Тест: Brain Trainer

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 22 авг. 2009

Кой е казал, че игрите трябва само да забавляват, като могат и да те научат на нещо. Поне такъв е случаят с Brain Trainer. С нея испанската компания Kitmaker прави дебюта си на пазара за джава разцъкни у нас. И то доста успешно. Защо? Ами защото когато стартираш с тест тип игра, си повече от смел. А когато я преведеш на езика на локаният пазар – тоест на български, си повече от професионалист. Е, има няколко дребни бъга, но цялостно играта е наистина попадение и първата по рода си у нас.

Brain Trainer е тест за интелигентност в джава формат. В него ще се изправиш срещу стандартните за всяка IQ главоблъсканица задачи. Започва се с числа. Уравнения, вадене и събиране, умножение и логични редици, в които трябва да намериш последната цифра. Продължаваме с думи и изречения. Пич/Клюн ти се дава за пример и след това трябва да намериш следващата двойка думи в подобно логчино и смислово съотношение една към друг. На финал са задачките, флиртуващи с бързата ти памет. Намери кое число, колко пъти е повторено в серия от 10 произволни или открий последната картинка, която да запълни серия от девет и да е логично подредена.

Всичко това се случва на дигитрализирана черна дъска, на която дърт професор – комбинация между Айнщайн, Фройд и хипи – ти показва дали си по-умен от него или мозъчният ти капацитет не може да се конкурира дори и с този на шофьор на самосфал.

Почуда в мен обаче извика напдиса !Правилно, ти си къртач!, останал от испанската версия. Явно преводачите в бързината са превели думата буквално, без да вложат кой знае каква умисъл, което води до комедийната интерпретация, че играещият е земекопен уред или в най-добрият случай – битов общ работник. Но това е дреболия, която бързо бива пометена от факта, че най-накрая имаме джава IQ тест на нашия си език на пазара.

Автор: Георги Панайотов