Тримата мускетари

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 31 окт. 2006

Омръзнало ли ви е от шутъри с мазна графика, които едвам докарват тридесет кадъра в секунда на вашата нещастна щайга? От MMORPG-та, чиито вманиачени играчи изпадат в нервна криза всеки път, когато видят някой току-що прохождащ нуб да странства из “техните” земи? От спортни игри, които вместо да се развиват към добро, правят крачка назад с всяко следващо издание и единственото по-съществено ново нещо в тях е обновената база данни на играчите и позагладените ръбове на полигоните? И от клонинги на любимите ви стратегии и RPG-та, които имат навика да заливат пазара на талази? Да? Защо тогава не пробвате нещо съвършено различно и отпускащо като “Тримата мускетари”? Едно класическо антистресиращо “тичай и скачай” приключение, преведено изцяло на български.

Първа по рода си

Това е първата игра въобще, вдъхновена от едноименния роман на Александър Дюма. Пристрастяващият й геймплей а ла Super Mario, достъпното й ниво на трудност и комикосоподобната графика я прави перфектния избор както за малки, така и за големи. Тя ще ви пренесе назад във времето в Париж през 1628 година, когато верните другари Атос, Портос и Арамис, известни повече като “тримата мускетари”, лентяйстват в местната странноприемница “Червената гълъбица” и обсъждат на по чашка последните новости: поредните мускетари са изчезнали безследно! И никой не знае абсолютно нищо по въпроса. Кой ли е виновен за това? Уви, всичко е забулено в пълна мистерия…

Портос ще спаси деня!

Тогава младият Д’Артанян нахлува в таверната с гръм и трясък с план как мускетарите да открият и спасят своите колеги. Броени секунди по-късно той е последван от злия граф Ксавие и не по-малко гадния му подчинен лейтенант Орсини. Настава свирепа битка, но в разгара на сражението нещастният Портос изхвърчава през прозореца като ракета, губи съзнание и по този начин се изплъзва от лапите на тези двама главорези.

Когато идва на себе си, Портос разбира, че приятелите му са отвлечени! Те са се борили храбро, но в крайна сметка Ксавие е надделял и ги е затворил в Бастилията. И това не е всичко – на сутринта ги очаква екзекуция! Естествено, някой трябва да ги спаси от тази тежка участ! Ще помогнете ли на Портос? Ще го преведете ли през десет нива и над двеста различни области, пълни с капани и опасни врагове, включително войници, прасета, паяци и таласъми, в името на вашите приятели? В името на Франция?

Пъзели, капани и противници

Макар и битките да са елементарни, пъзелите – очевидни, а повечето капани – не особено фатални, “Тримата мускетари” е достатъчно предизвикателна игра. Тя от онзи рядък тип “само още едно ниво и си лягам”. Пък и презентацията и външния й вид като цяло са меко казано пленителни. Играта се възползва максимално ефективно от т.нар. cell-shading, който придава един страхотен анимационен облик на всичко около вас.

Каквото и да си говорим, “Тримата мускетари” не представлява нищо революционно. Самият начин, по който е поднесено всичко, обаче е наистина уникален. С други думи: на по-малко от един-единствен диск ще откриете простичък, но зарибяващ стил на игра, цели три различни завършека на историята, в зависимост от действията, които сте предприели, и въобще – няколко часа откровено забавление със закръгления Портос, който е готов на всичко, за да спаси другарите си и да се върне в бленуваната “Черната гълъбица”, за да допие чашката си с винце.

Автор: Владимир Тодоров