Тактика: Call of Duty: Black Ops

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 ное. 2010

Онлайн шутърът на годината вече е тук и е време да ви предложим някои полезни съвети за това как да постигнете най-добри резултати. Ако сте ветерани в поредицата – а това е доста вероятно щом четете тези редове – сте наясно с основните положения. Ако сте новаци, практиката си остава най-добрият първоначален учител, но при всички положения е добре да хвърлите едно око на отделните режими на игра. Колкото за Wager мачовете, те са новост в играта, така че всеки ще има нужда от допълнителни съвети как да се представи в тях. Тук ще направим преглед на по-важните режими на игра.

Free-for-All

Всеки срещу всеки е най-лесният режим и добро начало за всеки, независимо от уменията, тъй като залогът е най-малък и дава добра възможност да опознаете картите. За разлика от отборните режими и най-вече Team Deathmatch, най-добрата стратегия за F-f-A е винаги да гоните килове, дори ако в процеса самите вие бъдете убивани. Тук спокойно може да имате отрицателен kill/death баланс и пак да спечелите, тъй като важно е кой ще достигне пръв точковия лимит.

Поради това играта ви може да се базира на две стратегии. Едната е по-агресивна и включва непрекъснато обикаляне из картата и търсене на контакт с враговете. Това е рискован вариант, но дава възможност да натрупате бързо необходимите килове и да решите играта във вашата полза.

Другият начин е да си харесате част от картата, която да приемете за „своя” и да патрулирате в нея, наказвайки всеки, който се изпречи пред погледа ви. В този случай оръжието със заглушител е задължително. По възможност мястото трябва да бъде с не повече от един-два изхода, които лесно да държите под око.

Тъй като споунването е напълно случайно, не веднъж и два пъти ще загинете от изстрели в гърба. Ето защо създаването на стелт стратегия може е доста важно. Някои ключови Perks, които може да използвате в този режим са Ghost, Scavenger, Hacker и Ninja. Изборът между Hacker и Ninja е труден, защото без Hacker Pro няма как да останете скрити за Motion Sensor-а. Друга възможност е да се откажете от Ghost и Scavenger за сметка на Hardline, с чиято помощ ще трупате killstreaks по-лесно.   

Особено важен Killstreak тук е Spy Plane, който ще ви помогне да локализирате враговете си на картата. Избягвайте Care Package, защото шансът някой да ви застреля, докато усвоявате съдържанието им, е голям. В същото време обаче може да ги използвате като примамки за алчни врагове.

Ако ще се придържате към дефанзивната тактика, задължително вземете Motion Sensor или Camera Spike, за да покриват единия изход.

Wager Match

Те са разновидност на Free-for-all, която прави своята премиера в Black Ops. Идеята е, че там залагате вашите CoD точки срещу тези на останалите съперници, а вариантите са четири.

One in the chamber – един пистолет, един куршум и още един за всеки кил. Пропуснете и оставате само с нож. Във всеки рунд от този мач имате ограничен брой животи. Когато те бъдат изчерпани, за вас остава само надеждата, че резултатът ви е достатъчно висок, че да се надявате на печалба. One in a chamber изисква прецизна стрелба, добро ориентиране в ситуация и много бързи реакции. За части от секундата трябва да вземете решение дали да изстреляте единствения си куршум, а ако не уцелите, трябва да сте готови да спринтирате към най-бързото укритие.

Избягвайте открити пространства и често използвани маршрути. По-добре е да се придържате до различните помещения, но внимавайте на завоите и ъглите. Тъй като с намаляването на броя на играчите над картата започват да прелитат Spy Planes, няма как да се надявате на крайна победа само чрез кампене. С подобна стратегия ще имате известен успех, но когато самолетите разкрият позицията ви, бъдете сигурни, че бързо ще се придвижите на безопасно място.

Sticks and stones – арбалет, балистичен нож и томахавка. Убийте някого с томахавка и той ще банкрутира. Това е страхотен режим, който изправя играчите в бой един срещу друг, въоръжени само с метателни оръжия. Подобно на One in a chamber, тук на по-късен етап също се появяват Spy Planes

Този режим е подходящ за усъвършенстване на боравенето с въпросните три специални оръжия. Тъй като кил с томахавка води до незабавен банкрут, винаги трябва да се готови да я използвате, ако съзрете възможност. В крайна сметка можете да си я приберете след това. От двете основни оръжия като че ли по-лесно се борави с арбалета. Освен това той убива незабавно. Атакувайте първо с ножовете (не забравяйте да си ги приберете), след това използвайте арбалета. Той е полезен и за стрелба от далечина, ако забележите, че някой се укрива. Особено подходящи са някои запалителни предмети, които могат да убият врага с индиректна експлозия.

