Флаш памет: Flash Voyager GT USB 3.0 16GB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 26 дек. 2012

Макар да ни се струва, че ги ползваме от цяла вечност, USB паметите са на масовия пазар от около 9 години. През далечната 2003та си купих 64MB флаш за умопомрачителните 49 долара, прехвърлих върху него всичките си документи и даже плаках, когато един погрешно свързан USB порт я отнесе в небитието. От тогава до днес съм използвал и подарявал десетки флашки, като неизменно гледам две неща – да са в “златната среда” на наличните капацитети (нито най-голямата на пазара, нито най-малката) и да са от качествена марка. Има ли някой, който да не е чувал за Corsair?

Към момента Corsair предлагат на пазара 6 серии флаш памети и не ни беше особено лесно да изберем на кой модел да отделим внимание. Особено се колебахме между Voyager GT и Survivor Stealth, като в крайна сметка решихме да представим и двата. В настоящата статия ще разгледаме Voyager GT USB 3.0, който е и най-бързата серия, а Survivor Stealth-a ще оставим за друг път. Стандартните флаш памети USB 3.0 са до около 4 пъти по-бързи спрямо поколението USB 2.0. Флашките Voyager GT обаче са още по-бързи, с трансфер на данни до два пъти по-бърз от стандартните USB 3.0 и до 8 пъти по–бърз от скоростта на USB 2.0 устройствата. Ако при 2GB памети 20MB/сек бяха добра стойност, представете си да напълните една 128GB флашка с тази скорост и ще ви се изправят косите. Всъщност, удобството на флаш паметите винаги е вървяло с неудобство от бавното копиране, но това вече са неща от миналото. Включен в произволен USB 3.0 порт на един от служебните лаптопи, Corsair Voyager GT достигна реални 79MB/сек скорост на четене и 36MB/сек запис при прехвърляне на 9GB филм. Скоростите на USB 2.0 пък бяха на практическия максимум на стандарта, около 30MB/сек и 23MB/сек запис. И както подобава на една съвременна флаш памет, Voyager GT работи с Windows, Mac OS X и дори Linux без драйвери и без допълнителен софтуер, просто включвате и работите.

 Тестовете нямаше да са пълни, ако не бяхме засекли показанията под ATTO Disk Benchmark. Програмата показа скорост на четене до 144MB/сек и запис до 45MB/сек. Такива скорости превръщат Corsair Voyager GT в същински мини джобен диск, с който може да пренасяте своята мултимедийна колекция или да качите цяла операционна система, в случай че нещо непредвидено сполети вашия компютър. Наличните на българския пазар модели са от 16 до 128GB, така че със сигурност ще намерите капацитет по ваш вкус.

Няколко думи и за дизайна. Серията Voyager e със здрав гумиран корпус, предвиден за допълнителна устойчивост на удари. Някъде в нета попаднах на видео, в което газят такава флашка с автомобил, но дори и без такава екстремност, паметта е достатъчно надеждна, за да я носите навсякъде със себе си. От Corsair дори твърдят, че е прахо- и водоустойчива, което е само плюс. Класическият Voyager е в комбинация синьо и черно, а Voyager GT, като екстремно бърз модел, е в червено и черно. Иначе окомплектовката му е напълно стандартна – памет, хубав удължителен USB кабел и връзка, с помощта на което лесно можете да я носите на врата си. Има дори възможност за закачане на ключодържател, за да бъде винаги с вас – в крайна сметка тежи едва 19 грама. С две думи, ако ви трябва здрава, бърза и качествена флашка, Voyager GT e точно за вас.

Автор: Петър Йорданов