Фото Рамка: Mustek PF-A750D

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 дек. 2009

ОК, ще ти призная нещо, честно и с риск да разгневя рекламния ни отдел. Личната ми позиция е, че цялата цел на съществуването на дигиталните фоторамки като концепция и причината за тяхното присъствие на тази планета е единствено и само да изместят комплекта от три тенджери под налягане от топ 3 на най-непотребните сватбени подаръци. Нали се сещаш – ония тенджери, дето в кашона уж е само една. Отваряш я с мисълта, че така и така ще стои завряна в мазето – то поне да сложиш машинката за изстискване на кивита (плодът, не птичето) в нея и ИЗНЕНАДА – вътре по-малка тенджера. Отваряш и нея и … омг, това Матрьошка ли е по дяволите!

От друга страна, самата идея за брака ми е силно неприемлива, както и тази да ходя на работа от 8 до 6 всеки ден, правейки нещо, което ненавиждам. Така че може би съзнанието ми е прекалено ограничено, за да оценя величието на дигиталните фото рамки като маркетингова еволюция. За целта се разрових в де що намерих мат’ряли за тях и открих, че при изборът на такава трябва да се спазват 5 основни правилца.

1: Кой ще я ползва?
Естествено, че не я купуваш за себе си. Това са момичешки работи, в интернет няма момичета, следователно този, който чете текста, е пич и Пич – ти не я купуваш за себе си, нали? Искаш да изненадаш гаджето си, или майка си, или баба си, или леля си, или класната/курсовата си ръководителка (подмазвач ще си, ако това е мотивът ти, от най-долните). За това помисли как ще се ползва. Ако е за баба ти, имаш нужда от базов модел, тя няма да се впечатли от екстри като тъч скрийн или Wi-Fi. Ако мацката ти е малко по-технологично светната и подаръкът е за нея – виж, тогава може и да помислиш дали да не й купиш от по-скъпите модели. Но ето ти един съвет от мен – колкото и да ти е Tech Savvy гърлата (туй е на инострански казано – момичето ти да е в крак с модерните технологии), тя си остава момиче и като такова, перлено розовото с малки мънистенца по края и (“ОУУУУУУ цветчетаааааа”) флоралните орнаменти са къде-къде по-важни от там някакви си ултра модерни джаджови шукаритети. В тоя ред на мисли – моделът на Mustek става, защото не те занимава с глупости като сърфиране през wireless-а, но пък има дистанционно с големи копчета.

2: Плащай за продукт, а не за име
Хмм, това правило е приложимо с всички техники всъщност, особено при Sony Vayo лаптопите. Освен това е и криза. Mustek го знаят, рамката е на нормална цена. Друг е въпросът ти колко знаеш за Mustek.

3: Избягвай резолюции под 640х480, независимо от цената
Защото правят изображението зърнесто, а при рамките рязкостта е важна. Ама много важна. Независимо от размера на рамката, високата резолюция дава по-добро изображение. Това е много по-важно от вграден в нея МР3 плейър например. Рамката е за снимки, не за музика. Mustek знаят и това. PF-A750D е с резолюция от 800х480. В този ред на мисли – Acer ще избият рибата, ако пуснат дисплеите от първото си поколение One нетбуци – няма такъв дисплей.

4: Внимавай с аспекта!
Рамките идват в аспект 4:3 или 16:9. Повечето сапунерки снимат в 4:3, но ако рамката ти няма опция за auto resize и fit on screen, изображенията стават комично присплеснати или разтеглени. Истинската драма става, когато имаш DSLR с 15:9 или камерафон с някаква измишльотина от типа 12:6. Нямаш грижи с Mustek – може да изпапа малко от изображението по края на снимката, но главите на хората ще приличат на тези от самата снимка, а не на някакви смешни картофи. PF-A750D е с 16:9 картина.

5: Добре де, не забравяй и за екстрите
До сега си говорехме за качество на дисплеи, резолюции и снимки. Факт е обаче, че ултра рязката си рамка ще забелязваш като такава, само ако си навреш носа с лупа на половин сантиметър пред нея. През останалото време ти, гостите ти, кучето ти, водопроводчикът, с който гаджето ти кръшка, ще я зяпат поне през половин стая. За това тази рамка предлага и гледане на видео, показване на снимките в слайдшоу и дори тихо просвирване на музика. Можеш да си я боднеш и на стената, ако на бюрото нямаш място. Дизайнът бива, ако имаше неонови тръбички в корпуса, щеше да очисти и сготви рибата, но няма.

Автор: Георги Панайотов