Бившият композитор на Bungie сподели мнението си за сделката с Activision

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Композиторът Марти О’Донъл – бивш аудио директор на Bungie – сподели няколко подбрани думи относно сделката с Activision, по време на интервю с Halo YouTube-ра HiddenXperia. Той определи сделката като "лоша, колкото предполагахме че ще бъде". О’Донъл бе уволнен от Bungie през 2014 г., като той обвинява за това намесата на Activision. Той бе част от студиото от 1999 г., като е работил заедно с Bungie и преди това.

В Bungie той успява да стане част от борда на директорите, където е един от седемтимата изпълнителни кадри на Bungie които водят преговорите с Activision. "Ако трябва да се хвърля вина за сделката с Activision – аз съм един от хората, които участваха в сключването ѝ" – споделя той. Според него основната причина за тази сделка е, че по това време не е имало друг издател, който да се съгласи с условията на Bungie. Към момента на сделката студиото вече е продало правата над Halo на Microsoft и не са искали да губят правата над друга своя интелектуална собственост. Въпреки, че това желание на Bungie е залегнало в сделката с Activision и при евентуална раздяла с Activision да запазват собствеността си върху Destiny 2, това изглежда не е възпрепятствало издателя да се намесва по различни начини в поредицата.

"Единственият начин, по който можехме да предотвратим тяхната намеса в случващото се с поредицата, беше ръководството на Bungie единодушно да се изправи срещу действията на Activision, но това не се случи. И поради това бях уволнен.". Няколко години по-късно раздялата между Bungie и Activision е факт, макар че според студиото раздялата е приятелска. "Имахме успешни осем години заедно и бихме искали да благодарим на Activision за тяхното партньорство при работата върху Destiny".

О’Донъл обаче едва ли е съгласен с това изявление. "[Сделката] Не беше брак в рая. Всеки, който вече не е в Bungie< би могъл да потвърди, че [сделката] беше кофти от самото ѝ начало". Напомняме, че неговата раздяла с Bungie също не беше лека. След уволнението си, което той получава без никакво обяснение, той завежда дело срещу Bungie, заради дяловете, които има в компанията и които Bungie го притискат да прехвърли, когато го уволняват. Той печели делото през 2015 г. и възвръща дяловете си.