Хард диск: Western Digital Caviar Black 1TB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 апр. 2010

Преди не много години хард с големина от 100 GB се смяташе за огромен, а днес на пазара може да се купи десет пъти по-голям диск, който, освен всичко останало, е и много по-бърз, стабилен и с голяма гаранция.

Именно такива са дисковете от серията Caviar Black на Western Digital.  Те съчетават електроника от последно поколение и солидна механика за постигане на идеалното решение за съхранение на данни на компютъра ви. Същевременно – може да очаквате и максимални резултати при гейминг, гледане на филми или друга мултимедия.

Конкретният модел е снабден с много екстри, системи и механизми с цел повишаване сигурността на данните ви и бързината на четене и писане. Такава например е системата StableTrac. При нея двете страни на оста на моторчето са подсигурени срещу вибрации и отместване с цел стабилизиране на плочите, което води до намаляване на излишните и вредни движения при четене и писане.

NoTouch ramp load пък е технология, при която записващата глава няма начин да докосне плочите. Това е направено с цел да се избегне физическо прецакване на данни и самите плочи. За да се повиши допълнително тази сигурност и целостта на информацията, в този диск е вградена и така наречената Data Lifeguard – технология, която в реално време автоматично намира, изолира и поправя проблеми по диска. За сте още по-сигурни с данните на харда, е включена и системата ShockGuard за защита на диска от раздрусване и вибрации, докато работи.

Специално този модел има и още една технология, досега ползвана само в 2TB версия на Caviar Black и RE4 – така наречената Dual Actuator. При нея главата за четене и писане на диска е оборудвана с два механизма за позициониране – единият е стандартният, който може да бъде намерен във всеки хард диск на Western Digital, а другият механизъм е на принципа на пиезокристалното електрическо поле и с негова помощ главата се донамества с необходимата точност, за да няма никакви проблеми с данните ви.

Към тези функции се добавят и специално разработените за серията Caviar Black двупроцесорна система на самия диск за постигане на максимална ефективност и колосалното количество от 64 MB, което означава по-голяма бързина, независимо дали става дума за търсене, четене, запис, триене на файлове или просто стартиране на изпълним файл.

Ако и вие като мен се питате какво може да се побере на този диск, ето няколко примера, които дават добра представа за обема един терабайт: над 200,000 снимки (сметнато при 10 МР цифрова камера и файл с размер ~5 MB), около 250,000 песни в MP3 формат с компресия 11:1 и 128 kbps битрейт, около 25,000 некомпресирани песни със CD качество, както и 76 часа видео при стандарт на камерите MiniDV, DVCAM и DVC-Pro, 380 часа видео с DVD качество, или над 120 часа HD видео с резолюция 720p или 1080i. Всичко това е напълно достатъчно за да задоволи и най-претенциозните меломани, аудио- и видеофили, както и всички останали колекционери на какъвто и да било вид информация, включително и обикновения потребител, който просто иска да се чувства свободно и да не мисли какво да изтрие, за да запише друго на негово място. И то на добра цена.

Автор: Пеню Дачев