Gun Game – стартирате с пистолет и си проправяте път през 20 нива от различни оръжия. Печелите играта, когато убиете някого с последното оръжие. Ако ви убият с нож, падате едно ниво надолу. Gun game е особено интересен режим, защото ви дава възможност да покажете какво умеете с всяко едно оръжие от пистолети и автомати до експлозиви. Бързината тук е от ключово значение, тъй като този играч, който регистрира килове с всички оръжия печели. Единственото, което има значение, е следващият кил, така че не се тревожете, ако умрете.

Тъй като кил с нож ви сваля едно ниво надолу, по принцип избягвайте размяна на удари от близо разстояние, освен ако не сте съзрели отлична възможност. Да се идентифицира и убие с нож водещия играч е трудно, така че това наказание е по-скоро начин за изравняване на силите, отколкото директна тактика срещу първия.

За разлика от Stick and stones, където може да увеличите уменията си с даден тип оръжие,  Gun game е прекалено бърз и динамичен режим, който не ви дава допълнителни качества.

Sharpshooter – всички играчи използват едно и също оръжие, което се сменя периодично. Натрупаните кillstreaks ви дават Perks и увеличават спечелените точки. Когато умрете, губите спечелените Perks. Основното предизвикателство тук е да покажете умения със случайно оръжие и случаен attachment. Постигането на кillstreaks е възможно, тъй като първите ви три кила отключват временен Perk. Ако постигнете добра серия и се възползвате от активния score multiplier, имате добър шанс за крайната победа, дори ако друг играч има повече килове от вас. В резултат този режим ви кара да използвате комбинирана стратегия, която включва както агресивна, така и предпазлива игра.     

Team Deathmatch

Тук съотношението kills/deaths е това, от което зависи изхода на мача. По-добре е да сте 5-0, отколкото 15-20. Защо? Защото във втория вариант едновременно играете лошо и давате възможност за killstreak на противниковия отбор. В режимите с конкретна цел е напълно приемливо да жертвате килове, за да я постигнете, но тук не е така. Да останете живи е първата ви най-важна задача.

Другата е да внимавате при споунването. При TD първоначалните места за споун на двата отбора са фиксирани, но след това се променят спрямо темпото на играта. Като правило, ако вашият отбор наближи опасно близо до споун точките на врата, противниците започват да се споунват някъде другаде, като понякога това може да стане точно зад гърбовете ви.

Поради това добра стратегия е да локализирате споун точките на врага и да не позволите на новопоявилите се противници да избягат. В този случай с предимство са далекобойните оръжия, тъй като онези с малък и среден обсег – пистолети, помпи и картечни пистолети – изискват да навлезете прекалено надълбоко в територията на противника.

Придържайте се близко един до друг, но не прекалено, за да не дадете възможност на врага да регистрира мултикил от една-единствена граната.

При избор на екипировка трябва да знаете, че тук няма конкретен шаблон, тъй като трябва едновременно да нападате и да се защитавате. Един оригинален подход е да снабдите целия екип със стелт perks и заглушители. Един цял стелт отбор с Ninja и Hackers е особено труден, ако действа организирано. Ако обаче нямате възможност да бъдете част от координиран отбор, ето няколко други полезни съвета.

Hardline и Scavenger са добър избор за Perk 1, тъй като с първия ще трупате по-лесно killstreaks, а с втория няма да се налага да сменяте оръжията си в средата на битката, тъй като ще имате достатъчно муниции. Second Hand Pro също може да бъде полезен, тъй като ако някой съотборник успее да ви съживи, това реално пречи на другия отбор да запише един кил.

Избора на Perk 2 зависи най-вече от личните ви предпочитания и начина, по който може да съчетаете умението с оръжията си. Hardened заслужава внимание, тъй като може да ви помогне за килове, които иначе са трудно постижими. Правилото е, че по-скоро трябва да използвате оръжия, с които вече сте свикнали, отколкото да експериментирате. Ако сте на другата крайност и не кооперирате със съотборниците си, стелт вариантът на екипировка е за предпочитане. Ако обаче действате повече като екип, тези екстри губят значение.

