Тактика: Wolfenstein

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 сеп. 2009

След известно отсъствие Би Джей Блазкович се завръща. При това точно навреме, за да осуети пъкления план на нацистите да се сдобият с окултна сила, която ще им позволи да преобърнат хода на войната. От неговите смели действия зависи дали това ще стане – а на вас се пада задачата да го направлявате по време на скитанията му из Айзенщад. Затова да не губим време, а да се заемем с

основните положения

Айзенщад не е мегаполис, но в него има доста интересни обекти и предмети. Последните идват под формата на злато, секретна информация (intel) и апокрифи (Tomes of Power). Всички те ще ви помогнат по един или друг начин, но както обикновено парите са най-важното средство. Торбите злато, които в последствие приемат формата на хубави американски долари, са средството за закупуване на ъпгрейди по оръжията и екипировката ви. Трябва да знаете обаче, че цялостната идея на авторите на играта е да ви накарат да вземате стратегически решения, когато боравите с ресурси и ъпгрейди. Причината е, че парите никога няма да са прекалено много и съответно никога няма да може да закупите всички ъпгрейди, които са достъпни. Ето защо винаги трябва да се стремите да откриете колкото се може повече злато по време на пътешествията си.

Другите два вида предмети също са важни и си заслужава да си отваряте очите за тях. Секретната информация идва под формата на различни документи, писма, снимки и чертежи, на които може да се натъкнете. Повечето от тези документи ви дават просто допълнителна информация за неща, които иначе не са представени в играта, като например допълнения към историята. Понякога тази информация може да се окаже важна за непосредствената ви задача, макар в повечето случаи просто да е допълнение. Някои от документите обаче ви дават възможност да отключите нови ъпгрейди за оръжията си, което ги прави наистина важни.

Апокрифите са доста по-малко на брой и са добре скрити, но ако успеете да се доберете до някой от тях, ще увеличите значително мощта си, която получавате от Veil.

За арсенала в играта ще стане дума малко по-късно, но трябва да знаете, че неговото обновяване е от ключово значение за успеха ви. Ъпгрейдването става на черния пазар, който е представен от мрежа тайни магазини, които държат двама братя. Цените във всички магазини са еднакви, така ме няма нужда да търсите най-добрата оферта. Не забравяйте обаче, че първо трябва да отключите даден ъпгрейд, преди той да е достъпен.

Ъпгрейдването на оръжията е единственото нещо, за което трябва да давате пари в играта. Това правило не е толкова трудно за спазване, като имате предвид, че има само още едно нещо, за което може да харчите. Черният оръжеен пазар ви предлага и муниции за вашите оръжия, но това пък е единственото нещо, което трябва да подминете. Ограничените финансови ресурси, които може да придобиете, правят купуването на муниции истинско прахосване. Ако търсите по-внимателно из складове или шкафове, или пък просто претърсвате труповете на убитите врагове, ще може да се сдобиете с достатъчно патрони.

Нищо не може да замени безценния опит, натрупан по време на игра, но следните

няколко златни правила

могат да се окажат не по-малко полезни. Класическо правило при всички шутъри, което ще срещнете и тук, е винаги да държите оръжието си заредено. С други думи, не чакайте докато изпразните пълнителя, а използвайте всеки миг затишие, за да презаредите. Ако например току що сте застреляли двама души с карабината си Kar98, това означава, че имате още три налични куршума. Вместо да чакате обаче, презаредете веднага и така ще сте готови да посрещнете следващата група врагове с пълен пълнител.

Когато стреляте, не го правете безразборно, а се прицелвайте внимателно. При всеки удобен случай използвайте десния бутон на мишката, за да имате по-добра видимост и чак тогава натиснете спусъка. Разбира се, при автоматичните оръжия прицелването не променя нещата чак толкова много, но при карабината е абсолютно наложително. Освен това се опитвайте да уцелите главата или гърдите на врага, защото пораженията там са най-силни.

Както вече бе споменато, не си заслужава да пилеете пари за мунициите и гранатите в играта. Вместо това отделете малко време, за да ги събирате в движение. Почти всеки противник, въоръжен с огнестрелно оръжие, ще остави след себе си някакво количество патрони, а освен това може да откриете такива и на различни места по картите. Оглеждайте се за шкафове, чекмеджета, гардероби и тайни складове.

Wolfenstein е екшън игра, но това не означава, че трябва да минавате мисиите на един дъх. Освен муниции, из нивата може да откриете още злато, секретни документи и апокрифи. Веднъж открит, секретният документ трябва да се прочете, за да бъде усвоено неговото съдържание, а това става с цената на няколко секунди. Ето защо понякога е добра идея първо да разчистите помещението от врагове, след което да го претърсите из основи.

Би Джей не е супермен и може да понесе ограничено количество поражения. Макар че ще може да възстановите здравето си само след няколко секунди, по-добре се опитайте да изобщо да не стигате дотам. Използвайте прикрития, когато това е възможно. За съжаление в играта липсва една основна функция – възможността да надничате зад предмети и ъгъли – но ще трябва да се справите и без това.

