Тактика: CoD: Modern Warfare 2

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 ное. 2009

Играта на CoD: Modern Warfare 2 в мултиплейър е истинско предизвикателство, което е невъзможно да се опише в няколко реда. Безспорно обаче различните видове игри са неговия гръбнак. Ето защо ви предлагаме полезни съвети за оръжията, екипировката и тактиката, които трябва да изберете за някои от популярните режими.

Free-for-All

Оръжия: Играта „всеки за себе си” е най-бързият начин да влезете в света на MW2, както и лесна възможност да качите нива и да тествате оръжията си. Тук от ключово значение е вашата мобилност, тъй като единствената ви задача е да се движите по картата и да убивате враговете си. Първото ви оръжие може да бъде P90, който сам по себе си съдържа повече куршуми от останалите. Комбинирайте го с Akimbo Attachment и имате двойно по-голяма огнева мощ. Второто ви оръжие е PP2000, отново с Akimbo – така имате два слота, но четири скорострелни оръжия, които доставят непрекъснат поток от олово.

Екипировка: Изберете Claymores за допълнителна екипировка, защото в този тип игра може просто да ги поставите някъде и неминуемо някой ще се натъкне на тях. Добри места за поставянето им са ъгли, входове или точки, откъдето се минава често. Вземете още Stun Grenades, с които не само забавяте враговете, но и разчиствате помещения.   

Умения: Вашите три Perks тук имат точно определена цел: да ви осигурят максимална подвижност. Marathon ви дава възможност да спринтирате безкрай, а ако имате Pro версията, ще може да катерите препятствия по-бързо. Използвайте това, за да се придвижвате бързо от място на място и така да покривате максимално широк периметър. Тъй като оръжията ви нямат особена огнева мощ, задължително се нуждаете от Stopping Power. Той увеличава щетите и превръща картечния ви пистолет в автомат, като обаче запазвате високата скорост на стрелба. Steady Aim е чудесна комбинация с двойните ви оръжия, с които не може да стреляте през мерник. С помощта на това умение мерникът ви ще се стесни допълнително и ще ви даде нужното преимущество при стрелба. За Deathstreak вземете Painkiller поради факта, че във всеки момент може да се окажете на нечия мушка.

Тактика: Тук всеки е ваш враг, затова стреляйте по всичко, което мърда. Тъй като оръжията ви нямат голям обхват, ще трябва да се движите непрекъснато, за да сте близко до горещите места. Мобилността е важна, както и доброто разполагане на мините. Обиколете дадена точка, очистете я и продължавайте нататък – това е смисълът на играта. Екипировката ви не е подходяща за camping, така че ако това е вашата цел, ще трябва да подмените някои оръжия.

Team Dеathmatch

Оръжия: Отново класическа игра, в която сте разделени на два отбора, а единствената цел е изтреблението на противника. За основно оръжие вземете ACR, снабден със заглушител и Red dot sight (чрез умението Bling). Това ви дава точна стрелба, като в същото време сте по-труден за откриване от врага. Ако играете на по-голяма карта, може да смените Red dot с ACOG. Второто ви оръжие е Glog 18 с Red dot и Extended Mags. Това ви дава отлична опция, ако първото оръжие остане без муниции или искате да смените бързо, вместо да презареждате. Не забравяйте, че изваждането на второто оръжие като цяло е по-бързо от презареждането.

Екипировка: Вземете Flash grenades, с които покривате периметър, а също може да ги използвате при влизане в помещения.

Умения: Bling се очертава като любим избор на играчите и с право. С него може да сложите по две приставки на главното си оръжие, а ако имате Pro версията – и на второто. Експериментирайте с него, за да създадете различни комбинации. За второ умение вземете Lightweight, защото бързото придвижване в Team Deathmatch е много важно. Така избягвате засади, а при далечна стрелба може лесно да стигнете до прикритие. Накрая идва Ninja, което ви дава нужната секретност при придвижване, особено когато срещу вас е цял отбор. За Deathstreak вземете Final Stand, който е подобен на познатия Last Stand, но с тази разлика, че всъщност може да оживеете. Ако успеете да не получите втори удар в продължение на десетина секунди, това ще ви върне в битката. Също така бъдете сигурни, че сте убили враговете ви, защото те също могат да го използват.

Тактика: Тъй като при смърт веднага се връщате в игра, не пестете муниции и гранати, защото това е игра на точки. Използвайте укрития, тъй като трудно ще бъдете засечени, но не забравяйте, че оръжията ви имат по-малък обхват заради заглушителя. След един-два успешни изстрела е добре да смените терена, тъй като враговете често се връщат към последното място, където са ви видели, а могат да ви разкрият, наблюдавайки killcam-а.

Capture the Flag

Оръжия: Интересен състезателен режим, в който трябва да плените колкото може повече пъти знамето на врага и да го върнете във вашата база в рамките на 10 мин. Необходим ви е силов клас, с който с лекота да атакувате противниковата база. За първо оръжие вземете SCAR-H Grenade, обзаведен с Grenade Launcher и Holographic Sight. Вторият ви избор може да бъде Thumper, който идва с две гранати.