Domination

Един любим режим, чиято цел е проста – имате три точки, които трябва да овладеете и контролирате. Времето, за което контролирате дадена позиция, ви носи точки. Отборът, който пръв достигне 200 печели мача.

Най-добрата стратегия за Domination е да овладеете и задържите две точки, като в същото време попречите на вражеския отбор да постигне нещо повече от контрол над третата позиция. Подредбата на самите позиции е различна. На някои карти те са в права линия, на други образуват триъгълник или са разхвърляни дори още по-неравномерно. Обикновено две от трите позиции са лесни за овладяване, докато третата – най-вероятно В – е тази, около която се води най-голямата част от битката.    

Дори и да установите контрол над трите позиции едновременно, играта все още не е свършила. Тогава вражеският тим започва да се споунва на най-различни места, а не както е обикновено около точките, които контролира. Затова понякога овладяването и на трите позиции не е препоръчително, тъй като много бързо може да загубите една или дори две от точките. По-добрата стратегия е да се ограничите до контрола над две от тях и да не допускате врага да спечели оспорваната В.

За да атакувате успешно дадена позиция, задължително е да имате Willy Pete или Nova Gas. Респективно, за да се защитите от гранатите, които противниците безцелно хвърлят по вас, добре е да имате Flak Jacket и Tactical Mask. Един добър комплект за фронтална атака на позиция включва Assault Rifle с Grenade Launcher attachment, втори Launcher, Scavenger Pro, Warlord Pro и Tactical Mask Pro. Това ви дава доста експлозивна мощ, с която да разчистите позицията от врагове.

От друга страна, за да защитавате това, което вече владеете, ви трябват C4, Claymores и Jammers, а като въоръжение Assault Rifle, Light Machine Gun или Sniper. Nova Gas е особено подходящ за защита.

Demolition

Една бомба, две цели, отборите се редуват да нападат и защитават. За разлика от Search&Destroy обаче, тук играчите се риспоунват, така че на защитниците се налага да отблъскват прииждащи вълни. Освен това и двете цели трябва да бъдат унищожени, така че обезвреждането на бомбата не печели автоматично рунда. Всъщност в оспорвани игри ще видите многократни обезвреждания, така че постоянната защита винаги е приоритет.

Тъй като отборите разменят ролите си, трябва да планирате внимателно стратегията си както за защита, така и за нападение. При нападение е добре да използвате вариант на блицкрига – едновременна и мощна атака към предварително избрана точка. Някои избират да разделят отбора на две, но това не е толкова добра идея. Вместо това атакувайте едната позиция, като обикновено това трябва да бъде по-труднодостъпната. След като се справите с нея, всичко се концентрира върху другата позиция, а след като тя е по-лесната, задачата на нападателите се улеснява.

При защита рискован, но понякога печеливш вариант, е да се откажете по-лесно от едната точка и да съсредоточите силите си в оставащата. Това е строго специфична тактика и само някои карти я позволяват. Комуникацията при защита е много важна, особено ако защитавате две позиции едновременно.

Един съвет – запазете си killstreaks за следващите рундове. Ако няколко играчи активират своите killstreaks в началото на нов рунд, ефектът може да е опустошителен.

При големи карти значението на Tactical Insertion е огромно и се препоръчва за целия отбор. Най-добре е да разположите точките на средата между първоначалния споун и мястото на бомбата. Така те няма да бъдат открити лесно от врага и ще намалят времето, което ви е необходимо, за да се придвижите до горещата зона.

Димните гранати са много важни, защото създават завеса, под прикритието на която може да поставите бомбата. Респективно Flak Jacket и Tactical Mask са необходими за онзи, които се наеме със самото поставяне на бомбата. За да откриете навреме различните капани, поставени от защитниците, може да използвате Hacker.

Екипировката за защита е много важна, като C4, Claymores, Motion Sensor и Jammer са приоритетни. На някои карти може да използвате и Camera Spikes, за да покриете място, където не си струва да стои играч.

Спокойно използвайте експлозивни оръжия като Grenade Launcher, China Lake и RPG. За killstreaks избирайте такива, които имат концентриран ефект – Napalm Strike, Mortar Team и Rolling Thunder могат да имат разрушителен ефект.

Трудно е да се опишат всички тактики и съвети за игра на CoD: Black Ops в един скромен материал. Именно това прави играта толкова интересна, защото може да откривате много нови неща дори и след време. А сега просто грабвайте оръжията и изберете режим!

Автор: Иво Цеков