ТВ тунер: Pinnacle PCTV Quatro Stick

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 апр. 2010

Гледането на телевизия е един от най-разпространените начини за убиване на време, надминат вероятно само от браузването в интернет. А какво ще кажете за предложение, което ви позволява да съчетаете тези две неща? HD мониторите стават все по-достъпни, но в същото време по-голямата част от компютрите все още не разполагат с фабричен ТВ тунер. Ето защо трябва да изберете какъв вид да бъде допълнителният тунер, който искате да използвате. При PCI вариантът ще трябва да отворите самата кутия и да инсталирате картата, което отнема време и ценно място. От Pinnacle обаче ви предлагат алтернатива – PCTV Quatro Stick или ТВ тунер с размер, малко по-голям от този на стандартния USB флаш.

Безспорно компактните размери (9х2.3х1.3 см) на този тунер са неговото най-голямо предимство. Инсталира се с лекота на всяко РС или лаптоп, може лесно да се прехвърля от една машина на друга или просто да се носи в джоба. Към него върви и много компактна антена с дължина около 17 см (прибрана) и 50 см (напълно изтеглена). Насочването й и улавянето на HD, цифрови и радио сигнали с нея е много лесно.

За да се възползвате от джаджата, трябва първо да инсталирате съответния софтуер, който идва под формата на Pinnacle TV Center Pro. След това включвате устройството в свободен USB порт, добавяте антената и пускате програмката. При първото й стартиране тя сканира наличните канали и ви предлага списък с аналоговите, цифровите и FM радио сигналите във вашия обхват, както и интернет радиата. Пълното сканиране може да отнеме известно време, затова се подгответе за 5-10 минутно чакане. Разбира се, независимо от това колко голям може да бъде списъка с уловените сигнали, единственият начин да подберете тези, които са добри, е като ги пуснете през тунера. Разликата в качеството на картината се различава от програма на програма.

Интерфейсът на TV Center Pro е модерен и относително лесен за навигация. Бутоните за контрол са разположени предимно на големия панел в долната част на екрана. Чрез тях сменяте каналите, променяте нивото на звука, стартирате записването, паузирате и т.н. При желание менюто с бутоните може да изчезва, когато не е активно, да бъдат извиквани с движение на курсора или просто да се скрие завинаги. С помощта на VideoSpin, който също е включен в пакета, пък може да редактирате различни медийни носители като снимки и клипове.

Софтуерът позволява да паузирате програмите, които текат, както и да ги записвате – включително и като настроите деня, часа и програмата предварително – на вашия харддиск или директно на DVD. Наличните формати са H.264, DVB, DivX4, MPEG-1 и 2, както и MPEG-4, който е съвместим с PSP и iPod Touch. Последният вариант обаче става чрез допълнителна активация през сайта на производителя.

Към пакета върви и компактно дистанционно управление с 26 бутона, което се захранва от две ААА батерии. Трябва да се знае, че за разлика от самия тунер, който е съвместим с Windows Media Center, дистанционното не е. Също така изглежда, че дори собственият софтуер на Pinnacle има някои проблеми с идентификацията под Vista.

За оптимално представяне производителите препоръчват конфигурация с поне 1 GB RAM (ако използвате Vista или 7) и процесор Pentium M 1.7 GHz, но това би трябвало да е по силите на всеки съвременен лаптоп. Освен това звуковата и видео картите ви трябва да поддържат поне DirectX 9. В HDTV формат тунерът заема около 30-40 процента от възможностите на процесора, но за да сте сигурни в безпроблемната работа, трябва да разполагате с добър харддиск и да ограничите програмите, които вървят на заден план.

Заключението – тунерът Pinnacle PCTV Quatro Stick е отлична придобивка за всеки ТВ фен, а миниатюрните му размери го правят перфектен за употреба с лаптоп и в движение.

Автор: Филип Станиславов