Таблет: ASUS Eee Pad Transformer

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

От всички таблети, които бяха анонсирани и пускани на пазара през последните месеци, единствено ASUS предложи нещо уникално. Още по време на CES тази година компанията омая посетителите с два продукта – Slider и Transformer. И двата притежаваха нещо, което ги отличаваше от всички останали – клавиатура. При Slider тя е плъзгаща се, докато при Transformer – може да бъде прикачена допълнително към екрана. Днес ще ви запознаем именно с този таблет.

ASUS Eee Pad Transformer се предлага във версии с 16- и 32-гигабайта памет. Разполага с 10.1-инчов екран, както и с двуядрен NVIDIA Tegra Soc. Освен това върви под операционната система Android Honeycomb. Що се отнася до неговите пропорции – те са 271 x 171 x 12.98 мм. Това го прави по-голям от Motorola Xoom например. Освен това тежи 680 гр – т.е. 50 гр по-малко от Xoom и 20 гр по-малко от Iconia.

На външен вид таблетът е изключително стилен, със заеоблени ръбове и с комбинация от черни и кафеникави оттенъци. Power бутонът е разположен в горната лява част, както и клавишите за увеличаване и намаляване на звука. В дясната е 3.5-мм аудио жак, mini HDMI конектор и MicroSD слот. В задната част пък се крие 5-мегапикселова камера. Отпред пък е разположена една 1.2  MP – разбира се, за видео конферентни разговир.
За таблет, 10.1-инчовият екран на Transformer е един от най-качествените. Разполага с резолюция 1280 x 800 пиксела. Освен това е ISP дисплей, което означава, че ъгълът на виждане е доста по-голям от стандартните.

Наред със стандартните приложения на Honeycomb, ASUS предлага и няколко свои. Най-добрите може би са Polaris Office и ASUS My Cloud. Както може би сте се досетили, първото ще ви позволи да редактирате документи от всякакъв тип – при това по начин, съобразен изцяло с формата и функциите на таблета. Чрез My Cloud пък може да ъплоудвате файлове от Transformer в мрежата и по-специално – в Asus Web. По този начин ще имате достъп до тях от която и да е джаджа. Пък и ефективен начин за бекъп или съхраняване на ценна информация.

Това, което отличава Transformer от всички останали таблети на пазара обаче е, неговата клавиатура. На практика това е своеобразна док станция, към която може да прикрепяте 10.1-инчовият екран. Тя дори е снабдена с вградена батерия и допълнителни портове. Веднъж щом поставите Transformer върху нея, спокойно бихте могли да объркате таблета за нетбук.

Това обаче не е най-обикновена клавиатура. Да вземем за пример F-клавишите. ASUS са ги преобразували в специфични за Honeycomb шорткъти. Така например с тях може да включвате или изключвате Wi-Fi и Bluetooth, да регулирате светлината на екрана, да контролирате звука на машината, да стартирате браузъра си и т.н.

Под самата клавиатура откриваме тъчпад. Първоначално може би ще си кажете – защо ми е подобно нещо, като мога да работя директно с чувствителния на допир мултитъч екран на Transformer. След няколко часа обаче ще осъзнаете, че това е доста уморително и че тъчпадът е просто наложителен.

Не на последно място – в док станцията откриваме и USB  портове, както и четец на SD карти. Т.е. ако имате нужда от още място, винаги може да добавите по някой и друг гигабайт отгоре.

Както вече стана дума, док станцията разполага с 24.4 Wh батерия. Тя допълва вградената в самия таблет 24.4 Wh. Може да ги зареждате по отделно, но когато поставите екрана върху клавиатурата, таблетът започва да се зарежда от батерията на док станцията. В комплект двата продукт издържат приблизително 15 часа. Ако работите само с таблета, може да очаквате приблизително 7. Не е лошо, но няма как да не отбележим, че с iPad можем да работим поне 9 часа. Освен това, за съжаление, Transformer се зарежда и изключително бавно.

Въпреки някои видими недостатъци – например понякога Wi-Fi просто спира да работи (оправя се единствено с рестарт), или пък фактът че дясната колонка е по-силна от лявата по някаква причина – ASUS Transformer е страхотен таблет. При това с доста хубав бонус – док станция под формата на клавиатура. Така че ако търсите приемлива алтернатива на iPad и същевременно се нуждаете от мобилен компютър, задължително обърнете внимание на този продукт.

Автор: Петър Йорданов