Фоторамка: Diva DF8V

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 авг. 2009

Когато става дума за дигитални фоторамки, мненията обикновено са крайни. По-практичните смятат, че това е абсолютно ненужно устройство, което, освен че в много случай изобщо не е евтино, може спокойно да бъде заменено и от най-елементарния нетбук. Много фотоапарати пък предлагат функция за гледане на снимките направо на телевизор, а гигантския дисплей и високата резолюция са изкушение за всеки.
Има обаче и друга порода хора, които доскоро затрупваха гостите си с хартиени снимки след всяка по-екзотична екскурзия, купон или просто след разходка в парка през уикенда. След няколко преглеждания обаче, дори най-добре подредения албум придобива изтерзания вид на древноегипетски папирус, а някои от най-хубавите снимки обикновено изчезват, отнесени за спомен от някои приятел, който „винаги е мечтал да иде там”…

Дигиталната фоторамка Diva DF8V е добро решение и за двете групи. На първо място тя е с много приемлива цена – под 150 лева, така че си заслужава да имате, просто за да спестите малко работа на неколкократно по-скъпия си нетбук. От друга страна снимките ви са на сигурно място – не могат да бъдат повредени или откраднати без значение колко пъти се разглеждат.

Ако оставим настрана споровете относно смисъла от фоторамките и имат ли те почва у нас, ще видим че това устройство е много приятно за работа. 8-инчовият му дисплей има разделителна сподобност 800 х 600 пиксела и съотношение на страните 4:3. Много от вас сигурно все още помнят огромните стари монитори, които поддържаха същата, че понякога и по-ниска резолюция. Разликата е наистина огромна. Diva DF8V е компкатна и лека рамка, издържана в елегантен черен цвят. Бутоните за контрол са разположени на гърба, като достъпът до тях е лесен, а в комплекта има и дистанционно управление. Менюто е елементарно и без излишни функции, което улеснява работата. Основните настройки са за слайдшоу, уголемяване и завъртане на снимките и контрол на яркостта.

Един от недостатъците на рамката е в съотношението на страните. Все повече фотоапарати и други устройства поддържат съотношение 16:9. За щастие повечето камери могат да бъдат превключвани между двете съотношения. Това обаче не компенсира факта, че ако вече имате направени снимки във формат 16:9, Diva DF8V ще ги показва по изключително странен и непривлекателен начин.

Както вече е традиция при този род устройства, DF8V може да работи с mp3 и Avi файлове. Не трябва обаче да очаквате много висока качество – вградените говорители на гърба на рамката са слаби, а при гледането на видео, картината често засича.

Едно от големите предимства на Diva DF8V се крие в големите възможност за разширяване на 128-те мегабайта вградена памет – рамката разполага с USB порт и четец за SD/MMC/MS и xD карти.

Един от най-големите проблеми при всички устройства с дисплей е ъгълът на виждане – той може да развали всякакво удоволствие ако не е достатъчно широк. В това отношение Diva DF8V може да бъде отличена – ъгълът на виждане наистина е широк, както е написано и на кутията, а загубата на цветове и детайлност е малка. Преди да тръгнете към магазина за фоторамки обаче, прегледайте снимковия си архив и преценете дали снимките ви трябва да стават достояние на всичките ви приятели. Сред тях може да са скрити неочаквани компромати…

Автор: Ивайло Йошков