Хибрид: Fujitsu Stylistic Q704

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 авг. 2014

С течение на годините бизнесът става все по-динамичен. Докато преди време настолният компютър беше повече от достатъчен за всяка работа, която можехме да си представим, то днес дори лаптопите сякаш тежат тонове и не осигуряват достатъчна мобилност. За съжаление нетбуците и ултрабуците така и не се превърнаха в особено популярна идея. Разбира се, възможно решение на проблема е да се оборудвате и с таблет, но писането на виртуалната клавиатура е истинска мъка, особено ако става дума за обемен текст. Освен това представете си само как мъкнете всички тези устройства и придружаващите ги зарядни и кабели към гейта на някое летище…

Това е моментът, в който всеки може да оцени предимствата на хибридните устройства, съчетаващи в себе си лаптоп и таблет. Затова по-долу ще разгледаме един интересен бизнес модел на Fujitsu – издръжливият на всякакви условия Stylistic Q704.

Устройството представлява значителен напредък в сравнение с предшественика си Q702. Размерът на екрана е увличен от 11,6 на 12,5 инча, а резолюцията – на Full HD (1920х1080) от 1366×768 пиксела. Процесорът пък е Intel i5-4200U с работна честота 1,6 GHz. Оперативната памет на устройството е 4 Gb, а за съхранение на данни хибридът разполага със 128 GB SSD памет.

Трябва да признаем, че тези характеристики са завидни за устройство, побрано в размерите на таблет. Инсталираният 64-битов Windows 8.1 Pro стартира за секунди и ако не го товарите с кой знае какъв допълнителен софтуер, работещ във фонов режим, ще имате абсолютно ползваема операционна система около 12 секунди след натискането на копчето. Машината работи забележително пъргаво, без досадни лагове при зареждане на софтуера или преминаване от едно приложение в друго. Всъщност единственото, с което със сигурнос ще накарате Q704 да се задъха са игрите. Графичният контролер Intel HD 4400 със споделена памет до 1,7 Gb просто не е геймърски. Но да не забравяме, че хибридът по начало е насочен към бизнеса, а не толкова към геймърите.

В комплекта на Q704 ще намерите три основни компонента – таблета, докинг клавиатура и отделна докинг станция. Още тук ще се натъкнете на един проблем, характерен за всички устройтва от този род – трудното сглобяване. По правило тази процедура никога не става от първия опит. Особено когато се опитвате да сглобите таблета с клавиатурата. Трябва да наблюдавате внимателно дали черното копче под символа на Microsoft ще цъкне и ще се върне в изходна позиция, или рискувате изневиделица таблетът ви да се окаже на пода. След много опити се оказа, че най-вероятно да сглобите двете части без проблеми е ако ги затворите като лаптоп.

Повечето от важните джаджи на Q704 се намират в таблета. Най-същественото в клавиатурата е втората батерия. Така тестовете с пълно натоварване на процесора показаха, че бихте могли да ползвате устройството като таблет около 4:40 часа без да зареждате, а като лаптоп – почти 11 часа. Разбира се тези стойности силно зависят и от това какви приложения ползвате. Трябва да подчертаем обаче, че благодарение на режима Fujitsu Computers EcoSettings животът на батерията се удължава значително.

Ако имате намерение да ползвате Q704 като таблет, ще бъдете приятно изненадани от екрана. По-големият му размер прави виртуалната клавиатура много по-удобна за писане. Можете да ползвате колкото искате пръсти наведнъж, без да устройството да се обърка. Но това продължава докато таблетът загрее. В този момент виртуалната клавиатура просто почва да забива. Буквите на долните редове започват да блокират и се оправят едва след като натиснете буква от горните редове.

Споменахме вече за загряването. За съжаление то няма как да се избегне. Все пак това е процесор Intel i5 и няма нищо общо с процесорите на повечето таблети и телефони. Системата му за охлаждане е доста забележителна като за таблет, но недостатъчна за да елиминира изцяло топлината на процесора. След известно време таблетът чувствително се затопля, което, освен че довежда до проблемите с виртуалната клавиатура, прави ползването му не особено комфортно. Всичко това обаче се компенсира от удоволствието да имаш в ръцете си таблет с истински мощен процесор.

Този проблем изцяло се елиминира ако ползвате докинг клавиатурата. Клавишите са с реална големина и на прилично разстояние един от друг, за да се намали възможността за натискане на няколко едновременно. Освен това клавиатурата разполага с 2 USB порта, както и с HDMI и LAN портове. Свободната докинг станция е дори още по-добре оборудвана, предлагайки на разположение 4 USB порта. Таблетът пък притежава по един порт USB 2.0 и 3.0. Така със сигурност ще можете да прикачите всички устройства, за които се сетите, като разбира се имате предвид, че това се отразява на живота на батерията.

Не на последно място трябва да се отбележат още някои характеристики, които са от значение за всички мобилни устройства. Разбира се Q704 разполага с 2 камери – предна с разделителна способност 2 мегапиксела и задна – с 5 мегапиксела. Наистина пикселите не са впечатляващо много, но са напълно достатъчни за качествено заснемане на разнообразни кадри. Тук е много важно да отбележим, че Q704 прахо и водоустойчив (въпреки подозрително изглеждащото охлаждане), което го прави подходящ не само за бизнес, но и за излети сред природата. Ползата от снимането обаче би била никаква ако не можете да споделите впечатляващите снимки. При Q704 можете да направите това чрез Bluetooth или Wi-Fi, а в някой конфигурации можете да изберете дори и LTE или 3G свързаност.

Казахме още в началото, че един от най-важните апекти на хибридните устройства е тяхната мобилност. А за нея от първостепенно значение е теглото. Без клавиатурата и докинг станцията Q704 тежи 1,060 кг. С клавиатурата обаче тази стойност скача на 2,283 кг., а докинг станцията добавя още 423 гр. Изглежда много, но всъщност не е повече от латопа ви, а осигурява много повече възможности за удобна работа в различни условия.

Автор: Ивайло Йошков