Предните две правила логично водят до следващото – не бързайте! Стремглавото нахълтване в ново помещение обикновено не е добра идея, защото е доста вероятно да се изложите на мушката на противника. Освен това така винаги може да пропуснете някой ценен предмет в бързината. Вместо това изчакайте екшънът да ви открие сам, вместо да бъде обратното.

Парите са ценно нещо, но те служат за само една цел – ъпгрейд! Не пестете излишно пари, защото те ще ви служат по-добре под формата на ново приспособление за оръжието. Само че преди да го купите, убедете се, че наистина ще го използвате. Това е така, защото макар че може да продадете обратно даден ъпгрейд, това ще стане само за 50 процента от цената, която първоначално сте платили за него. Съответно така ще загубите пари, а ако въпросният ъпгрейд е доста скъп, загубата ви ще бъде твърде голяма. За да минимализирате риска, изработете си стратегия за това какво искате да купите. Ако сте си харесали даден ъпгрейд, по-добре изчакайте малко и спестете пари, вместо да ги дадете за друг, който не ви ползва.

Опознайте оръжията си и използвайте винаги това, което е най-подходящо за ситуацията. Във всеки момент има оръжие, което е по-добро и такова, което не е и е глупаво да използвате второто, при положение, че имате на разположение правилното. Например МР40 е отличен избор за стрелба по групи, особено когато се намират на близко разстяние. От друга страна, карабината Kar98 – особено когато е снабдена с по-точен мерник – става чудесен избор за стрелба по цели на средно и далечно разстояние и иззад прикритие. Най-важно е, че нямате ограничение за носените оръжия, така че се възползвайте от това.

Ако ситуацията стане твърде напечена или просто не знаете накъде да се отправите, допитайте се до компаса на екрана. Той услужливо ще ви покаже пътя до следващата ви задача. Така няма да се изгубите и ще си спестите ценно време, което иначе може да прекарате в лутане.

Оръдията на труда

в играта са два вида: конвенционални и нестандартните оръжия, а към тях трябва да прибавим и окултните сили. Всичко подлежи на ъпгрейд, но повечето имат доста сходни опции – капацитет, точност, щети, презареждане – затова ви посочваме само по-важните.

Карабината Kar98 е отлично оръжие, ако направите съответните ъпгрейди. Проблемът е, че всички те са почти еднакво необходими. Тя може да бъде снабдена с big bore ($1000) за по-големи щети, stripper clip ($1500) за по-бързо зареждане, improved rifling ($500) за точност, а sniper scope ($2500) я прави страховита от далечно разстояние.

Картечният пистолет МР40 има нужда от big bore ($2000), за допълнителен демидж, докато автоматът МР43 може да стане страховит, ако му сложите improved rifling ($500) за точност. За целите на играта горните две оръжия са почти взаимнозаменяеми, така че може да се съсредоточите върху ъпгрейда само на едно от тях, например на МР43. Заглушителите, които се предлагат за всички огнестрелни оръжия са практически ненужни.

Flammenwerfer е перфектно оръжие за близък радиус и в затворени помещения, а с помощта на рump override ($500) ще му даде още по-голям обхват.

Panzerschrek е тромаво и неточно оръжие, а мунициите за него са твърде малко, ето защо то има относително ограничено приложение.

Гранатите имат ъпгрейд за по-големи щети (fragmentation) и за по-голям радиус (high explosives), които са еднакво добри. Ако просто заложите на количеството, за вас е ammo satchel ($2000), който ви позволява да носите повече от тях.

Leichenfaust 44 е може би най-препоръчителното оръжие за битките с босове. За целта обаче първо му добавете iridium canister ($1500) за повече изстрели и planck refractor ($2000) за по-голям обхват.

Tesla gun има цели шест ъпгрейда, но се съсредоточете върху придобиването на step transformer ($1000) за поражения и current induction ($2000), с чиято помощ ще може да поразите няколко врагове едновременно.

Particle cannon се нуждае преди всичко от flux arc ($2000), с чиято помощ може да фокусирате върху целите си и така да пестите ценните муниции за това оръжие.

Empower увеличава силата и пробивността на куршумите ви. Има два ъпгрейда – piercing crystal ($1000), който позволява на куршумите да преминават през повечето леки прегради и penetrating crystal ($2000), с който те минават през камък, метал и бетон.

Mire ви позволява да забавите времето, така че да са прицелите добре или да преминете през невъзможно наглед препятствие. Чрез slowing crystal ($1000) всичко около вас буквално замръзва, докато shearing crystal ($3000) унищожава войниците около вас, без обаче да засяга окултните ви противници.

Shield намалява поетите щети и чрез reflective crystal ($1000) насочва куршумите обратно, докато reactive crystal ($3000) просто унищожава онези, които се докоснат до щита.

Автор: Иво Цеков