече познатия ни Kinect отне точно една година. Но на форум като Е3, когато фенове и конкуренти са приковали очи в теб, Nintendo няма да пропусне да открадне шоуто, както казват американците.

Или пък не съвсем… защото вторият анонс, който е по-спекулативен може да бъде дори още по-обещаващ. От около месец слуховете упорито твърдят, че наследникът на ХВОХ360 вече е в начален стадий на разработка и че дори някои най-големи компании като ЕА са получили основните характеристики на конзолата, за да се съобразят с нея. Всички, разбира се, отричат, но всички футболни фенове знаем, че точно когато президентът на отбора излезе пред медиите, за да обяви, че мястото на мениджъра е сигурно, се очаква уволнението на последния. Дали ще видим анонс на ХВОХ720 по време на Е3? По-скоро не, но лично аз съм готов да се обзаложа, че Microsoft ще загатне по един или друг начин за какво иде реч.

И да не забравяме и самите игри

На Е3 по всяка вероятност ще бъдат представени, анонсирани и демонстрирани едни от най-добрите заглавия за следващата година. Безспорно най-очакван е сблъсъка в свъртежката категория, където ЕА и Activision ще демонстрират съответно Battlefield 3 и Call of Duty: Modern Warfare 3. Прибавете към тях обаче и колосалния завършек на една велика поредица под формата на Mass Effect 3, Batman: Arkham City, която ще бъде истинско любовно писмо за милионите фенове на Човека-прилеп, PS3 чудото Uncharted 3, новото историческо приключение Assassin’s Creed: Revelations, рейсърът с потенциал да върне старата слава на поредицата Need for Speed: The Run и… десетки други заглавия.

Няма съмнение, че Е3 2011 ще бъде и един тест за това къде се намира гейм индустрията в момента. Аз лично съм уверен, че тя ще издържи този тест и ще ни накара за пореден път да онемеем по тази непреходна страст – игрите. Поне докато не дойде време за следващото Е3!  

Автор: Иво Цеков