Фотоапарат: PowerShot Elph 500 HS

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Моделът PowerShot Elph 500 HS стои на върха на изключително популярната Elph серия фотоапарати на Canon. Въоръжен с 12.1 мегапискела камера, по-широки лещи, страхотен LCD тъчскрийн и отлично качество на снимките, PowerShot Elph 500 HS е сред водещите модели за ежедневна употреба.

Дори външният вид на апарата го отличава от повечето други подобни модели. Вместо стандартната правоъгълна форма с отсечени ъгли, този път имаме интересно заоблен дизайн, който изглежда по-приятно за окото. С размери 2.18 х 3.96 х 0.98 инча апаратът определено може да се побере в джоба ви, без да създава неудобство.
 
Апаратът се предлага в сребърно, розово или светлокафяво. Отпред са разположени лещите и светкавицата, а отдолу има плъзгащо се капаче, което крие мястото за батериите и слота за мемори картата. На десния страничен панел е мястото за USB и HDMI портовете, а отгоре са бутоните Power, Automatic/Program Mode, както и Zoom тригъра.

Останалото общуване с джаджата става чрез страхотния 3.2-инчов LCD екран, по който може да работите направо с пръсти. Той е с 461000 точки, което е почти двойно по-голяма резолюция спрямо повечето подобни модели. Тъчскрийн управлението е много лесно, защото екранът реагира веднага на вашите докосвания и регистрира дори най-лекия допир. Със сигурност този тъчскрийн не е толкова добър, колкото например при iPhone (тук няма възможност за мултитъч, нито за зуумване с пръст), но е повече от достатъчен за промяна на основните настройки и за разглеждане на снимките.

Ако сте работили с подобен модел на Canon, веднага ще се ориентирате и тук. Особено важен е основният бутон, който се използва за включване на светкавицата, запис на видео, избор на режим на снимане и др. Скролването в подменютата може да бъде леко проблемно, но повечето настройки се променят с едно-две натисвания.

Друг силен елемент на PowerShot Elph 500 HS са неговите лещи. Те са доста големи, с размер f/2.0-f/5.8, което значи, че могат да правят добри снимки при слаба светлина дори и без светкавицата. Освен това лещите са и по-широк от обикновено, като стигат до 24мм, при положение, че при повечето апарати тази стойност е едва 28мм. По този начин се постига 4.4х зуум. Любопитно е, че по-евтиният вариант на PowerShot Elph 500 HS, който е PowerShot Elph 300 HS, има 5х зуум, но лещите му не са чак толкова големи.

Подобно на останалите нови модели на Canon и този апарат е изключително бърз. От включването му до времето за първата снимка изминават само 1.9 секунди, а след това интервалът между два кадъра е средно 2.3 секунди. И двете стойности са много впечатляващи и по-високи от показателите на иначе по-скъпия като цена PowerShot S95.

Но не само снимките с PowerShot Elph 500 HS изглеждат добре. Апаратът е способен да заснема видео клипове във Full HD стандарт (1920х1080р) с 24 кадъра в секунда. Ако свалите качеството до 720р, броят на кадрите в секунда скача на 30, но и в двата случая резултатът е добър. Въпреки това, ако искате да имате по-изчистена картина, препоръчваме да записвате на 720р, защото при 24 кадъра в секунда картината понякога насича леко, особено ако сте в движение. Видео клиповете се записват в .MOV формат и могат да се качат директно в YouTube и Facebook.

Както всички други Elph HS модели, PowerShot Elph 500 HS също разполага с mini-USB порт за връзка с компютър и mini-HDMI порт, чрез който може да гледате записите директно на HD телевизор. Апаратът работи с SDXC, SDHC и SD карти, на които да съхранявате снимките и клиповете.

Единствената въпросителна на този модел е свързана с цената му. Пазарната й стойност е 300 долара (ок. 430 лв.), което вкарва потенциалния купувач в интересна дилема. За 30-40 долара повече може да си купите страхотния Nikon Coolpix S9100, който е с 18х зуум. От друга страна, срещу 50 долара по-малко може да намерите модели, които са с почти същото качество. Ако обаче сте решили да похарчите точно 300 долара или сте фенове на марката Canon, PowerShot Elph 500 HS е отлична инвестиция за парите ви.

Автор: Филип Станиславов