Фотоапарат: Sony Cyber-shot DSC-TF1

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Обявена в самото начало на годината, Sony Cyber-shot DSC-TF1 представлява всестранно развит компактен фотоапарат с цял набор от интересни характеристики. TF1 предлага 16.1-мегапикселен Super HAD CCD сензор , 4х оптичен зуум, Optical SteadyShot функция,  720р видео записване, 2.7-инчов LCD екран, панорамни снимки на 360 градуса и усъвършенствана светкавица. Към всичко това трябва да прибавим и изключително издръжливият корпус на апарата – той е водо-, ударо-, прахо- и студоустойчив едновременно. Въоръжен с тази солидна защита Sony Cyber-shot DSC-TF1 има всички основания да се превърне във ваш верен спътник по време на пътуванията в планината, на море или просто когато се нуждаете от стабилен фотоапарат, умеещ да прави качествени снимки.

Обикновено удароустойчивите апарати се разпознават лесно по грубия външен вид, който свидетелства за защитата им, но DSC-TF1 не прави компромис с дизайна. Апаратът е едновременно приятен за окото и достатъчно издръжлив. Може да го потопите до 10 м. под вода за около час, което всъщност е адски много и повече от достатъчно за средния потребител. Изпускането от 1.5 метра височина също не е проблем, защото DSC-TF1 просто се присмива на подобни инциденти и не търпи никакви повреждания.

В този елегантен апарат Sony е успяла да побере 16.1-мегапикселен с 1/2.3-инчов Super HAD CCD сензор плюс 4х оптичен зуум  с вграден механизъм , благодарение на който обективът никога не се издължава от корпуса и така няма опасност от повреждане при удар. Възможността за съхранение е между microSD, microSDHC и Memory Stick Micro карта и независимо от това коя опция изберете, тя ще е задължителна, тъй като вградената памет осигурява място само за половин дузина снимки.

С карта и заредена батерия DSC-TF1 тежи едва 159 грама, а размерите му са 102.4х62х22.7 мм, което е отлично постижение особено предвид на това, че този апарат много често ще се използва по време на различни пътувания сред природата, когато мястото и обемът на багажа са ограничени. Животът на батерията е доста добър и позволява повече от 200 снимки, което трябва да бъде достатъчно за един излет или екскурзия през уикенда без да се тревожите за нуждата от допълнителна батерия. Горната част на апарата е покрита с тънък гумен слой, който продължава надолу и наляво там, където с лявата ръка обикновено хващате устройството.  Отгоре на корпуса са разположени индикатор за светкавицата, вграден моно микрофон, чийто говорител е от лявата страна на апарата, погледнато отзад и стартов бутон, който също е гумиран. Отдолу има стойка за триножник и място за батерията и картата памет.Натиснете бутона за пускане и след 2-3 секунди DSC-TF1 е готов за работа.

Апаратът има лесно за навигация меню, на което работите през 2.7-инчовия LCD дисплей. Кат оразмери той не е особено голям, но има надеждна резолюция от 460к. Както при много подобни екрани, гледането под силна слънчева светлина затруднява, но в никакъв случай не пречи на пълноценното използване.

Снимането с DSC-TF1 е приятно и става съвсем интуитивно. Натиснете бутона за снимане леко и за секунда апаратът само изчислява фокусът; натиснете го плътно и получавате 16-мегапикселна снимка, която се записва на картата за 3 секунди. Както размерите й, така и техническите характеристики са ориентирани най-вече към активните потребители, които биха взели със себе си апарата когато карат ски или отидат на плаж. Образите са напълно приемливи, макар че ако търсите модел за снимки при слаба светлина този не е за вас. В това обаче няма нищо, тъй като естественото приложение на DSC-TF1 е по-скоро навън, където светлината е естествена. Ако все пак ви се наложи да правите такива кадри, ръчно избираемите настройки варират от стандартното ISO100 до консервативното ISO3200. За по-добри снимки най-удачният избор е някъде между ISO100 и 400, но задължително ви трябва повече светлина. Лещите имат минимална дистанция за фокусиране от само 1 см., така че може да правите надеждни макро снимки. При желание може да ползвате някои от вградените филтри, за да засилите определен цвят, да снимате в монохромен режим или да направите някаква друга промяна на кадъра. Те не са толкова много, но създават достатъчно разнообразие. За щастие зуум функцията може да се използва пълноценно при снимането на видео. Максималистите навярно ще останат леко разочаровани, че форматът не е 1920х1080, а 1280х720 пиксела, но качеството на клиповете е достатъчно добро. Ако сте с ограничено място или нарочно не търсите по-високия формат, може да записвате и в 640х480 или дори QVGA 320×250 пиксела.

За апарат с подобна цена, DSC-TF1 изненадва приятно с богатите си функции. От тях на първо място е повишената издръжливост, която за щастие е не само на хартия, но личи и на практика. Ако искате да заснемете кадри в басейни или на планинския склон, този апарат няма да ви изневери. В същото време коравата изработка не е за сметка на ограничена функционалност и апаратът се представя добре при подходяща светлина. Видео клиповете също не са лоши, а интерфейсът е опростен и лесен за навигация. Всичко това прави Sony Cyber-shot DSC-TF1 модел, на който задължително трябва да обърнете внимание, ако сте решили да търсите нов point-and-shoot апарат с допълнителна устойчивост.

Продукта можете да намерите в Сони Център и големите магазини за електроника.

Автор: Филип Станиславов