Фотоапарат: Fujifilm FinePix F600 EXR

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 17 авг. 2011

GPS устройство, 16 мегапиксела CMOS сензор, 15х оптичен зуум – всичко това сме го виждали и преди, дори и на едно място. Но какво ще кажете за функция, която показва всички интересни обекти в района, в който се намирате на 3-инчовия екран на фотоапарата? Това звучи като т.нар. добавена реалност и е част от екстрите, които новият Fujifilm FinePix F600 EXR предлага. Самата функция, която се грижи винаги да имате под ръка какво да снимате, се нарича Landmark Locator и черпи информация от огромна база данни, съдържаща хиляди интересни локации от цял свят. Съчетанието на GPS е Landmark Locator наистина страхотно и позволява както да се ориентирате, така и да откриете забележителности и атрактивни честа дори в град, където не сте били никога. Току що сте слезли на Централната гара в Берлин и се чудите как да стигнете до прочутия булевард Unter den Linden? Няма никакъв проблем, апаратът веднага ще ви предложи най-прекия маршрут между двете точки, както и ще посочи Райхстага, резиденцията на канцлера, Бранденбургската врата и всички останали забележителности, покрай които ще минете в краткото си пътуване. На картата може и собственоръчно да добавяте други локации, както и да съгласувате маршрутите с Google Maps.

Въпреки че на външен вид FinePix F600 EXR не е по-голям от своя предшественик F550 EXR, той притежава всички негови черти плюс допълнителна функционалност. Благодарение на подобрената функция за дигитален зуум, апаратът позволява правенето на много по-качествени снимки в далечина. Това е така, защото моделите с конвенционален дигитален зуум акцентират върху изображението като заострят краищата му, но по този начин се получават грозновати ефекти по ъглите. От друга страна FinePix F600 EXR преценява контраста в картината и прилага избирателно засилването на контраста само там, където това няма да доведе и до спад в качеството на изображението.

Сред допълнителните характеристики на модела са режим за свръхчувствителност 12 800 ISO, който едва ли ще използвате, сензор за стабилизация на образа (той вече е доста по-полезен) и 24-360 mm лещи с f/3.5 максимален отвор.

Освен снимки, може да записвате и видео клипове във Full HD (1080р) стандарт. Фото произведенията ви могат да бъдат качени и много бързо в YouTube и Facebook. Това става с програмата MyFinePix Studio, която се предлага от Fujifilm. Преди да пристъпите към снимките и клиповете обаче е задължително да се сдобиете със съответната карта памет, тъй като апаратът има само 33 МВ вътрешна памет. FinePix F600 EXR поддържа SD, SDHC и SDXC формат за съхранение.

Безспорно Fujifilm FinePix F600 EXR е страхотно ново предложение, а функциите, свързани с добавената реалност го превръщат и в незаменим помощник на всеки турист, тръгнал на поредното си приключение.

Автор: Филип Станиславов