Твърд диск: Intel 520 Series SSD 240GB

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 29 апр. 2012

Откакто се появи на SSD пазара през 2008 г. с тогавашния  X25-M, Intel реално е пуснала доста малко модели. При по-бюджетните предложения компанията продължи да използва собствения си контролер, докато за хай-енд 6 Gbps SATA дисковете Intel се доверява на  Marvell. Днес ще се спрем върху един модел на Intel, който се явява заместител на 510 серията на Marvell.

Още в самото начало ни очаква една изненада – колкото и да не ви се вярва, Intel 520 Series SSD 240GB ползва контролера SandForce SF-2281, който е известен по-скоро с липсата на стабилност. За щастие последния фърмуерен ъпгрейд оправи ако не всички, то поне повечето от проблемите на контролера и очевидно в Intel са толкова уверени, че новият диск няма да дава дефекти, че дори предлагат най-дългата гаранция в SSD сегмента – цели 5 години.

Освен самият диск в комплекта влиза още 3.5-инчова адаптерна скоба, в случай, че в кутията ви няма място за 2.5-инчов диск, molex-SATA захранващ кабел, SATA 6 Gbps кабел, инсталационен диск и един направо гигантски стикер, който може да залепите на видно място, за да се похвалите от супербързия си SSD диск.

След като помисляме за секунда върху тази солидна гаранция, махаме лепенката и пред нас е дискът в цялата му прелест. Ако ви се струва, че Intel 520 Series SSD 240GB наподобява на нещо, което вече сте виждали, то бъдете сигурни, че не се лъжете. Той е практически идентичен с останалите хай-енд SandForce 250GB дискове. Чиповете носят логото на Intel, но са производство на Micron. Комбинацията от Intel и SandForce все още изглежда странно, но компанията упорито подчертава, че в продължение на години изглажда проблемите по контролера и че след последния фърмуеър потребителите няма да имат причина да се оплакват.

Инсталационната програма е доста удобна и прави успешен опит да покрие всичките ви нужди. От системни ъпдейти през изтриване на информация и фини настройки, в приложението присъстват всевъзможни опции. Оказва се обаче, че поради някаква причина програмата не е съвместима с дъното Intel X79 и в резултат голяма част от нейната функционалност е орязана. За щастие въоръжената с Z68 дъно машина, на която са проведени тестовете, няма подобни проблеми.

Може би най-доброто и обективно приложение за измерване на показателите на SSD дисковете е PCMark 7. То наблюдава т.нар. real world performance или с други думи използва реални Windows програми, за да следи как се представя диска. За разлика от PCMark Vantage, PCMark 7 е създадена специално за SSD дискове. Едно от първите неща, които идват на ум при обявяването на резултатите е, че бенчмаркът определено изравнява показателите при повечето SSD модели. Независимо дали става въпрос за базов 128-гигабайтов модел или хай-енд 24—гигабайтов диск, нито SandForce, нито Marvell диск може да се похвали с качествено по-бързи резултати. При тестовете с PCMark 7 Intel 520 Series SSD 240GB постига 5349 точки, което е малко по-малко от  конкурентите OCZ Vertex 3 240 GB (5357) и OCZ Vertex 3 Max IOPS 120 GB (5413). Дискът на Intel изпреварва моделите A-Data S511 120 GB (5358), Crucial M4 128 GB (5287) и OCZ Agility 3 120 GB (4957). Както се вижда, разликите между челото и дъното на своеобразната класация не са чак толкова големи, което потвърждава тезата, че реалните показатели просто не могат да достигнат абсолютните стойности, декларирани от производителя.

По отношение на разхода на енергия трябва да знаете, че макар да са по-икономични от механичните твърди дискове, SSD дисковете не са от съществено значение за цялостната консумация на енергия на системата, дори ако сте наистина претенциозни в избора си. Тестовете стават с помощта на IOMeter 1.1.0 RC1, като целта е да се измери разхода при покой, при достъп до произволно разпръснати данни (което е най-лошият вариант) и при достъп до последователни такива (при който вариант разходът е най-малко, защото данните са под ръка и съответно това е най-добрият сценарий). При покой Intel 520 Series SSD 240GB харчи 0.77 вата, при работа с подредени данни разходът нараства на 2.13 вата, а с произволни данни достига до 2.78 вата.

Марката Intel вероятно създава определени очаквания, но в конкретният случай това не е всичко. Дори да успее да подобри стабилността на контролера си – а това само времето може да покаже – Intel 520 Series SSD 240GB не е по-различен от останалите хай-енд SSD модели. С други думи, производителността е много висока, но горе-долу на същото ниво, на което и при останалите дискове от този сегмент. Едно немалко препятствие пред потенциалните купувачи е цената. Обикновено качественият продукт върви със съответната висока цена и само по себе си това не е минус, а по-скоро въпрос на възможности. В случая обаче 700 лв. наистина са прекалено много за 240 GB  SSD, при положение, че на пазара има модели с идентични характеристики за не повече от 550 лв. Ако показателите не се различават съществено, то реално единственото предимство на Intel 520 Series SSD 240GB е 5-годишната гаранция. Ако това е в състояние да ви убеди и разполагате с нужните средства, то няма причина да не посегнете към този диск. За всички останали потребители, които обичат внимателно да претеглят плюсовете и минусите обаче е препоръчително да потърсят другаде.

Автор: Филип Станиславов