Хибрид – ултрабук/таблет: Sony Vaio Duo 11

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 ное. 2012

Операционната система Windows 8 е вече на пазара и първата партида от устройства, работещи под нея, лека-полека започват да си проправят път към нас. Sony Vaio Duo 11 е едно от тях. Това е уникален хибрид между таблет и ултрабук с клавиатура, който ще бъде полезен най-вече за онези от вас, които смятат да използват своето устройство както за забавление, така и за работа.

Duo 11 разполага със страхотен 11.6-инчов чувствителен на допир екран 

с разделителна способност 1920×1080 (т.е. Full HD), който прави браузването в мрежата и гледането на мултимедийни файлове истинско удоволствие. Същинско постижение е да вмъкнеш толкова много пиксели в дисплей с подобен размер. Sony обикновено използва Full HD екрани в своите 16-инчови лаптопи. Резултатът обаче е налице – изключително детайлна картина с живи цветове и ясно изобразен текст. Т.е. спокойно може да използвате Sony Vaio Duo 11 в комплект с приложението на Kindle или за да разглеждате необятни текстови документи и Excel таблици.

Самият дисплей е изключително чувствителен и отчита прецизно всяко едно докосване. Това прави отварянето на малки линкове далеч по-лесно. И все пак – ако разполагате с по-големи ръце, винаги може да прибегнете и до помощта на малкия стилус в комплекта. Той е особено подходящ и в случаите, когато трябва да напишете нещо на ръка или да използвате някои от приложенията за скициране в магазина на Windows 8. Vayo Duo 11 обаче не разполага с отделение, в което да поставитеа стилуса, така че трябва да внимавате да не го изгубите или забравите някъде.

Ако си закупите допълнителната плоска батерия BPSC31, ще получите и специална ниша за стилуса. В такъв случай би било добре да се сдобиете и с калъфа CK1, създаден за VAIO Duo 11. Той е изработен от еластичен материал по краищата и съответно ще пасне идеално на корпуса на компютъра, без значение дали е с допълнителна батерия или не.

В момента, в който вземете продукта в ръце, ще осъзнаете, че е по-тежък отколкото iPad например (цели 1,3 кг). Това не е случайно. Повдигнете леко екрана му и пред вас ще се открие 

пълнокръвна клавиатура с подсветка,

идеална в случаите, когато трябва да свършите спешно някаква работа – например да напишете дълъг имейл, да обработите текстови документ и т.н.

Самите клавиши са разпръснати равномерно по цялата ширина. За да бъдат събрани на толкова малко пространство обаче, Sony е трябвало малко или много да намали размера им. Да, не са чак толкова дребни, колкото на един малък нетбук, но поне в началото (докато свикнете) ще трябва да бъдете малко по-внимателни при работата с клавиатурата, ако не искате да натиснете някой бутон по погрешка. 

Тъй като екранът е сензорен, а Windows 8 е изграден специално за работа с подобен тип дисплей, няма да откриете стандартен пад. Вместо това – между копчетата G, H и B –  е разположен неговата алтернатива. Малък вграден оптичен TrackPoint, който е учудващо чувствителен и върши работа в случаите, когато искате да придвижете курсора до определена част от екрана. Ако все пак мишката ви наистина ви залипсва, винаги може да я включите в един от двата USB 3.0 порта. 

По краищата на машината откриваме и Ethernet порт, VGA и HDMI гнезда, жакове за слушалки и микрофон и слот за SD карти. Sony Vaio Duo 11 разполага и с две камери – предна за видео разговори и задна, с която да правите снимки или видео на вашите любими домашни любимци. 

Технически характеристики

Моделът, който имахме възможност да тестваме, бе относително мощна машина с Core i5-3317U процесор на 1.7GHz, видео карта със споделена памет Intel HD Graphics 4000, 4GB DDR3L, 1600 Mhz SDRAM и 128 GB SSD. 

Какво сочат тестовете? Под Cinebench 11.5 Core i5-3317U се справя доста прилично – 2,32. Това го поставя на едно ниво с HP Envy Ultrabook 4 например – 2,37.

Що се отнася до температурата на процесора, при максимално натоварване тя може да достигне 70 градуса при лимит от 105 градуса, което е доста добър резултат предвид размерите и начините, по които машината се охлажда.

За разлика от повечето хибридни машини обаче

клавиатурата на Vayo Duo 11 не може да се отстранява от екрана. Нещо повече – плъзгащият механизъм, който я придържа, изглежда относително крехък и би било разумно да внимавате с него. От Sony обаче ни уверяват,че  при проектирането му са правени симулации на тестова машина  за много на брой отваряния, за да се уверят, че този продукт ще издържи дългогодишна употреба, без механизмът да се увреди, така по всяка вероятност нямаме повод за притеснения.

Трансформирането на Duo 11 от таблет в лаптоп обаче е сравнително лесен процес. Просто трябва да хванете екрана в задната част и да го повдигнете леко (макар и първоначално да не е особено очевидно).

Що се отнася до батерията,  тя е литиево-йонна (BPS31) и сравнително издръжлива – при Power Saver режим и яркост на 50% малко продуктът работи 5,2 часа. Малко повече от Asus ZENBOOK UX32VD например (4,9).

В заключение

ако се нуждаете предимно от таблет и рядко прибягвате до физическа клавиатура, Sony Vayo Duo 11 няма да ви се понрави. По-добре прибегнете до хибриден продукт, чиято клавиатура може да се разскача. Ако писането е в основата на вашата работа, отново това не е правилната джаджа за вас. 

В случай обаче че се нуждаете от голям сензорен екран за цветния интерфейс на Windows 8 и често се нуждаете от клавиатура, за да напишете по-бързо имейл или пост в социалните мрежи, то Vaio Duo 11 изглежда перфектният продукт за вас. Да, той е малко по-обемен и тежък от повечето таблети, но предлага един страхотен екран, както и силна изчислителна мощ.

 

Автор: Петър Йорданов