Екипировка: Frag Grenade е задължителна, особено ако използвате метода cooking – тогава тя ще експлодира директно в или над целта, което я прави особено трудна за избягване. Flash Grenade също ще ви помогнат за традиционното разчистване на помещения.

Умения: Отново започваме с Bling, което в случая придава нова сила на оръжието ви. За съжаление ако имате Pro версията, няма да може да се възползвате от нея, за да добавите приставка на второто ви оръжие. След това в играта влиза Danger Close – с цели пет експлозива у вас се превръщате в истинска ходеща бомба. Това умение увеличава ефекта и радиуса на гранати, ракети, гранатомети, С4 и Claymores. Накрая вземете Scrambler, за да останете незабелязан от радара на враговете. В даден момент те ще се усетят за това и ще почнат да ви търсят, но може да го използвате като предимство: опрете гръб в някоя стена и просто изчакайте да минат, после действайте. За Deatstreak отново е подходящ Final Stand.

Тактика: Задължително някой трябва да пази флага, а е добре около него да се разположат мини. Използвайте Thumper за атака на противниковата база, за да разчистите първоначално терена. После превключете на основното оръжие и не забравяйте гранатите, които сега имат още по-силно действие. Ако след 10-тата минута резултатът е равен, влизате в 30-секундно продължение, затова е добре да запазите един killstreak за тогава.

Demolition

Оръжия: Този режим е нов за поредицата и наподобява Search&Destroy с разликата, че тук трябва да сложите бомбата на двете места, за да спечелите. За първо оръжие подходящ е FAMAS, снабден с Thermal Scope, който ви позволява да откривате врагове от голямо разстояние и при димни завеси, които са често използвани в този режим.

Екипировка: Tactical Insertion ще ви помогне да се появите отново максимално близко до някое от местата, където трябва да сложите бомбата. Традиционно добри места са покриви или закътани точки, които не могат да бъдат видени лесно. Игра като Demolition направо изисква да имате Smoke Grenades под ръка. От тях ще получите по една за всеки живот, така че я използвайте внимателно. Пушекът създава отлично прикритие на голяма дистанция. Не забравяйте обаче, че Heartbeat Sensor и Thermal Scope „виждат” през дима.

Умения: One Man Army ви дава необходимата за играта гъвкавост. То заема мястото на второто ви оръжие, но за сметка на това може да смените целия си клас за 5 секунди (в Pro варианта). Използвайте го, за да разполагате с мощен клас, когато нападате и camping клас, когато защитавате базата. Продължавате с Cold Blooded, който може да комбинирате с Ninja, за да постигнете тотална неуязвимост от радари, Air Support, Sentry Guns, Thermal Scopes и Hеarbeat Sensors. Освен това името ви няма да се изписва над главата, така че противниците често нямат да могат да ви различат, докато не видят съобщението „Вomb Planted”. За Deathstreaк вземете Martyrdom – така в случай, че някой ви убие веднага, след като сте сложили бомбата, ще бъде неприятно изненадан.

Тактика: Разделянето на екипи вътре в отбора е задължително. Ако той се състои от 6 души, може да сформирате 2 групи по трима играчи или 3 по двама. Челният екип напредва, разчиствайки пътя и предава всичката важна информация за разположението на противника нататък. Необходими са търпение и добра координация. Възможен е и съвсем друг подход: реално враговете ви трябва да поставят бомби в двете бази, за да спечелят; една не им върши работа. В такъв случай може да позиционирате целия екип около едната база и просто да не им дадете достъп до нея. Изберете място, което може да се защитава лесно, и задължително имайте на разположение човек със снайпер.

Hardcore

Тук нещата се променят значително, защото не може да разчитате на нито един от показателите, на които обикновено не обръщате много внимание, но ги има, като HUD, карта и т.н. Готова рецепта не съществува, но ето няколко полезни съвета. Тъй като нямате мерник, може да използвате оптически за оръжията си. Стрелбата тук е по-предпазлива, защото дори един изстрел може да е фатален. По-слаби оръжия като картечните пистолети може да изискват повече, но при всички положения няма да се наложи да изпразните пълнителя си, за да свалите някого. В същото време по-високата уязвимост на противниците ви позволява да пробвате изстрели, които обикновено не бихте счели за нужни. Представете си, че видите ръка или крак, които се подават зад някакво препятствие. Нормално бихте го пропуснали, но не и тук. Особено когато използвате висококалибрено оръжие, изстрел в крайника може и да убие. Не забравяйте, че имате възможност да стреляте и през различни предмети. Липсата на радар ви прави зависими от UAV данните или Heartbeat Sensor, ако имате такъв. Често пъти очите и ушите ви ще бъдат единствената следа към врага. Така например в Hardcore нямате индикатор за хвърлена до вас граната, така че веднага щом чуете отличителния звук от падането й, бягайте.

Автор: Иво Цеков