Твърд диск: Corsair Force GT 240GB SSD

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 окт. 2011

Откакто показа за пръв път своя дебютен 230-гигабайтов Force GT модел, Corsair разнообрази линията SSD дискове с още доста варианти. Така в момента се предлагат дискове с капацитет 60, 120 и 240 GB, последният от които ще разгледаме този път.

Първият и най-важен извод от горното е, че потребителите вече имат възможност за по-прецизен избор, що се отнася до варианти, така че да изберат оптималното съотношение капацитет-цена. С вместимост от 240 гигабайта и максимална скорост на четене и писане Corsair Force GT 240GB SSD със сигурност е едно от най-добрите предложения, на които може да се натъкнете в SSD сегмента. 

Дискът идва в стилна опаковка, типично в традицията на Corsair. Издържана в черно и червено, на лицевата й страна е изобразен самия диск, капацитета му и няколко хващащи окото данни като тези за максимална скорост на четене и записване (съответно 555 mb/s и 525 mb/s). В самата кутия ще откриете два отделни пакета – в единия е разположен диска, а в другия има адаптерна скоба, 3.5-инчов адаптер  и необходимите за монтаж винтчета.

Самият диск е с червен цвят, което е смело и нестандартно решение, особено за новите SandForce-базирани  SSD дискове на пазара. Друго нещо, което няма да срещнете често в наши дни е алуминиевият корпус, в който се съхранява диска. Повечето SSD производители постепенно преминаха на по-евтиния пластмасов вариант. На задната част на диска са разположени четирите слота за винтчета, с чиято помощ ще го инсталирате в адаптерната скоба.

Corsair Force GT 240GB SSD има 16 модула NAND флаш памет за общ RAW капацитет от 256GB. След формата за потребителя остава 224GB пространство за съхранение на информация.

Програмата ATTO е удобен софтуерен инструмент, който повечето производители използват, за да определят максималните скорости на четене и писани , които да представят на потребителите, рекламирайки новите си продукти. За щастие в случая с Corsair Force GT 240GB SSD няма никакво разминаване между посочените на опаковката стойности и реалните тестови резултати. ATTO регистрира скорост на четене от 557 mb/s и на писане от 504 mb/s – резултат, който може да бъде постигнат единствено благодарение на SandForce SF-2281 процесора.

Няма съмнение, че Corsair Force GT 240GB SSD е един от най-добрите – ако не и най-добрият – продукт в категорията на ултрапроизводителните SSD дискове. Освен че е качествен и надежден продукт, чието реално представяне съвпада с рекламните девизи, дискът се предлага с типичната за  Corsair поддръжка, аксесоари и тригодишна гаранция. Тези елементи от офертата постепенно се превръщат в норма на пазара, като един от „виновниците” за това е именно компанията. Колкото до самата Corsair Force GT серия, тя вече даде заявка за водеща позиция в SATA 3 SSD надпреварата.  

Автор: Филип Станиславов